ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οποιεσδήποτε αλλαγές σε φορολογικούς ελέγχους και κανονισμούς



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Οποιεσδήποτε αλλαγές σε φορολογικούς ελέγχους και κανονισμούς
Έρχονται δύο σημαντικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων και ταυτόχρονα θα επαναφέρουν τις ρυθμίσεις του παρελθόντος.

8 Απριλίου 2024 – 08:36

Εικόνα 0 για όλες τις αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους και ρυθμίσεις

Οι προϋποθέσεις και οι αρχές των ελέγχων που θα διενεργούνται εφεξής καθορίζονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης και ταυτόχρονα τίθενται σε ισχύ δύο σημαντικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την μείωση των ποινών και των επιδοτήσεων, με επαναφορά των διατάξεων του παρελθόντος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι επιθεωρήσεις δεν θα έχουν πλέον καθορισμένα όρια και δεν θα είναι δυνατό να ανοίγουν και να κλείνουν επιθεωρήσεις, οι επιθεωρητές θα χρησιμοποιούν οπτικοακουστικές συσκευές για την καταγραφή των επιθεωρήσεων, ενώ οι έννοιες της μερικής, πλήρους, επιτόπιας ή εξ αποστάσεως επιθεώρησης έχουν διευκρινίστηκε. Παράλληλα, θα εισαχθεί έμμεσος προσδιορισμός φόρου, ο οποίος θα ισχύει κυρίως για εποχικές εταιρείες που εξαφανίζονται μετά το τέλος της σεζόν.

Σε {επίπεδο} διακανονισμών, η αγοράστρια θεωρεί εξαιρετική συμφωνία τη μείωση των οικονομικών κυρώσεων σε {περίπτωση} που ο οφειλέτης αναλάβει το κύριο χρέος με μείωση των κρατήσεων έως και 80%. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επαναλαμβάνονται επίσης οι ρυθμίσεις δόσεων 72, 100 και 120. Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, τα περισσότερα από τα σχόλια αφορούν τη θέσπιση νέας ρύθμισης 120 δόσεων. Βασικά, οι φορολογούμενοι απαιτούν νέες ρυθμίσεις. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις σημαντικές αλλαγές που θα ψηφιστούν σύντομα στη Βουλή.

Ανανέωση ρυθμίσεων

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσφέρει σε χιλιάδες φορολογούμενους μια νέα ευκαιρία να ανακτήσουν χαμένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικά:

1. Είναι δυνατή η επανέναρξη ρυθμίσεων που έχουν πρακτικά χαθεί από τη φορολογική διοίκηση με την εξόφληση των εκκρεμών δόσεων, ανεξαρτήτως του ύψους τους, μέχρι την έναρξη ισχύος του Νόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές σε δόσεις των 72, 100 και 120 θα ανοίξουν ξανά σε φορολογούμενους που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει γιατί:

– Δεν έχουν καταβάλει εγκαίρως δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις συμβολαίου, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω σφάλματος συστήματος που δεν αναγνώρισε την πληρωμή ως εμπρόθεσμη.

– Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ίσχυε η ρύθμιση.

– Δημιούργησαν νέες οφειλές γιατί δεν εξόφλησαν τις τρέχουσες οφειλές τους προς το κράτος ή δεν εξυπηρέτησαν άλλη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.

2. Σε καμία {περίπτωση} η επανάληψη δεν ισχύει για ρυθμίσεις που έχουν χαθεί με πράξη του Προϊσταμένου της ΔΟΥ.

3. Οι ακόλουθες ρυθμίσεις αποκαθίστανται:

– Πληρωμή 100 δόσεων για το 2014. Ισχύει για βεβαιωμένη και ληξιπρόθεσμη οφειλή έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

– Ρύθμιση 100 δόσεων για το 2015. Ισχύει για χρέη σε καθυστέρηση έως την 1η Μαρτίου 2015.

– Διακανονισμός 120 δόσεων για το 2019. Ισχύει για βεβαιωμένη οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

– Κανονισμός για 72 δόσεις του 2023. Ισχύει για βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από 1 Νοεμβρίου 2021 έως 1 Φεβρουαρίου 2023 συμπεριλαμβανομένης (ενεργειακή κρίση).

