Πάνω από 174 εκατομμύρια ευρώ η αξίας των πωλήσεων σοκολάτας στα σούπερ μάρκετ – τι φοβούνται οι ζαχαροπλάστες
Τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και τα σοκολατένια κουνελάκια είναι πιο ακριβά φέτος στην εγχώρια αγοράστρια, αλλά δεν είναι ακριβότερα και οι βιομήχανοι και οι ζαχαροπλάστες εκτιμούν ότι οι τιμές της αγαπημένης σοκολάτας θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη άνοδος των διεθνών τιμών του κακάο .
«Δεν έχουμε κάνει ακόμη μαρκάρισμα», λέει ο Ο.Τ. κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ελέγχει την επιχειρηματίας σοκολάτας της ΙΟΝ, απαντώντας σε μια λογική ερώτηση που θα ήθελαν να του κάνουν όλοι οι λάτρεις της σοκολάτας, μικροί και μεγάλοι.
Ωστόσο, ο γνωστός επιχειρηματίας προσθέτει ότι λόγω της εξέλιξης των διεθνών τιμών του κακάο, οι αυξήσεις των τιμών δεν μπορούν να αποφευχθούν και θα είναι μεγάλες.
Για το ποσοστό των αυξήσεων, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση γιατί όπως λέει «αυτό ψάχνουμε».
Η ION δεν διαφέρει από τους παγκόσμιους γίγαντες της σοκολάτας, όπως οι Hershey, Mars και Lindt, οι οποίοι επίσης παλεύουν με τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του κακάο, με πολλούς από αυτούς να μεταφέρουν το βάρος στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών. «Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τη {διαχείριση} της ελαστικότητας της ζήτησης για σοκολάτα, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τις αυξήσεις τιμών που απαιτούνται για να αντισταθμίσουν την τεράστια αύξηση στο κοστούς του κακάο», είπε η Celine. Pannuti, διευθυντής του τμήματος European Staples & Beverages στην JP Morgan.
Το ράλι κακάο «καίγουν» και τα ζαχαροπλαστεία
«Τον περασμένο μήνα οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 40-50%», λέει ο Γιάννης Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστείων Ελλάδος, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ζαχαροπλαστεία έχουν ήδη παράγει πασχαλινά εδέσματα στις τρέχουσες τιμές, γεγονός που επιβαρύνει τους καταναλωτές. «δεν θα υπερβαίνει το 10%».
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο, οι τιμές μπορεί να διπλασιαστούν, λέει, αν και είναι πιθανό πίσω από αυτές τις διαταραχές να κρύβονται κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, όπως το ηλιέλαιο. «Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μετά τα αδιανόητα επίπεδα που έφτασαν πριν από ενάμιση χρόνο», λέει.
Πόσο έχουν «τσιμπήσει» οι τιμές.
Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων σοκολάτας γίνεται κατά τη διάρκεια του Πάσχα λόγω των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών.
Οι τιμές των τυποποιημένων σοκολατένιων αυγών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν «αιφνιδιάσει» κατά περίπου ένα ευρώ σε σχέσης με πέρυσι, ενώ οι ζαχαροπλάστες αναφέρουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10-15% σε σχέσης με την περσινή περίοδο του Πάσχα.
Το 2023, οι τιμές των σούπερ μάρκετ για τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα 150 γραμμαρίων (επώνυμη σοκολάτα γάλακτος με δώρο) ξεκίνησαν από 8,49€.
Αντίστοιχα, στα ζαχαροπλαστεία τα σοκολατένια αυγά βάρους 220 γραμμαρίων κοστίζουν από 17 έως 25 ευρώ, ανάλογα με τη διακόσμηση.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι φέτος τον Φεβρουάριο Οι τιμές της σοκολάτας και των προϊόντων σοκολάτας κατέγραψαν άνοδο 7,4% σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες (Φεβρουάριος 2023), γεγονός που πρέπει να αναφερθεί ως κίνηση σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (+7,7%).
«Μάχη» μεταξύ επώνυμης και ανώνυμης σοκολάτας
Σύμφωνα με στοιχεία του Circana, το 2023 στην Ελλάδα, οι πωλήσεις σοκολάτας (σοκολατάκια) μέσω σούπερ μάρκετ ανήλθαν σε 174,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143,73 εκατ. ευρώ αφορούσαν επώνυμα προϊόντα και τα 30,83 εκατ. ευρώ για σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας.
Το αντίστοιχο ποσό για το 2022 ήταν 161,44 εκατ. ευρώ (132,62 εκατ. ευρώ για επώνυμα προϊόντα και 28,82 εκατ. ευρώ για PL).
Όσον αφορά τις πωλήσεις όγκου, μεταξύ 2020 και 2023, οι επώνυμες πλάκες σοκολάτας έχασαν 7,3%, και οι «ανώνυμες» πλάκες σοκολάτας κέρδισαν 10,8%. Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση σοκολάτας μειώθηκε στο 3,4% σε μια περίοδο 4 ετών.
Ωστόσο, φέτος (μέχρι την περασμένη εβδομάδα), αν και και οι δύο κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση του όγκου πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ, οι επώνυμες σοκολάτες έχουν καλύτερη απόδοση (-2,8%) από τις «μη επώνυμες» (-6%). φυσικά και λόγω των προσφορών.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς σοκολάτας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 4,1% έως το 2030. Η Ελβετία εξακολουθεί να προηγείται στην κατανάλωση με 11,8 κιλά κατά κεφαλήν, αλλά η αναδυόμενη μεσαία τάξη σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είναι ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης.