ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΒΕΑ: Τι είδους επιχειρήσεις ξεκινούν και ποιες κλείνουν

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΒΕΑ για τους κλάδους που είναι εγγεγραμμένες οι περισσότερες εταιρείες – όπου υπάρχουν τα περισσότερα μπλοκαρίσματα

Τρύπες αντί για κλειδαριές! Σε εθνική κλίμακα, αλλά και στην πρωτεύουσα, η ισορροπία μεταξύ ίδρυσης επιχειρήσεων και κλεισίματος είναι θετική.

Ενδεικτικό είναι το ρεκόρ του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν 2.800 όλες οι νομικές μορφές και έκλεισαν 718 επιχειρήσεις. Παρόμοιος δείκτης το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι η εγγραφή 2.466 επιχειρηματιών και η διαγραφή 706.

EBEA: 2 στις 3 εταιρείες εξάγουν σε 1 έως 10 αγορές – όπως φαίνεται από έρευνας για την επιχειρηματικότητα

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, τι είδους εταιρείες ανοίγουν και, άρα, ποιες εταιρείες δεν αντέχουν και οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Τα στοιχεία του ΕΒΕΑ που διαθέτει το ΟΤ δείχνουν ότι τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξε σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των ατόμων που ξεκινούν μια επιχειρηματίας, αντανακλώντας την προοδευτικότητα όχι μόνο των οικονομικών τάσεων, αλλά και του εύρους του τι συνιστά παραγωγικό μοντέλο.

Ακίνητα αντί για καφετέριες και ψητοπωλεία

Ο αριθμός των εγγραφών δείχνει ότι οι επίδοξοι επιχειρηματίες επικεντρώνονται πλέον στον κλάδο των ακινήτων σε όλες τις πτυχές του, από κατασκευαστικές εργασίες και αγορές και πωλήσεις, έως τη {διαχείριση} και τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικοδομικές εργασίες στον τομέα των οικιστικών και μη κτιρίων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η ενοικίαση και {διαχείριση} ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, καθώς και οι διακοπές και άλλα βραχυπρόθεσμα καταλύματα αποτελούν ασφάλιση αστικής ευθύνης. (Κωδικός Αριθμός Επιχείρησης) καταλαμβάνοντας τέσσερις από τις πέντε θέσεις στις πέντε πρώτες εγγραφές νέων επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ. Ως ποσοστό επί του συνόλου των 2.800 νέων εγγραφών, οι φορείς αυτοί αποτελούν το 19,42%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στις 5 εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τους πρώτους μήνες του 2024 επικεντρώνονται στην ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, σχεδόν ο ίδιος ΚΑΔ κυριάρχησε και το πρώτο τρίμηνο του 2023 και το ποσοστό των νέων κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων ήταν 16,3% του συνόλου.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερα κατανοητό κλάδο των ακινήτων είναι τα νέα καφέ, ψησταριές, μπουφέδες και εστιατόρια, ένας κλάδος που ήταν η κυρίαρχη επιχειρηματική τάση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ποσοστό διαγραφής κατά τη διάρκεια του έτους (λίγο πάνω από 11%) δείχνει ότι το ποσοστό της «επιχειρηματικής αναγκαιότητας» είναι σημαντικό και στις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε κάποτε με καφετέριες και ψητοπωλεία που άνοιγαν και έκλεισαν. σε ταιριάζει και ξεκινά.μάτι.

Υπενθυμίζουμε ότι η εστίαση (Δραστηριότητες εστιατορίων και κινητή εστίαση) παραμένει στην πρώτη δεκάδα νέων εγγραφών τόσο το πρώτο τρίμηνο του 2024 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2023 με σχεδόν τον ίδιο αριθμό (66 και 67 νέες επιχειρήσεις, αντίστοιχα).

Επίσης πέρυσι, νέες οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συμβουλευτικής επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη συμβουλευτική διαχείρισης κατείχαν σταθερά τη δεύτερη θέση από την κορυφή.

Ανοιγοκλείνουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

Την ίδια ώρα, ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής σημειώνει αισθητές «πτώσεις» και «αιχμές».

Ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, σημειώθηκε στον προαναφερόμενο ΚΑΔ, καθώς αφαιρέθηκαν 50 εταιρείες.

Ως εκ τούτου, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι ενεργειακές εταιρείες συμμετείχαν σε λουκέτα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο ΚΑΔ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν στην πρώτη πεντάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών νέων επιχειρήσεων (100 νέες εγγραφές).

«Δεν εφησυχάζουμε»

Σε κάθε {περίπτωση}, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δηλώνει ότι «δεν εφησυχάζουμε».

«Σε μια περίοδο που το πιο σημαντικό διακυβεύεται είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν όχι μόνο περισσότερες, αλλά και ισχυρότερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Αυτή η προσπάθειας απαιτεί την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, την κινητοποίηση επενδύσεων υψηλής ποιότητας, την στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο της οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων. Υπάρχουν δυνατότητες. Είναι καιρός να στοχεύσουμε ψηλότερα» τονίζει.