Τι είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την πρόσβαση των ΜΜΕ σε δάνεια, τράπεζες, το Ταμείο Ανασυγκρότησης και μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ
Σήματα αισιοδοξίας για τις ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από την αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».
Παράλληλα, εστίασε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας ώστε να «κλειδώσει» τη θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
«Ένα βασικό πλεόνασμα που θα επιτρέπει την υπηρεσία του χρέους μας και οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις που μας φέρνουν σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο της ΕΕ είναι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για τη {διατήρηση} της καλής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Όσο διατηρείται η πολιτική σταθερότητα, θα αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από τους εταίρους μας, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 2,3-2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια, όταν η υπόλοιπη ΕΕ φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ, το χρέος αναλογία θα είναι το ΑΕΠ θα πέσει πολύ γρήγορα. Τα οικονομικά πάνε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, αυτό ισχύει για το 2023 και το θετικό {αποτέλεσμα} μπορεί να επεκταθεί και μέχρι το 2024», σημείωσε, αναφερόμενος στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
«Για τους ξένους, η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας και ρωτούν αν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Στουρνάρας: «Βλέπει» τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024
Η διαφορά μικρών και μεγάλων στα δάνεια
Τα στοιχεία που ανέφερε δείχνουν ότι το 2023, οι τράπεζες εκταμίευαν κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ σε δάνεια σε μεγάλες εταιρείες κάθε μήνα έναντι 396 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς τις ΜΜΕ. Το 28% των δανείων χορηγείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το μέσο επιτόκιο των δανείων είναι κοντά στο 6% και αναμένεται να μειωθεί στο μέλλον. «Ωστόσο, οι συνθήκες βελτιώνονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βλέπουμε επίσης σε μελέτες ότι τα αιτήματά τους για πιστώσεις ικανοποιούνται ολοένα και περισσότερο», είπε, καλώντας τις συστημικές τράπεζες να επικεντρώσουν τον δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. επιχειρήσεις μεγέθους.
Όσον αφορά το σχέδιο συγχώνευσης Παγκρήτια – Attica Bank, υποστήριξε ότι ο ισολογισμός τους θα εκκαθαριστεί καθώς τα επισφαλή δάνεια και των δύο τραπεζών θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα Hercules, με το σχέδιο συγχώνευσης να αναμένεται να εγκριθεί έως τον Σεπτέμβριο με την απαραίτητη αύξηση του μεριδίου. μέρος που θα ακολουθήσει.
«Όσο καλύτερη είναι η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η απόσυρση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και η πλήρης αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας μπορεί να γίνει πιο γρήγορα», είπε, πιέζοντας για ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας εισοδήματος. φαίνεται από τις ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους. «Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να λυθεί το προβληματισμός», πρόσθεσε.
Γραφειοκρατία στο Ταμείο Ανασυγκρότησης
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, υποστήριξε ότι «πάμε καλά, αλλά πρέπει να λυθούν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα για να γίνει ταχύτερη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων».
Προβλήματα της ελληνικής αγοράς και του δημόσιου τομέα που χρήζουν μεταρρύθμισης
Για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγοράστρια, σημείωσε ότι «σε ορισμένες βιομηχανίες υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις και συστήματα προστασίας, δεν θα έλεγα ότι είναι καρτέλ, αυτή η λέξη είναι πολύ δημοφιλής. Πιστεύω ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνονται όλο και περισσότερες επενδύσεις που θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Ο δημόσιος τομέας απαιτεί μεταρρύθμιση, παρά την ψηφιοποίηση δεν λειτουργεί πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο» τόνισε.
Η «Σφίγγα» για τα επιτόκια
Καταλήγοντας, είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι μια πολύ θετική προοδευτικότητα, αποφεύγοντας να «αποκαλύψει» πότε η ΕΚΤ σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια.