Το ελληνικό μάρμαρο είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών ιδιοτήτων του
Η «Ικτίνος» δίνει τη δική της μάχη ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κοστούς και τις ασταθείς συνθήκες της διεθνούς αγοράς, χάρη στις οποίες το ελληνικό μάρμαρο έχει κάνει διεθνή επαγγελματική διαδρομή, εμφανιζόμενη σε διάφορα έργα και κτίρια σε όλο τον κόσμο.
Μέσω δέκα λατομείων, η εταιρεία προμηθεύει παραγωγούς σε όλο τον κόσμο με μάρμαρα μοναδικής ομορφιάς.
Παρίσι, Λας Βέγκας, Μέκκα
Το μάρμαρο από το λατομείο Βώλακα κυριαρχεί ως υλικό στο ξενοδοχείο JW Marriot στην Ινδία, αλλά και στο κτίριο της Γαλλικής Τηλεόρασης στο Παρίσι. Το μάρμαρο Golden Spider από το λατομείο της εταιρείας στην Καβάλα τοποθετήθηκε σε ξενοδοχεία και καζίνο WYNN στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, καθώς και στο ξενοδοχείο WYNN PALACE στο Μακάο, ενώ λευκό μάρμαρο Θάσου χρησιμοποιήθηκε στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, η εταιρεία εμμένει σταθερά και αταλάντευτα στην επενδυτική της στρατηγική, βασική παραδοχή της οποίας είναι η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών.
«Και το 2024 θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εξωστρέφειά μας και να διευρύνουμε την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε το ελληνικό μάρμαρο είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο εξωτερικό λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών του ιδιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία για τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής» τονίζει στην Οικονομική Ταχυδρομεία η Ιουλία Χαϊδά, αντιπρόεδρος της Ικτίνος.
Τέσσερα νέα λατομεία
Οι βασικοί άξονες του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνουν τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων στην Ελλάδα, δύο λατομείων λευκού μαρμάρου στη Ν. Δράμα και δύο νέων λατομείων στην περιοχή Λιβαδειά, ενός λατομείου μαρμάρου μπεζ και ενός λατομείου γκρι μαρμάρου. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, κυρίως για το λευκό μάρμαρο και το πολύχρωμο μάρμαρο, που αποτελούν πάντα εναλλακτική σε διακοσμητικές επιλογές.
«Ως εταιρεία, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη ιδεών νέων προϊόντων και τεχνολογιών και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας», λέει, επιλέγοντας μια «μέτρια» στρατηγική για την επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές.
Ενδελεχής ανάλυση κειμένου για επέκταση σε νέες αγορές
«Για εμάς στην Iktinos, η επέκταση των πωλήσεών μας σε νέες αγορές είναι μια διαχρονική επιλογής και ήταν πάντα ένας σημαντικότητα πυλώνας της στρατηγικής μας. Είναι σαφές ότι η επέκτασή μας σε νέες αγορές απαιτεί προσεκτική ανάλυση κειμένου και σχεδιασμό για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη παρουσία σε αυτές. Σε αυτό το στάδιο ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας στην Ινδία, αλλά και στις ΗΠΑ, στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στις χώρες του Περσικού Κόλπου και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας», διαβεβαίωσε.
Διαδίκτυο των πραγμάτων και τεχνητή νοημοσύνη
«Το μέλλον των λατομείων μας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που τα φιλοξενούν, γι’ αυτό σε ορισμένα λατομεία μας υιοθετούμε και υλοποιούμε με επιτυχίας την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου, που είναι η πιο σύγχρονη και φιλική μέθοδος εξόρυξης, καθώς δεν προκαλούν οποιαδήποτε επέμβαση στο χωράφι και δεν αφήνουν κανένα ίχνος για το περιβάλλον.
Παράλληλα, πρόσφατα εφαρμόσαμε τη νέα τεχνολογία INSPIRER, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι ένα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης λατομείων μαρμάρου. Χρησιμοποιεί το Internet of Things (IoT) για τη συλλογή δεδομένων από το λατομείο, τα οποία αποστέλλονται σε μια πλατφόρμα επιχειρηματικής νοημοσύνης που επεξεργάζεται τις πληροφορίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Χάρη στο INSPIRER τα δεδομένα αυτά μετατρέπονται σε χρήσιμη γνώση και διατίθενται στους εργαζόμενους μέσω εφαρμογών για κινητά» τονίζει η κ. Χαϊδά.
«Συνολικά, το INSPIRER συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, στη μείωση του κινδύνου και στην αύξηση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας», προσθέτει.
Κοστούς εργασίας, ενέργεια, ανταγωνιστικότητα, αβεβαιότητα
Ποια προβλήματα ταλανίζουν τη βιομηχανία μαρμάρου; «Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι το αυξανόμενο κοστούς εργασίας, οι παγκόσμιες ανταγωνιστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Υπάρχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα
για τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, επηρεάζονται αρνητικά από γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί σημαντικό προβληματισμός για τη βιομηχανία μαρμάρου καθώς αυξάνει το λειτουργικό κοστούς», λέει η κ. Χαϊδά.
«Η βιομηχανία μαρμάρου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που απαιτείται για την εξόρυξη, τη {μεταφορά} και την επεξεργασία μαρμάρου. Οι εταιρείες συχνά χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα και διαδικασίες που απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Μάλιστα, οι τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κοστούς παραγωγής των επιχειρήσεων στη βιομηχανία μαρμάρου. Από το βάρος των λειτουργικών δαπανών μέχρι το κοστούς μεταφοράς και επεξεργασίας, η αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», εξηγεί.
Η βιομηχανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ενεργειακές προκλήσεις «χτίζοντας» μια κατάλληλη στρατηγική.
Επένδυση στην πράσινη ενέργεια
«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι εταιρείες αναζητούν επίσης εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η φωτοβολταϊκή και η αιολική ενέργεια, και επενδύουν σε πράσινες τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Η ανάπτυξη ιδεών αιολικών πάρκων είναι ένας τρόπος με τον οποίο η επιχειρηματική κοινότητα του μαρμάρου αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κοστούς. Ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αβεβαιότητας που προκύπτει από γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, αποτελεί στρατηγική επιλογής που επιτρέπει τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων», τονίζει.
«Τα αιολικά πάρκα Ικτίνου αποτελούν παραδείγματα αυτής της προσέγγισης γιατί προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με χαμηλότερο κοστούς σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας», τονίζει.
Αυξημένη ζήτηση, βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών, ανταγωνισμός, τεχνολογία
Ποιες είναι οι προοπτικές για τη βιομηχανία μαρμάρου διεθνώς;
Η κυρία Χάιδα βρίσκεται σε 4 σημεία:
- Αυξανόμενη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές.
- Η ανάγκης για βιώσιμες πρακτικές.
- Ανταγωνισμός και τεχνολογική ανάπτυξη ιδεών.
- Ανάπτυξη ιδεών νέων εφαρμογών.