ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Componous: Ζει στη Φλώρινα και «φαντάζεται» δομές με… νευρικό σύστημα και εγκέφαλο

Χρησιμοποιώντας το «FBG Interrogator», στόχος της εταιρείας είναι να κάνει τις δομές να αισθάνονται και να μιλάνε

Η «άκριτη» startup Componous επιδιώκει να ρίξει φως στο τεράστιο σύμπαν των φωτονίων και των νετρονίων, το οποίο ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να «εκδημοκρατίσει τη φωτονική».

Titan: Πώς ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη και τις νεοφυείς επιχειρήσεις τσιμέντου

Φωτονική ονομάζεται το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας που ασχολείται με τη παραγωγή, τον έλεγχο και την ανίχνευση φωτονίων (με απλά λόγια, αυτό που ονομάζουμε φως, ως κβάντα φωτός, τα φωτόνια είναι τα μικρότερα δυνατά πακέτα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας), ειδικά στο περιοχή ορατού φωτός και στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα κοντά στο υπέρυθρο.

Η «ζωντανή» επιχειρηματική ζήτηση για {παρακολούθηση} σε πραγματικό χρόνο της συμπεριφοράς και της κατάστασης των σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ήταν το εφαλτήριο που εκτόξευσε την εταιρεία στον κόσμο της καινοτομίας.

Η start-up, η οποία «σκέφτηκε» με την ιδέα να κατασκευάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο του «FBG Interrogator», επικοινωνεί ήδη με επενδυτικά κεφάλαια για να εφαρμόσει το οραματικό της σχέδιο.

Στο JEC Paris τον Μάρτιο του 2024, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στον τομέα των σύνθετων υλικών, η Componous βαθμολογήθηκε ως μία από τις 20 κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη από τις 521 που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Πριν από την JEC στα τέλη Ιανουαρίου, η Componous επισκεφθεί το Σαν Φρανσίσκο και την SPIE Photonics, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση φωτονικών στον κόσμο, το FBG Interrogator της Componous προσελκύει το ενδιαφέρον από κολοσσούς του κλάδου και λαμβάνει πολύ θετικές κριτικές, που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη μέρα.

Στην Componous, εκτός από τους δύο διαχειριστές, Κοσμά και Νίκο Τιριακίδη, συνεργάτες είναι οι Βασίλειος Τιριακίδης, Θωμαή Τιριακίδης, μηχανολόγος μηχανικός και ο Δρ. Γιώργος Βιολάκης, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ ΙΤΕ.

Η κατασκευαστική συνθήκη «γέννησε» την Componous

«Η ανησυχία που δημιούργησε το Componous θέτει το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση των δομών σε πραγματικό χρόνο, υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, 24 ώρες το 24ωρο», σημειώνει ο Βασίλης Τιριακίδης στην Οικονομική Ταχυδρομεία.

«Στηριζόμενοι στα γερά θεμέλια της «B&T Composites SA», μιας εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Τιριακίδη (www.btcomposites.gr), μιας εταιρείας παραγωγής σύνθετων υλικών, υλικών από ίνες άνθρακα, αναζητούσαμε τρόπο να μάθουμε τη συμπεριφορά και την κατάσταση της υγείας των σύνθετων υλικών που παράγουμε ({παρακολούθηση} υγείας). Και ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα νευρικό σύστημα και έναν εγκέφαλο ώστε οι δομές να μπορούν να «αισθάνονται» και να «μιλούν»», εξηγεί.

Νευρικό σύστημα Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αισθητήρες οπτικών ινών παρακολουθούν φυσικούς και χημικούς παράγοντες, μηχανικές καταπονήσεις, θερμοκρασία, πίεση και ανιχνεύουν αέρια, όπως το υδρογόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται, ειδικά για μεγάλες κατασκευές, επιτρέπουν την τρισδιάστατη ανακατασκευή για ακριβή μοντελοποίηση.

