Γράφουν: Παναγής Γιολμάς. Πέτρος Παπαβασιλείου, Μιχάλης Τσιλιβάκος
Ολόκληρος Το σχέδιο του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών για τον 2ο Πανελλαδικό Δημόσιο Διαγωνισμό Συγγραφής αποκαλύφθηκε σήμερα στο workenter.gr.
Αυτό το σχέδιο είναι σημαντικό από αυτό το γράψιμο και αυτό είναι γνωστό στο workenter.gr εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, όταν τονίζουμε την ανάγκης για χιλιάδες πτυχιούχους ΑΕΙ και Τεχνικούς νωρίς προετοιμασίες για {συμμετοχή} σε αυτήν.
Σχέδιο ΑΣΕΠ και Υπουργείο Εσωτερικών ΟΧΙ σχετίζεται με την πορεία του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού. Είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία με διαφορετικό αριθμό θέσεων.
Έχει ήδη καθοριστεί ο αριθμός των θέσεων που θα καλυφθούν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, δεν αλλάζει ΚΑΙ δεν αλλάζει από την υλοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού.
Επιπλέον, ισχυρισμοί -κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα- ότι πρέπει να καθιερωθεί ο 1ος Πανελλήνιος διαγωνισμός για τη διοργάνωση του 2ου διαγωνισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου για τους εξής λόγους:
1) Οι διαδικασίες είναι διαφορετικές.
2) Η πρακτική του ΑΣΕΠ από την ίδρυσή του ήταν η προκήρυξη διαγωνισμών ακόμα και στους ίδιους φορείς και χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα χωρίς αναμονή για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης διαδικασίας πρόσληψης. Αυτό γίνεται συνήθως αυτή την περίοδο σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Δεν περιμένει τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού για να ανακοινώσει τον επόμενο. Η διαδικασία πρόσληψης απαιτεί χρόνο (προκήρυξη, προκαταρκτικές, κρατήσεις, τελικά αποτελέσματα), η δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να περιμένει την ολοκλήρωση της μιας διαδικασίας πριν προχωρήσει στην επόμενη, καθώς τότε η αρχή υποβολής αιτήσεων πρόσληψης θα είχε μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλύψει τις θέσεις.
3) Σε κάθε {περίπτωση}, οι διαδικασίες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ολοκληρώνονται τον Ιούνιο – χρόνος ρεκόρ από την έκδοση προκηρύξεων «ΓΒ», δεδομένου ότι οι προκηρύξεις νοσοκομείων, που ίσχυαν την περίοδο αυτή, απαιτούν τουλάχιστον τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.
ΑΣΕΠ: Δεν θα απασχοληθούν όλοι όσοι πέρασαν τη βάση το 2ο τρίμηνο του 2022
Σε πρόσφατη συνάντηση με τους νικητές του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε, σύμφωνα με πηγές μας, «τουλάχιστον δέκα φορές» ότι δεν θα προσληφθούν όλοι από τους 15.000 υποψήφιους που πέρασαν τη βάση στο 2G/2022.
Είναι νόμιμα όσα είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ;
ναι είναι. Εφόσον ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι η επιλογής των διοριστέων γίνεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση είναι οι εξετάσεις και η δεύτερη φάση οι ανακοινώσεις «GB». Αυτός που περνάς ορίζεται ΚΑΙ και στις δύο φάσεις.
Αν το Υπουργείο Εσωτερικών ήθελε να διοριστούν Ολα Οι επιτυχόντες θα συμπεριλάμβαναν τον αριθμό των θέσεων στη γραπτή προκήρυξη του διαγωνισμού (2C/2022), όπως είχε γίνει λίγους μήνες νωρίτερα με την προκήρυξη της ΑΑΔΕ (1C/2022). Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν το έκανε αυτό.
