Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Το μεγαλύτερο προβληματισμός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η αδυναμία είσπραξης οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Το γεγονός αυτό διατηρήθηκε για αρκετές δεκαετίες χωρίς να βρεθούν λύσεις που θα οδηγούσαν στη συλλογή τους. Βέβαια, η τεχνολογία έχει αλλάξει σημαντικά όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, γιατί πλέον οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα και καταλήγουν στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων οφειλετών. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο οι οικονομικοί υπάλληλοι να συνεχίσουν να μειώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για απλές παραβάσεις προκειμένου να τα αποπληρώσουν από τους οφειλέτες. Φυσικά, η ιστορία έχει δείξει ότι οι μικρές ποινές σε πολλές περιπτώσεις ωφελούν τους φοροφυγάδες γιατί τα οφέλη της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, λιγότερο από το 10% των δηλωθέντων ποσών εισπράχθηκαν από πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2023. Συγκεκριμένα, το 2023 επιβλήθηκαν ποινές 1,33 δισ. ευρώ, αλλά στην εφορία πήγαν 126 εκατ. ευρώ. Φυσικά, το ποσοστό αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως το κέντρο ελέγχου μεγάλων εταιρειών που εισέπραξε το 22% των κυρώσεων που κρίθηκαν
Πέρυσι, οι μηχανισμοί ελέγχου επιβεβαίωσαν συγκεκριμένα:
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, που ελέγχει μεγάλες επιχειρήσεις, πραγματοποίησε 608 ελέγχους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που επιβλήθηκαν ήταν 243,58 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων φόρων και προσαυξήσεων ανήλθε σε 54,05 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 22,2% των εισπραχθέντων φόρων.
Το Κέντρο Ελέγχου Υψηλών Φορολογουμένων Ακίνητης Περιουσίας (HNEP), που ελέγχει πλούσιους φορολογούμενους, πραγματοποίησε 1.130 ελέγχους φυσικών και νομικών προσώπων (ελέγχει και την ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων) και επιμέτρησε φόρους και πρόστιμα ύψους 178,71 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το ποσό που εισπράχθηκε ήταν 35,73 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20%.
Τα νεοϊδρυθέντα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που έλεγξαν μεσαία και μεγάλα φυσικά και νομικά πρόσωπα, διενήργησαν συνολικά 9.676 ελέγχους και εκτιμώμενους φόρους και πρόστιμα ύψους 934,06 εκατ. ευρώ και εισπραττόμενα ποσά έως 34, 36 εκατ. ευρώ, ή 3,7%.
Το ΚΕΦΟΜΕΠ, όπως προαναφέρθηκε, διενεργεί και ελέγχους ακινήτων. Το 2023 πραγματοποίησε 111 ελέγχους στα σημαντικότερα θέματα ακίνητης περιουσίας (φορολόγηση μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝ.ΦΙΑ, ειδικός φόρος ακίνητης περιουσίας και λοιποί φόροι κεφαλαίου), υπολογισμός φόρων και προστίμων συνολικού ποσού 16,12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,54 εκατ. ευρώ.