Τρέχοντα ζητήματα
Ο Οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι επιφύλαξε τα εύσημα για την ελληνική οικονομία σε διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ιταλό πολιτικό να σημειώνει ότι «το σενάριο για την Ελλάδα είναι διαφορετικό». Στην Ευρώπη έχουμε μέση ανάπτυξη ιδεών 0% και εκεί περίπου, ενώ στην Ελλάδα η μέση ανάπτυξη ιδεών είναι 2% και εκεί, που κάνει τη διαφορά.
Ο κ. Gentiloni, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε επίσης την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνας, η ανάπτυξη ιδεών, η κατάρτιση, τονίζοντας ότι «το πώς η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές είναι επίσης πολύ σημαντικό μήνυμα. “
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικονομικό Επίτροπο της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τόνισε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά» γιατί «έχουμε πετύχει κάτι που φαίνεται να είναι περίπλοκο για τα περισσότερα κράτη μέλη, δηλαδή υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», στη συνέχεια σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ισχυρά δεσμεύεται στη δημοσιονομική ευθύνη.
Στο πλαίσιο αυτό, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι «ανεξαρτήτως εκλογικού κύκλου, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τη μέγιστη ταχύτητα», αναφερόμενος συγκεκριμένα σε όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για επιτάχυνση της δικαιοσύνης της διαδικασίας ανάθεσης.
Διάλογος Μητσοτάκη – Τζεντιλώνη
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Χαίρομαι που σε βλέπω. Είναι πάντα χαρά να σας φιλοξενώ στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή, δύο μήνες πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές. Προσβλέπω επίσης στη συζήτηση που θα έχουμε για τη συνολική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά. Νομίζω ότι πετύχαμε κάτι που δυσκολεύουν τα περισσότερα κράτη μέλη, δηλαδή υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική ευθύνη με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Γνωρίζουμε πλήρως ότι για να διατηρήσουμε τόσο βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έλαβε αυτήν την εντολή πριν από εννέα μήνες. Όπως μπορείτε να δείτε, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο, εργαζόμαστε με πλήρη όψη για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Για παραδείγματα, μόλις εισαγάγαμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ίσως την πιο σημαντική μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο δικαστικό μας σύστημα, στην καλύτερη κατανομή των δικαστών για να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για το δικαστικό σύστημα να εκπληρώσει τα καθήκοντά του σχετικά με την καταδίκη, γιατί γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν πάντα ένα διαρθρωτικό εμπόδιο για τη βελτίωση τόσο της κατάστασης του κράτους δικαίου όσο και των οικονομικών μας επιδόσεων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, το οποίο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα δύσκολα χρόνια, είναι το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι έχει την στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών με τους οποίους, όπως γνωρίζουμε, συνεργαζόμαστε σε εξαιρετικό {επίπεδο}.
*Paolo Gentiloni*: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Πράγματι, είμαι αρκετά αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή οικονομία, αν και ο ρυθμός με τον οποίο έχει εισέλθει στο 2024 είναι πολύ αδύναμος. Ελπίζουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ίσως το 2025 να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.
Αλλά πράγματι, όπως είπατε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το σενάριο για την Ελλάδα είναι διαφορετικό. Έχουμε μέση ανάπτυξη ιδεών στην Ευρώπη 0% και κάτι τέτοιο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μέση ανάπτυξη ιδεών 2% και κάτι τέτοιο, που κάνει τη διαφορά.
Δεν είναι μόνο αριθμοί. Πιστεύω ότι έτσι χρησιμοποιεί και η Ελλάδα τους πόρους της Ευρώπης “NextGenerationEU”. Αυτό είναι μέρος της ιστορίας, η ιστορία της ανάπτυξης των επενδύσεων και, πέρα από αυτό, των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνας, η ανάπτυξη ιδεών, η κατάρτιση, το πώς η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές, που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
Επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω τον προσωπικό σας ρόλο, ο οποίος είναι πλέον πολύ σημαντικότητα για το μέλλον της Ένωσης. Βρισκόμαστε, βεβαίως, σε μια στιγμή αλλαγής του πολιτικού κύκλου, κοντά σε εκλογές, αλλά το γεγονός ότι έχουμε μια ιστορία επιτυχίας να πούμε είναι επίσης πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για αυτή τη συνάντηση.
Ποιοι ήταν παρόντες στη συνάντηση;
Στη συνάντηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, συμμετείχαν η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και η Ειδική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τη Διεθνή Πολιτική και τη Δημόσια Διπλωματία, Αριστοτελία Πελώνη.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (ΓΔ TAXUD) Γεράσιμος Θωμάς, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρήγου και ο εταίρος του Επιτρόπου Erik Burckhardt.