4. Για να επιστρέψουν στις χαμένες ρυθμίσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμείς δόσεις μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Με την εξόφληση των δόσεων που λείπουν, η σύμβαση θα παραμείνει ενεργή και οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες δόσεις. Σε {περίπτωση} που ορισμένες από τις εκκρεμείς δόσεις έχουν ήδη εξοφληθεί, οι φορολογούμενοι χρειάζεται μόνο να επιστρέψουν το υπόλοιπο ποσό για να συνεχιστεί η ρύθμιση.

5. Για να μην χαθούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, η φορολογική διοίκηση θα πιστώσει πρώτα τις δόσεις των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρου ή κρατήσεις για την έκδοση βεβαίωσης.

Όταν χαθούν οι ρυθμίσεις

Το νομοσχέδιο απλοποιεί επίσης τους κανόνες σχετικά με την απώλεια ευρημάτων. Σήμερα, η μη υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή καθυστέρηση έστω και μία ημέρα στην υποβολή τους έχει ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της ρύθμισης των υπολοίπων οφειλών. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν έστω και για μία ημέρα και έχουν ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της ρύθμισης.

Χάρη στις νέες ρυθμίσεις, είναι δυνατή η εξόφληση των παραπάνω και η ρύθμιση οφειλών που δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση εντός 3 μηνών για αποφυγή απώλειας της ρύθμισης.

Πότε αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις;

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

– Υπέβαλαν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από την προθεσμία υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έληξε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβληθούν 5 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2024.

– Έχουν εξοφλήσει ή διευθετήσει νέες οφειλές εντός 3 μηνών από την προθεσμία πληρωμής.

Μείωση κυρώσεων και προσαυξήσεων

Με το σχέδιο πράξης του υπουργείου Οικονομικών εισάγεται νέα διαδικασία μείωσης των προσαυξήσεων και των προσαυξήσεων εφόσον οι φορολογούμενοι αποδεχτούν το μέρος που ορίζει η εφορία. Η μείωση των ποινών και των προσαυξήσεων, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο γίνεται αποδεκτή η οφειλή, μπορεί να μειωθεί από 20% σε 80%.

Στις διατάξεις του άρθ. Στο άρθρο 75 του νομοσχεδίου προτείνεται η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, που θα επιτρέψει τη μείωση των οικονομικών κυρώσεων σε πρόσωπα που παραδέχονται ότι έχουν χρέη και δεν ζητούν από το δικαστήριο τη διακοπή του φορολογικού ελέγχου και του φόρου που καθορίζεται από το φορολογικό γραφείο.

Πρόκειται ουσιαστικά για προοδευτικότητα της εξωδικαστικής επιτροπής φορολογικών διαφορών που ισχύει σήμερα, μόνο που η όλη διαδικασία θα είναι αυτόματη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες φορολογικές διαφορές θα μπορούν να επιλυθούν χωρίς προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, βάσει δήλωσης του ίδιου του φορολογούμενου, εάν κρίνει ότι είναι ωφέλιμο να μειωθούν οι κυρώσεις και οι προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι οφειλόμενες επιβαρύνσεις και πρόστιμα μειώνονται εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή με αυτοματοποιημένη διαδικασία από 20% σε 80%, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο έγινε δεκτό το {αποτέλεσμα} του ελέγχου, δηλαδή:

– Μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή αίτησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού φόρου.

– Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της τελικής πράξης διόρθωσης του προσδιορισμού φόρου.

– Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, εντός της προθεσμίας υποβολής προσφυγής στη Καθοδήγηση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι να εκδοθεί απόφασης επί του θέματος.

– Από την έκδοση της απόφασης ΔΕΔ, κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφυγής, και πριν από την πρώτη εξέτασή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η οφειλή πρέπει να γίνει αποδεκτή εντός της προθεσμίας υποβολής καταγγελίας στη Καθοδήγηση Επίλυσης Διαφορών, δηλαδή εντός 30 ημερών ή για υποβολή μήνυσης στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, δηλαδή εντός 60 ημερών και η αίτηση του ελεγχόμενου θα γίνει υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή.