Τα πλεονεκτήματα των αισθητήρων οπτικών ινών έναντι των παραδοσιακών περιλαμβάνουν: καλή ηλεκτρική μόνωση, ισχυρή ικανότητα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, μη επεμβατικότητα, υψηλή ευαισθησία, εύκολη απομακρυσμένη {παρακολούθηση} του μετρούμενου σήματος, αντίσταση στη διάβρωση, αντιεκρηκτική, ευέλικτη καθαρή διαδρομή, εύκολη σύνδεσης σε έναν υπολογιστή.

Εγκέφαλος

Η Componous είναι ο κατασκευαστής όλου του υλικού και λογισμικού “FBG Interrogator”.

Οι εφαρμογές του «FBG Interrogator» είναι πολλές και ποικίλες στο οικοσύστημα της έξυπνης πόλης, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες μεγάλες κατασκευές και κατασκευές, από κτίρια μέχρι έργα υποδομής. Επίσης στη βιομηχανία για {παρακολούθηση} μηχανημάτων παραγωγής, για {παρακολούθηση} μπαταριών, μετασχηματιστών και μικροδικτύων, καθώς και για {παρακολούθηση} δικτύων μεταφοράς αερίου.

Και δεξαμενές υδρογόνου

Η Componous επεκτείνει την δημιουργικότητα της στις δεξαμενές υδρογόνου αναπτύσσοντας έναν πρωτοποριακό αισθητήρα διαρροής τόσο για τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος όσο και για τις κρυογονικές θερμοκρασίες.

«Οι αισθητήρες οπτικών ινών έχουν εξαιρετικά χρήσιμες εφαρμογές στην κατασκευή. Μόνο στη Δυτική Μακεδονία έχουμε 3.500 γέφυρες, μικρές, που δεν γνωρίζουμε την κατάσταση. Η αγοράστρια των αισθητήρων οπτικών ινών έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής κυρίως σε αερομεταφορές και διαστημικές εφαρμογές, καθώς και σε πολύ ακριβά έργα», λέει.

«Στην Componous, έχουμε θέσει ως στόχο να κάνουμε το «FBG Interrogator» διαθέσιμο στην αγοράστρια σε βασική έκδοση για 999,00 € όταν ο ανταγωνισμός φτάσει τα 50.000 €. Χάρη σε αυτό, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές φωτονικής. Γι’ αυτό μιλάμε για «εκδημοκρατισμό της φωτονικής», τονίζει.

Σε ανοιχτή γραμμή με επενδυτές

Αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον, σημειώνει ότι «στόχος μας είναι η καθετοποιημένη παραγωγή, η διασφάλιση της πλήρους εξυπηρέτησης των πελατών. Η «Componous» θα χρειαστεί περίπου 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή χρήματα που θα δαπανηθούν για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των τρισδιάστατων εκτυπωτών laser, των γραμμών παραγωγής χαρτονιού κ.λπ.). Είμαστε σε επαφής με πιθανούς επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι θα μάθουμε πώς θα προχωρήσει η χρηματοδότηση της εταιρείας».

“Η διαμονή στη Φλώρινα είναι συνειδητή επιλογής”

Γιατί η εταιρεία επέλεξε τη Φλώρινα ως βάση της; «Η Componous εδρεύει στη Φλώρινα και θα παραμείνει στη Φλώρινα. Η Φλώρινα είναι μια συνειδητή επιλογής γιατί προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε με επιτυχίας την επιχείρησή μας. Το εμπόδιο είναι τις περισσότερες φορές ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Συμβαίνει συχνά κάποιος να λέει ότι είναι κοντά στο Παρίσι, εννοεί 2 ώρες μακριά από το αεροδρόμιο του Παρισιού, που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη. Με άλλα λόγια, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωσή μας με το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η ελληνική ιδιαιτερότητα στην εποχή του Industry 4.0 είναι να αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα ως συνώνυμο του «Είμαι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη». Γι’ αυτό, χωρίς αμφιβολία, επιλέγουμε την ποιότητα ζωής μιας μικρής επαρχιακής πόλης όπως η Φλώρινα» καταλήγει ο κ. Τιριακίδης.