Πιθανότητα επιτυχίας “μία στο 1,25”
Είναι θετική για τους υποψηφίους η {συμμετοχή} τους σε Πανελλήνιους αγώνες; Φυσικά είναι. Και ο λόγος είναι απλός. Περίπου 12.000 υποψήφιοι που θα περάσουν τη βασική εξέταση θα οριστούν 1ο Πανελλήνιο. Περίπου 15.000 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για αυτές τις θέσεις. Δείτε πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα επιτυχίας και κλίσης. Ποτέ άλλοτε, από την ίδρυση του ΑΣΕΠ, δεν υπήρξε τέτοιος δείκτης.
Μία στις 13 πιθανότητες επιτυχίας.
Αν το ΑΣΕΠ δεν είχε πραγματοποιήσει δύο στάδια επιλογής (δηλαδή γραπτές εξετάσεις και προκηρύξεις «ΓΒ») και είχε εκδώσει γραπτή προκήρυξη διαγωνισμού, όπως είχε κάνει λίγο νωρίτερα η ΑΑΔΕ, για 12.000 θέσεις, οι αιτήσεις θα ξεπερνούσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΑΣΕΠ. 150.000. Σε αυτή την {περίπτωση}, η πιθανότητα επιτυχίας θα είναι “ένα έως 13” (δηλαδή 13 υποψήφιοι θα υποβάλουν αίτηση για μία θέση).
Ας συγκρίνουμε τώρα την πιθανότητα επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις με δύο στάδια επιλογής (1/25) και την {περίπτωση} του αριθμού των θέσεων που δόθηκαν από την αρχή (1/13).
ΑΣΕΠ: Οι γραπτοί διαγωνισμοί ωφελούν τους υποψηφίους;
Ναίαναμφισβήτητα για δύο λόγους:
Πρώτα, όσοι περάσουν τις εξετάσεις καλούνται στην κατάσταση του… ενάμισι ποδιού. Έχουν δηλαδή τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας που έχουν υπάρξει ποτέ στο ελληνικό κράτος.
κατα δευτερον, οι υποψήφιοι ΠΕ και ΤΕ δεν έχουν άλλη επιλογής από το να δώσουν εξετάσεις. Είναι μονόδρομος. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εμφανιστούν στις γραπτές εξετάσεις, δεν θα υπάρξει ειδοποίηση μόνιμης διορισμού ως ΠΕ και ΤΕ. Μην σας ξεγελάει η επικείμενη προκήρυξη 2Κ/2024 για τα νοσοκομεία (που έχει μόνο ΠΕ και ΤΕ) καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει το δικό του νομικό πλαίσιο, με εισροές από το ΑΣΕΠ, για προσλήψεις. αλλά ΟΧΙ υπάρχει για το υπόλοιπο κράτος (υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες, οργανισμοί).
ΑΣΕΠ: Ποιο είναι το πλάνο για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής;
Υπουργείο Εσωτερικών και σχέδιο ΑΣΕΠ –όπως είναι μέχρι τώρα– έχει τους εξής άξονες:
- Διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια τεστ εξετάσεων. Θα είναι τον Ιούνιο
- Έκδοση της προκήρυξης αμέσως μετά τον δοκιμαστικό διαγωνισμό. Με άλλα λόγια, η ανακοίνωση θα γίνει το αργότερο έως το φθινόπωρο του 2024
- Διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων σε μικρό αριθμό εξεταστικών κέντρων.
- Διεξαγωγή εξετάσεων κάθε Σαββατοκύριακο για διάστημα δύο μηνών. Οι εξετάσεις -με τα σημερινά δεδομένα- θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2025.
- Το ερώτημα είναι, οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για δύο μήνες; Φυσικά και όχι. Θα κληθούν να δώσουν τις εξετάσεις με αλφαβητική σειρά το Σαββατοκύριακο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως 31 Ιανουαρίου 2025.
- Ακριβώς επειδή το ΑΣΕΠ αναζητά ήδη μεγάλες εγκαταστάσεις (εξεταστικά κέντρα) με υποδομή Η/Υ ο πρόεδρος της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να δει τα κεντρικά της ΔΕΘ. Αν οι γραπτές εξετάσεις γίνονταν όπως στον πρώτο διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ δεν θα αναζητούσε μεγάλα εξεταστικά κέντρα με υποδομή, αλλά θα ανέθεταν αυτή την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας (για αίθουσες διδασκαλίας).
- Σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από δύο μήνες, από τη έκδοση της προκήρυξης έως τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
- Οι εξετάσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά με χρήση Η/Υ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι γραπτές εξετάσεις θα διεξαχθούν σταδιακά και με αλφαβητική σειρά.
ΑΣΕΠ: Αυτά είναι βασικά ερωτήματα
Σχεδόν οριστική είναι η απόφασης ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού δεν θα βασίζονται στη βαθμολογική κλίμακα, αλλά μόνο ένα {αποτέλεσμα}: ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν το σύστημα βαθμολόγησης και ποιοι όχι.
Όσοι περνούν αυτή τη βάση δεδομένων έχουν ήδη τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην πολιτεία και είναι οι μόνοι που κάνουν αίτηση για μόνιμη θέση σε ολόκληρη την πολιτεία.
Όσοι περάσουν από τη βάση θα έχουν χορτάσει 15.000 θέσεις μόνιμο διορισμό.
Θα τεθούν τελικά σε ισχύ τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου;
Απάντηση: Μέχρι να γραφτούν αυτές οι γραμμές ισχύει το σχέδιο που αναφέρουμε. Οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα θα είναι οριακές.
Αυτό σημαίνει ότι στη χειρότερη {περίπτωση}, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν όχι την 1η Δεκεμβρίου 2024, αλλά στις 3 Ιανουαρίου 2025.
Γιατί δίνουμε έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία
Επιμένουμε γιατί οι υποψήφιοι θα το κάνουν σε όλα τα σενάρια ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος από την έκδοση της ειδοποίησης μέχρι τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα είναι ελάχιστος -ακόμη και μικρότερος από ό,τι στην {περίπτωση} της 1ης Πανελλήνιας που ήταν 73 ημέρες.
Να θυμίσουμε ότι αν ο χρόνος προετοιμασίας στον Α’ Πανελλήνιο διαγωνισμό ήταν μεγαλύτερος -για σχετικά εύκολα θέματα- τότε στους μέσους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι νικητές θα ξεπερνούσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις 25.000 αντί για 15.000 που είναι σήμερα.
Για τη δεύτερη Πανελλήνια γραπτή εξέταση, αυτός ο χρόνος θα είναι ακόμη μικρότερος. Αυτή τη φορά λοιπόν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κερδίσουν πριν δημοσιευτεί η προκήρυξη.
Γιατί όλοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό
Για τέσσερις λόγους:
- Γιατί η {συμμετοχή} είναι μονόδρομος αν θέλουν να έχουν μόνιμη θέση στη χώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογής.
- Γιατί αν το κατακτήσουν αυτό με την κατάλληλη προετοιμασία, είναι στην τελική ευθεία πριν τη συνάντηση
- Εφόσον οι πανελλήνιοι αγώνες γίνονται κάθε δύο χρόνια και ενδιάμεσα θα βγαίνουν μόνο ειδικές ειδοποιήσεις ΠΕ και ΤΕ, μόνο για ορισμένους φορείς.
- Γιατί οι Πανελλήνιοι διαγωνισμοί καλύπτουν όλες τις ειδικότητες σε όλη τη χώρα (υπουργεία, δήμους, περιφέρειες, οργανισμούς).
τελευταίος: Με τον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό το ΑΣΕΠ μπαίνει σε νέα συναρπαστική περίοδο. Αυτό που θα γίνει τώρα στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό θα θεσμοθετείται για πολλά χρόνια ως διαδικασία επιλογής μόνιμου προσωπικού στο κράτος. Ο δεύτερος Πανελλήνιος διαγωνισμός είναι μεγάλη πρόκληση για το ΑΣΕΠ. Για το λόγο αυτό το ΑΣΕΠ ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την {εφαρμογή} του πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Με βάση τα παραπάνω, μπορείτε πλέον εύκολα να εξηγήσετε το γιατί τόσο επίκαιροαπό τις 26 Ιανουαρίου 2024, το Sejm ψήφισε τη ρύθμιση για τα νέα ανταγωνιστικά εργαλεία ΑΣΕΠ: