ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μιχαηλίδου προς ΕΒΕΑ: Δέσμευσή μας είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Θέλουμε να κάνουμε τη μισθωτή απασχόληση πιο ελκυστική, δίνοντας τη ικανότητα στους εργοδότες να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή αμοιβή, είπε ο υπουργός Εργασίας

«Δέσμευσή μας είναι να εξορθολογίσουμε το μη μισθολογικό κοστούς μειώνοντάς το περαιτέρω κατά μία μονάδα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την εισήγησή της στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ.

«Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστική τη σύμβαση εργασίας δίνοντας τη ικανότητα στους εργοδότες να προσφέρουν τους καλύτερους δυνατούς μισθούς», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόσθεσε: «Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ σε μειωμένα έσοδα του ΕΦΚΑ, γεγονός που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό, η {εφαρμογή} μειώσεων στο μη μισθολογικό κοστούς απαιτεί μια προσεκτική προσέγγιση».

Ψηφιακή κάρτα

Εκτενής ήταν η παραπομπή της κ. Μιχαηλίδου για την {εφαρμογή} της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και τα οφέλη της τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την υγιή επιχειρηματικότητα. «Η ευρεία χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν επιτρέπει καμία έκπτωση», σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το υπουργείο λαμβάνει πάντα υπόψη του τις προτάσεις φορέων όπως το ΕΒΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης {εφαρμογή} της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εταιρείες που ανήκουν στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου ξεκινά την 1η Ιουλίου 2024. «Τώρα αυτοί οι τομείς έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις αυτού του πολύπλοκου και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα «TOOL II», που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου, τόνισε η κ. Μιχαηλίδου και τόνισε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα κατοχυρωθούν πλήρως, καθώς θα είναι δυνατή η διευθέτηση όλων αλλαγές σε ώρες και υπερωρίες στο σύστημα.

Κατάρτιση

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για την ανάγκης εκπαίδευσης του προσωπικού της χώρας με τις απαραίτητες δεξιότητες. «Κύρια προτεραιότητά μας είναι η {εφαρμογή} και ο {σχεδιασμός} ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης και επανεκπαίδευσης. Διαθέτουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και θα τονίσουμε τα συγκεκριμένα ατομικά χαρακτηριστικά των ανέργων και των εργαζομένων που θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα μετεκπαίδευσης μέσω πιλοτικών δράσεων στους δήμους, πρόσθεσε.

Είπε ότι «η στενή συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και η ατέλειωτος {ανταλλαγή} γνώσεων και πρακτικών είναι καθοριστικά στοιχεία για την επίτευξη της επιθυμητής βελτίωσης του πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να αυξηθεί. τους μισθούς των εργαζομένων».