Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φθινόπωρο για να αποφασίσει εάν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις μετά τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πριν από αρκετούς μήνες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο στη φετινή τουριστική περίοδο και θα επανέλθουν το φθινόπωρο.
Το νέο σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης προβλέπει τέλος κατοικίας για 170.000 ακίνητα, ΦΠΑ για 7.440 φυσικά πρόσωπα που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία και αυστηρότερες κυρώσεις.
Ειδικότερα, από την αρχή του έτους, τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τρία ή περισσότερα ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να ξεκινήσουν επιχειρηματίας με σύσταση επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι υπόκεινται πλέον στα σχετικά ασφάλιστρα και πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ 13% στα ακαθάριστα έσοδα από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις που λαμβάνουν από όλα τα ακίνητά τους που λειτουργούν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.
Επιπλέον, οι νέες λύσεις για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας προβλέπουν ότι οι επενδυτές μπορούν να νοικιάσουν τα αποκτηθέντα κτίρια, αλλά δεν μπορούν να τα πουλήσουν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ορίζεται πλέον το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή του ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτης, δικαιούχος ή τρίτος. σε 50 ευρώ για κάθε φορολογικό έτος % του ακαθάριστου εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπόκεινται σε «τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας», το οποίο κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.
Ποιες παρεμβάσεις υπάρχουν στο τραπέζι;
Νέες παρεμβάσεις που θα εξεταστούν εάν κριθεί απαραίτητο είναι:
Χρονικό όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά έτος, ανάλογα με την περιοχή. Στην τέχνη. 111 του Ν. 4446/2016 χαρακτηρίζεται από τη δήλωση ότι «με κοινή απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορούν να ορίζονται γεωγραφικές περιοχές, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία του τόπου κατοικίας, στις οποίες ισχύουν περιορισμοί στην πώληση ακινήτων – αυτό θα ισχύει στην {περίπτωση} της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τον ακόλουθο τρόπο:
Να μην επιτρέπονται βραχυχρόνιες μισθώσεις περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΟΕΕ δικαιούχου εισοδήματος
Η μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε ένα ημερολογιακό έτος και για τα νησιά με λιγότερους από δέκα χιλιάδες κατοίκους, τις 60 ημέρες σε ένα ημερολογιακό έτος. Η υπέρβαση του χρόνου που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται υπό τον όρο ότι το συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη ή του υπενοικιαστή από όλα τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση ή υπεκμίσθωση δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ σε δεδομένο φορολογικό έτος.
Καθορισμός του μέγιστου αριθμού ακινήτων που θα μισθωθούν σε βραχυπρόθεσμη βάση ανά κοινότητα, με αρμόδιους φορείς να δηλώνουν ότι οι ανάγκες στέγασης, τα επίπεδα ενοικίου και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να καταγράφονται σε κάθε περιοχή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία της Beyond, η οποία παρέχει δυναμικές λύσεις τιμολόγησης για καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 131.000 ενεργές καταχωρίσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα Airbnb στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 86% είναι ολόκληρα ακίνητα.
Ο αριθμός των καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 19% από έτος σε έτος και κατά 48% τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, λόγω του νέου φορολογικού πλαισίου στην αγοράστρια των βραχυχρόνιων ενοικίων και στο τέλος της σεζόν, σημειώθηκε πτώση 8% από τον Αύγουστο έως τώρα.