ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φορολογία: Όλα αλλάζουν με την κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Φορολογία: Όλα αλλάζουν με την κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων
Τι προβλέπει το σχέδιο φορολογικού νομοσχεδίου που στάλθηκε στη βουλή;

10 Απριλίου 2024 – 07:05

Σχήμα 0 για φόρο: Όλα αλλάζουν με την κατάργηση των παραστατικών, των βιβλίων και των παραδοσιακών επιταγών

Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στο Sejm.

Τα προβλήματα πολλών ανθρώπων που σχετίζονται με επιστροφές φόρων, ατελείωτους ελέγχους και «σκληρές» συνθήκες απώλειας ρυθμίσεων ανήκουν στο παρελθόν. Ο νέος κώδικας στην πράξη σημαίνει «έτοιμες προς παράδοσης» φορολογικές δηλώσεις που συμπληρώνονται και υποβάλλονται από την εφορία, κατάργηση λογιστικών βιβλίων στη διαδικασία ελέγχου και ψηφιακές ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ για κάθε εκδοθέν παραστατικό (δηλαδή χωρίς πραγματοποίηση και εμπλοκή θυρών). , ευκολότερη φορολογική ενημερότητα για πληρωμή τρίτων σε σχέσης με φόρους και ευνοϊκότερες προθεσμίες παραγραφής. Ο νέος φορολογικός κώδικας έχει και άλλα «παράθυρα» που ευνοούν τους φορολογούμενους, καθώς χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις για να χάσουν τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και δίνεται η ικανότητα σε άτομα που τα έχουν ήδη πληρώσει και τα έχουν χάσει να μπουν στο μητρώο διακανονισμών. Επίσης, οι έλεγχοι της εφορίας θα γίνονται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα είναι πολύ δύσκολο να παραταθούν, αλλά από την άλλη ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να προσδιορίσει έμμεσο φόρο εάν κρίνει ότι ο επιχειρηματίας μπορεί.. εξαφανιστείτε!

Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

1) Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Πρακτικά καταργείται η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματα τους προέρχονται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (ανά 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται αυτόματα εάν ο φορολογούμενος δεν την τροποποιήσει υποβάλλοντας κρατήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο προσυμπλήρωση εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και δεν υπάρχει αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων.

2) Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων

Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με απλό λογιστικό σύστημα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής λογιστικών εγγράφων στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) αποστέλλονται στο myDATA. πλατφόρμα. Το προηγούμενο σύστημα προβλέπει πρόστιμο 2.500 ευρώ για μη έκδοση των βιβλίων. Επιπλέον, παρατείνεται από 5 σε 10 ημέρες η προθεσμία παροχής στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους.

3) Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας προς και από ΑΑΔΕ

Καταργείται η έντυπη αλληλογραφία φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων. Η επικοινωνίας τους θα γίνεται μόνο ψηφιακά (τοποθέτηση στο σύστημα Taxi και προσωπική ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω e-mail). Όλα τα έγγραφα θα τεθούν στη διάθεσή τους με τη φόρτωσή τους στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λάβει ειδοποίηση στην ηλεκτρονική του καθοδήγηση και θα μπει στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να διαβάσει το έγγραφο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε {περίπτωση} ορισμένων ειδοποιήσεων που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. σε {περίπτωση} πληρωμής δόσης φόρου εισοδήματος, η ΑΑΔΕ αποστέλλει e-mail στον φορολογούμενο με πληροφορίες για πρέπει να εισέλθετε στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσετε» την {απόδειξη} πληρωμής δόσεων). Η επικοινωνίας με «κλασικές» μεθόδους (γράμματα, παραστάσεις κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το κύριο {πλεονέκτημα} των διαδικασιών ψηφιοποίησης, εκτός από την επιτάχυνσή τους, είναι ότι καταγράφονται με ακρίβεια, με {αποτέλεσμα}

ότι ο χρόνος, η μορφή και το περιγραφή της επικοινωνίας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στο δικαστήριο, γεγονός που ελαφρύνει επίσης το βάρος των Δικαστηρίων.

Όλα τα έγγραφα της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει επίσης να τηρούνται σε ψηφιακή μορφή, ενώ θα πρέπει να ψηφιοποιούνται και τα έντυπα έγγραφα της ΑΑΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που εκδίδονται και λαμβάνονται από αυτή τη διοίκηση.

4) Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Υιοθετήθηκε η διαλειτουργικότητα μεταξύ κρατικών αρχών ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερωθεί για την ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών πολίτη και, ως εκ τούτου, να εκδώσει ή όχι βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Στην πράξη, σε σχέσης με αυτή τη ρύθμιση, κυρίως ΟΤΑ, αλλά και άλλες δημόσιες αρχές, θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση παροχής πληροφοριών είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. . Έτσι, εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις: ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήμο αλλά δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα γιατί δεν έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την πληρωμή.

5) Συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια φορολογικών ελέγχων

Ως ανώτατη προθεσμία ολοκλήρωσης φορολογικού ελέγχου ορίζεται, κατά κανόνα, 1 έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με ικανότητα παράτασης κατά 6 μήνες εάν έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει ο έλεγχος και κατά άλλους 6 μήνες εάν είναι δυνατόν. να ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Μόνο αν από τον προηγούμενο έλεγχο προκύψουν στοιχεία του εγκλήματος της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τις αναλυτικότερες προϋποθέσεις του άρθ. 79 για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, ο έλεγχος μπορεί να παραταθεί για άλλους 8 μήνες με απόφασης του Διοικητή. Τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη διάρκεια ενός ελέγχου, η οποία καθορίζεται από τους επιμέρους εργαζόμενους που τον διενεργούν. Μετά τις παραπάνω προθεσμίες δεν είναι δυνατός ο εκ νέου έλεγχος του ίδιου είδους.

Επεξηγήθηκαν επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, τοπικού ή απομακρυσμένου ελέγχου.

6) Έμμεσος προσδιορισμός φόρου

Η ικανότητα προσωρινού προσδιορισμού φόρου καθιερώνεται όταν υπάρχει συνδυασμός χώρων που υποδηλώνουν άμεσο και άμεσο κίνδυνο φοροδιαφυγής (π.χ. νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την πρόθεση του φορολογούμενου να εγκαταλείψει τη χώρα). Επί του παρόντος, υπάρχει κατάλληλη διάταξη για τον προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην πράξη καθώς ισχύει μόνο για περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία φυγής από τη χώρα. Αυτή η διάταξη έχει πλέον γίνει πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την {εφαρμογή}. Η ΑΑΔΕ έκρινε απαραίτητη τη ικανότητα προσωρινής επιβολής φόρου καθώς παρατηρείται συχνά ότι οι νεοσύστατες εποχιακές επιχειρήσεις λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και κλείνουν μια νύχτα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

7) Συνταγή

Η ανακοίνωση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει εντός της πενταετίας που ορίζεται στην παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε η πράξη να εκδόθηκε μόνο μέσα σε πέντε χρόνια και από εκεί και πέρα ​​έπρεπε να δηλωθεί και στον φορολογούμενο.

8) Συμφωνία ρυθμίσεων με τη φορολογική διοίκηση και εξορθολογισμός των κανόνων σχετικά με την πιθανή απώλειά τους

Δίνεται η ικανότητα ρύθμισης οφειλών πρακτικά χαμένων από τη φορολογική διοίκηση με εξόφληση εκκρεμών δόσεων, ανεξαρτήτως του ύψους τους, μέχρι την έναρξη ισχύος της πράξης. Αυτά τα ευρήματα υπολογίζονται σε περίπου 230.000. Σε {περίπτωση} που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των παραπάνω δόσεων, οι φορολογούμενοι αρκούν να επιστρέψουν το υπόλοιπο ποσό για να συνεχιστεί η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι για την αποφυγή απώλειας των ανωτέρω διατάξεων, η φορολογική διοίκηση θα προσμετρά κατά προτεραιότητα στις δόσεις τα ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου ή κρατήσεις που προκύπτουν από την έκδοση βεβαίωσης. Να τονιστεί ωστόσο ότι η παραπάνω ρύθμιση ΔΕΝ ισχύει για ρυθμίσεις που έχουν χαθεί με πράξη του Προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο απλοποιεί τους κανόνες σχετικά με την απώλεια ευρημάτων. Σήμερα, η μη υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή καθυστέρηση έστω και μία ημέρα στην υποβολή τους έχει ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της δυνατότητας αποπληρωμής των υπολοίπων οφειλών. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν έστω και για μία ημέρα και έχουν ως {αποτέλεσμα} την απώλεια της ρύθμισης. Χάρη στις πρόνοιες της προτεινόμενης πράξης, δίνεται η ικανότητα εξόφλησης των ανωτέρω και ρύθμιση οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών για αποφυγή απώλειας της ρύθμισης. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις οφειλές τους εάν:

• Υπέβαλαν τις παραπάνω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έληξε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβληθούν 5 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2024.

• Εξόφληση ή ρύθμιση νέων οφειλών εντός 3 μηνών από την προθεσμία πληρωμής.

9) Ικανότητα υποβολής εκπρόθεσμης διορθωτικής δήλωσης έως 10 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης του ενδιάμεσου διορθωτικού προσδιορισμού

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρηματιών που υποβάλλουν ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, είναι δυνατή η υποβολή προκαταρκτικής ή διορθωτικής δήλωσης με καθυστέρηση έως και 10 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσωρινής διόρθωσης του προσδιορισμού φόρου. Σήμερα μπορούν να υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία κοινοποίησης της προσωρινής διόρθωσης προσδιορισμού φόρου.