Η μόδα πρέπει να απαιτεί ένα πιο έντονο brand, το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμα
Οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι προοπτικές στη βιομηχανία της μόδας απέναντι στον πράσινο μετασχηματισμό στρώθηκαν στο χαλί κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της ΕΣΕΕ «The Future of Retail 2024».
«The Future of Retail 2024»: Γιατί οι λιανοπωλητές πρέπει να σκέφτονται τοπικά και να ενεργούν παγκόσμια
Παλιά πράσινη μόδα έννοια
Η κ. Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Οικονομικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα Αθηνών, εξήγησε ότι «η οικολογική μόδα είναι μια παλιά έννοια» γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι αναγκάζονταν να μην σπαταλούν πόρους που είχαν. Ο όρος, φυσικά, εμφανίστηκε πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του κινήματος των χίπις των δεκαετιών του 1960 και του 1970, και ήταν «μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προστασία και την αναγέννηση του περιβάλλοντος». Η Ελλάδα, μια φτωχή χώρα, άλλαξε σταδιακά και έχασε τις πράσινες παραδόσεις της σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της, τόσο που τη δεκαετία του 1970 η επαναχρησιμοποίηση οποιωνδήποτε αντικειμένων ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.
Πράσινη Συμφωνία
Fast forward στο σήμερα, η κα Φιόρη Ζαφειροπούλου, διευθύντρια του MSL AUEB Sustainable Fashion Research Center, ιδρύτρια της Fashion Revolution Greece, SOFFA & Wear Your Origins, αποκρυπτογράφησε τις οντότητες που συνθέτουν το αναδυόμενο «πράσινο συμπαγές»: τα κινήματα καταναλωτή και νεολαίας. , το κίνημα της επανάστασης της μόδας και οι προοδευτικά διαφορετικές μάρκες που έχουν αυξήσει τη διαφάνειά τους και έχουν αναπτύξει στρατηγικές βιώσιμων υφασμάτων. Οι αλλαγές παίρνουν ρυθμό και, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων, «η αντίσταση εξασθενεί». «Κάναμε πιέσεις για νομοθεσία που θα αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και εισαγωγής των ρούχων μας», σημείωσε.
Επιστροφή στην πράσινη ανάπτυξη ιδεών
Ο κ. Μελέτης Καραμπίνης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της HCIA και της ELSEVIE, αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, με στόχο την προσαρμογής της βιομηχανίας ένδυσης στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και την επαναφορά της ΕΕ στην πρωτοπορία του παγκόσμιου χώρου. Όπως εξήγησε: «Ο προτεινόμενος νόμος στη Γαλλία προσπαθεί να βάλει τέλος στους κανόνες εισαγωγής ρούχων από μεγάλες πλατφόρμες, γιατί υπάρχουν κατασκευαστές που δημιουργούν 7.200 νέα δείγματα την ημέρα και αυτό προκαλεί εθισμό στους καταναλωτές».
“Η αξίωση κατατέθηκε στην Ελλάδα”
Η κα Ορσαλία Παρθένη, ιδιοκτήτρια του Parthenis και πρόεδρος της Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας Ελλάδος, τόνισε: «Μέσα στον κορωνοϊό, βρήκαμε κάποιους και είπαμε ότι θα φτιάξουμε ξανά τον Σύνδεσμο Σχεδιαστών Μόδας. Όταν μοιραζόμαστε προβλήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όταν διεκδικούμε ως ομάδα, είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε. Η μόδα θα έπρεπε να απαιτεί ένα πιο έντονο brand, αυτό που είναι «made in Greece», όπως το «made in Italy», που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει. Το House Parthenis είναι ένα καλό παραδείγματα από αυτή την άποψη, ένα αυθεντικό, ποιοτικό, αναγνωρίσιμο brand», σημείωσε.
Κοσμήματα από γενιά σε γενιά
Ο κ. Αρίων Σπυρίδης, διευθυντής παραγωγής στη Minas Designs, σημείωσε: «Βλέπεις τα κοσμήματα και ξέρεις ότι είναι ο Μηνάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η ποιότητα είναι το παν για εμάς, δεν τη θυσιάζουμε ποτέ». Αυτό είπε ότι το πέτυχε δίνοντας απόλυτη έμφαση στην ποιότητα, στη διαγενεακή αξίας: «Προσπαθώ τα κοσμήματά μου να περνούν από γενιά σε γενιά, σαν Rolex», είπε χαρακτηριστικά.
Τα συμπεράσματα από τη συζήτησή τους είναι τα εξής:
Η μεταποίηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και της δυσκολίας εύρεσης ειδικευμένων τεχνιτών, κάτι που απασχολεί και τις δύο εταιρείες.
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για προϊόντα που είναι επιρρεπή σε αντιγραφή και παραποίηση.
Παρά τις προκλήσεις, και τα δύο brands είναι αισιόδοξα για το μέλλον της μόδας και του κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας τις προοπτικές της τρίτης γενιάς στη διοίκηση επιχειρήσεων.