Τι αλλάζει στα χειριστήρια

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν θέσει φραγμούς ασφαλείας για την πρόληψη της φοροδιαφυγής από εποχικούς επιχειρηματίες. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι πολλές εποχικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν υψηλό τζίρο αλλά εξαφανίζονται στο τέλος της σεζόν, αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Χάρη στη διάταξη που εισάγεται στο σχέδιο πράξης, προβλέπεται η ικανότητα προσωρινού προσδιορισμού φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογικός μηχανισμός μπορεί, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνδυασμός κριτηρίων όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π. να επιβάλει φόρο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με το άρθ. 36 του σχεδίου πράξης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το ποσό του φόρου μπορεί να καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης (προσωρινός προσδιορισμός φόρου).

Υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις εάν:

α) η δραστηριότητα του φορολογούμενου είναι εποχικού χαρακτήρα, ασκείται από επιχειρηματία που ιδρύθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις φοροαποφυγής, όπως ενδεικτική παράλειψη υποβολής δήλωσης, ή

β) υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος προτίθεται να φύγει από τη χώρα.

Τι είναι η πλήρης και μερική επιθεώρηση;

Επεξηγούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους, τοπικού και τηλεχειριστηρίου. Διενεργείται μερικός έλεγχος για επιμέρους φορολογικά θέματα ή αντικείμενο φόρου, τέλους ή εισφοράς, για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή μία ή περισσότερες φορολογικές χρήσεις.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος όλων των ουσιωδών συναλλαγών που σχετίζονται με έναν ή περισσότερους φόρους ή ένα ή περισσότερα φορολογικά στοιχεία, εισφορές ή εισφορές, για μία ή περισσότερες φορολογικές χρήσεις, διοικητικές περιόδους ή φορολογικά θέματα. Οι μερικοί και οι πλήρεις έλεγχοι είναι οριστικοί. Ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται στην έδρα του φορολογούμενου (επιτόπιος έλεγχος) ή σε άλλο μέρος όπου διαβιβάζονται τα στοιχεία του φορολογούμενου (απομακρυσμένος έλεγχος).

Είναι απαράδεκτη η έκδοση νέας εντολής μερικού ελέγχου για τον ίδιο φορολογούμενο που καλύπτει την περίοδο και το είδος του ελέγχου που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο μερικού ή πλήρους ελέγχου στο παρελθόν, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστά στη φορολογική αρχή. Γραφείο κατά τον προηγούμενο έλεγχο. Ειδικότερα, δεν θεωρούνται νέα δεδομένα: α) τυχόν φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου, β) στοιχεία για το υπόλοιπο ή τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου στη χώρα, γ) τα λογιστικά έγγραφα (βιβλία και στοιχεία) του φορολογούμενου.

Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να ελέγξει εκ νέου, στο πλαίσιο πλήρους ελέγχου, δεδομένα που είχαν υποβληθεί σε μερικό έλεγχο στο παρελθόν, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις και μετά από συγκεκριμένη και λεπτομερή αιτιολόγηση. Ωστόσο, η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα επανεξέτασης μετά από πλήρη ή μερικό έλεγχο μόνο εάν από νέα στοιχεία προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει το ποσό που καθορίστηκε μετά τον αρχικό έλεγχο.

Έλεγχος κάμερας

Οι δραστηριότητες ελέγχου των φορολογικών αρχών εκτός των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης τους, συμπεριλαμβανομένων των επιτόπιων ελέγχων, καθώς και οι συναλλαγές τους με φορολογούμενους στις εγκαταστάσεις τους ή μέσω του συστήματος τηλεπικοινωνιών, καταγράφονται με τη χρήση συστημάτων εγγραφής ή καταγραφής ήχου και εικόνας. Ως υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αποθηκεύει το ηχογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό για περίοδο 5 ετών. Αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση και τους φορολογούμενους που αποκτούν πρόσβαση σε αυτό κατόπιν αιτήματός τους.

Ελέγξτε το χρονικό όριο

Ως ανώτατη προθεσμία για την ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου ορίζεται κατά κανόνα ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης της εντολής ελέγχου, με ικανότητα παράτασης κατά 6 μήνες εάν έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει ο έλεγχος και κατά άλλους 6 μήνες εάν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει ρύθμιση σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια ενός ελέγχου, που καθορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν. Η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει ούτε παρατείνει την παραγραφή.