Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ – Πώς σχολίασε τις προτάσεις Κασελάκη για την οικονομία
Πόρτες, παράθυρα και… κενά για πιθανή νέα επέκταση της διεπαφής POS – Ταμειακή μηχανή… έκλεισε εκκωφαντικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024».
Παράλληλα, αφήνοντας το στίγμα του στην οικονομική πολιτική, ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις χρέους για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, καθησυχάζοντας παράλληλα για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα.
Χατζηδάκης: Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα
«Ούτε μία στο τρισεκατομμύριο νέες επεκτάσεις – θα θέσει σε κίνδυνο το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Αν δώσουμε νέα επέκταση της διεπαφής POS-Cashier, θα θέσουμε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, μέχρι τα τέλη Απριλίου το 90% των επιχειρηματιών θα συνδεθεί, δεν είναι όλοι ανόητοι. «Δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο πιθανότητες να επιστρέψουμε σε αυτό», είπε.
«Όλες οι κινήσεις που κάναμε αποσκοπούν στο να καταστήσουμε το τραπεζικό σύστημα πιο εύρωστο και σίγουρα οι ΜΜΕ, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές, δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια. Από την άλλη, δεν μπορείς να μην έχεις τράπεζες ή να παραπονιέσαι αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, δώσαμε τη ικανότητα δανεισμού σε μη τραπεζικούς φορείς, προωθώντας και τη παραγωγή του πέμπτου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος», επεσήμανε.
«Ο μύθος του ταμείου ανάκαμψης»
«Χάρη στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ φθηνών δανείων, οι ΜΜΕ έλαβαν επίσης στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και υπάρχουν επίσης σχέδια για στήριξης 100.000 ΜΜΕ για ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι μύθος ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για ενήλικες. Εκτός όμως από το Ταμείο, υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το ΤΕΠΙΞ, οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις ΜΜΕ με ζημιές, αρκετά κάναμε, θα γίνουν περισσότερα, το προβληματισμός δεν λύθηκε». σημείωσε, ανακοινώνοντας τον νέο κανόνα οφειλών που βρέθηκαν ως {αποτέλεσμα} παρεξηγήσεων μεταξύ οφειλετών και εφοριών.
Παράλληλα είπε ότι στην {περίπτωση} των 236 χιλ Οι οφειλέτες που έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις λόγω μη καταβολής δόσεων θα επανέλθουν οι ρυθμίσεις τους. «Έχουμε θετικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Υπάρχουν μειώσεις χρέους που είναι έως και 28% μεγαλύτερες από ό,τι προβλέπει ο νόμος, έχουμε 11 δισ. ρυθμιζόμενες οφειλές (το σύνολο των αιτήσεων φτάνει τα 30 δισ. ευρώ) 29.000 συμπολίτες μας, δεν είμαστε θαυματοποιοί, από 95 δισ. ευρώ το 2019 τα επισφαλή δάνεια έχουν φτάσει σήμερα τα 75 δισ. ευρώ», είπε.
Προκαταβολή φόρου
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του μνημονίου λήξης που ρυθμίζει το θέμα των προκαταβολών φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, υποστήριξε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπία, να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός, να έχουμε υποχρέωση διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων. αν η οικονομία πάει καλά, οι πολίτες θα είναι καλά και αυτοί».
Πλεονάσματα για στιγμές ανάγκης και… ΣΥΡΙΖΑστατ
Αναφερόμενος στο νέο, αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο σε {επίπεδο} ΕΕ από το 2025, υποστήριξε ότι «η αλλαγή είναι ότι αν έχεις πλεόνασμα, δεν το δίνεις, το κρατάς για χρήση για ένα συγκεκριμένο έτος, αν έχεις». Για να πετύχουμε τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κινούμαστε προσεκτικά με το νοικοκυριό. Οι οικονομικές προτάσεις Κασσελάκη είναι γελοίες, η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑστάτ δεν θα τις εξέταζε ούτε δευτερόλεπτο».
«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί μια σταθερή, σοβαρή φιλοεπενδυτική πολιτική, θα αναπτύσσεται, εάν η πολιτική σταθερότητα κινδυνεύει, δεν μπορώ να το εγγυηθώ. «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση για εναλλακτική κυβέρνηση εκτός της ΝΔ, πρέπει να προσέξουμε να μην στείλουμε κακό σήμα στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση θα έχει σοβαρά συνέπειες για την οικονομία», κατέληξε.