ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ευρώπη: Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές ενισχύουν την ιστορία επιτυχίας του Νότου

Οι μεσογειακές χώρες δεν είναι πλέον τα αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, που εδώ και καιρό γελοιοποιούνται από τους πλουσιότερους βόρειους γείτονές τους, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και πλέον γίνονται οι κινητήρες ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Λίγο περισσότερο από 24 ώρες αφότου μια ανάλυση κειμένου της Capital Economics για τους Financial Times εξήρε το άλμα τεσσάρων οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, το Bloomberg επανήλθε σε αυτό, αναφέροντας τον ήλιο, τη θάλασσα και τις εξαγωγές ως καταλύτες για την άνοδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικονομική έρευνας της S&P Global που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι τον Μάρτιο, η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων σχετικά με ταχύτερη επέκταση. Ο μεταποιητικός δείκτης για την Ελλάδα παρουσίασε παρόμοια τάση, βοηθώντας το νομισματικό μπλοκ να βγει από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

Οικονομικά του κεφαλαίου: Η Νότια Ευρώπη είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ευρωζώνης – η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν [γραφήματα]

«Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνθηκαν στο υψηλότερο {επίπεδο} σχεδόν ενός έτους», δήλωσε η Hamburg Commercial Bank. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η περαιτέρω μείωση της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία που ξεκίνησε στα μέσα του 2023.

Η τουριστική έκρηξη μετά την πανδημία, οι αυξανόμενες εξαγωγές και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μειωμένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχουν δώσει στις λεγόμενες μεσογειακές χώρες ένα {πλεονέκτημα} στην ευρωζώνη.

Μόλις πριν από μια δεκαετία, αυτές οι ίδιες χώρες -που θεωρούνται σπάταλες και λιγότερο παραγωγικές- βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας κρίσης χρέους που έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.

Ήρωες ανάπτυξης

Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στο μπλοκ των 20 εθνών φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση μόλις μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη ιδεών για το 2024 και ανέφερε δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις για το 2023. Η Γερμανία είναι πιθανό να βρίσκεται στο τέλος μιας ρηχής ύφεσης, που επιβαρύνεται από την αστάθεια των καταναλωτών, την ασθενή εξωτερική ζήτηση και το υψηλό κοστούς δανεισμού .

Επενδυτές, όπως η Vanguard Asset Management, η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Berman, αγοράζουν κρατικά ομόλογα χωρών της Νότιας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη ιδεών που μείωσε απότομα το ασφάλιστρο στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Για παραδείγματα, η διαφορά του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας μειώθηκε στο μισό σε περίπου 65 μονάδες βάσης από το ανώτατο όριο στα μέσα του 2022.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ισπανική οικονομία ξεχωρίζει επειδή έχει δει εξαγωγική έκρηξη: «Δεν θα είναι μια νέα Eldorado, αλλά μια χώρα που θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος του Natixis, Jesus Castillo.

Η εγχώρια ζήτηση παραμένει επίσης ισχυρή, με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να μειώνουν τα επίπεδα χρέους στο χαμηλότερο {επίπεδο} από την κρίση του 2008-2012 και το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο χαμηλότερο {επίπεδο} από το 2007.

«Μας αρέσει πολύ η Ισπανία», δήλωσε ο Ales Koutny, διευθυντής διεθνών τιμών στην Vanguard. «Πιστεύουμε ότι τα τοπικά θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να μην αποτιμώνται δίκαια από την αγοράστρια. «Τα πάντα φαίνονται υπέροχα στην Ισπανία, αλλά μακροπρόθεσμα – ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που λάβαμε πρόσφατα από τη Γαλλία – βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμπίεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας».

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ισπανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε περισσότερο από το μισό, από το υψηλότερο σημαντικό σημείο στα μέσα του 2022 σε λίγο πάνω από 30 μονάδες βάσης.

Η {περίπτωση} της Πορτογαλίας

Στη γειτονική Πορτογαλία, ο τουρισμός έφερε έσοδα ρεκόρ 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (27,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η χώρα σημείωσε επίσης σταθερή ανάπτυξη ιδεών στις εξαγωγές, οι οποίες παραδοσιακά περιλάμβαναν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από το 2019, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ευρώπη.

Έχει επίσης γίνει δημοφιλής προορισμός ακινήτων για ξένους αγοραστές. Τα τελευταία χρόνια, πλούσιοι επενδυτές έχουν αγοράσει εμπορικά κτίρια, καθώς και ξενοδοχεία και κατοικίες.

Και η Ελλάδα

Το άρθρο του Bloomberg αναφέρεται και στην Ελλάδα, «η οποία ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του περασμένου έτους και σημειώνει ότι ο τουρισμός έχει σπάσει ρεκόρ κάθε χρόνο μετά την πανδημία». Ο τομέας αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας και απέφερε 15,7% περισσότερα έσοδα το 2023.

Οι κατασκευές είναι επίσης ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης – σχεδόν 56% περισσότερες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πέρυσι από ό,τι το 2019.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα προβλήματα χρέους της, πούλησε το 30% του μεριδίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών πριν από δύο μήνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφοράς σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η εκδίκηση του Νότου

Υπενθυμίζεται ότι η Capital Economics σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η ισχυρή ανάπτυξη ιδεών των τεσσάρων χωρών από το 2017 έχει μόνο εν μέρει αντιστρέψει το έδαφος που χάθηκε από την οικονομική κρίση του 2008, κατά την οποία πολλές οικονομίες στην «περιφέρεια» της ευρωζώνης υπέστησαν μεγάλες απώλειες πριν από την κρίση χρειάστηκαν τραπεζικές και διάσωσης για την υπηρεσία του χρέους.

«Η νότια περιφέρεια της Ευρώπης ήταν 20% μεγαλύτερη από τη Γερμανία πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», εξήγησε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Ταυτόχρονα, η σχετική βελτίωση στον Νότο φαίνεται να βοήθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει μια ευρεία συναίνεση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πιθανών μειώσεων των επιτοκίων, είπε, με τις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές να σηματοδοτούν ότι αυτό είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Ιούνιο, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές να διευκολύνει.

«Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, οι οικονομίες του νότου σαφώς δεν χρειάζονται χαλαρή νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τον πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Kenningham. «Αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι το αντίστροφο».

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Η οικονομία δύο ταχυτήτων της ευρωζώνης συνέβαλε επίσης στη μείωση του χάσματος μεταξύ του κόστους δανεισμού των χωρών της Νότιας Ευρώπης σε σύγκριση με τη Γερμανία. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας – ένας δείκτης χρηματοοικονομικής πίεσης που παρακολουθείται προσεκτικά – έπεσε πρόσφατα στο χαμηλότερο {επίπεδο} από το 2021.

Οι νότιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αντίστοιχα, αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ η Γερμανία και άλλες βόρειες οικονομίες, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, εξακολουθούν να έχουν κολλήσει. τέλμα.

Ο Κένινγκχαμ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 2026, οι τέσσερις θα δουν μια συνδυασμένη ανάπτυξη ιδεών 1 τοις εκατό μεγαλύτερη από τη Γερμανία. Αλλά ο ίδιος και άλλοι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι η τάση θα διαρκέσει πέρα ​​από δύο χρόνια.