«Αν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα ουσιαστικά έργα υποδομής δεν θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της προσφοράς για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, τον αντίκτυπό τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και οικονομία και τη χρήση τους ακόμη και σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 10–13 Απριλίου και είναι υπό την αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach και Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρέσβειρα Προσωπικότητας, Πρόεδρος της Επιτροπής Αιτήσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, με συντονιστή Τα Νέα και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΣΚΑΪ Παύλο Τσίμα.
Γαλλία: Τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Τόμας Μπαχ ήταν ο πρώτος που μίλησε για την Ελλάδα ως διαχρονικό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «επί 3.000 χρόνια, ο εκπληκτικός ελληνικός πολιτισμός έκανε ένα δώρο στην ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες για αυτό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας θεσμός που αγαπούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Με την επανέναρξη των Αγώνων το 1896, ο Pierre de Coubertin εξασφάλισε ότι αυτή η κληρονομιά θα συνεχιζόταν. Η Ελλάδα θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας και στη δική μου».
Εξήρε επίσης τη συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον θεσμό: «Οι Αγώνες του 2004 θα συνδέονται πάντα με τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη», η οποία είπε ότι «μετέτρεψε την προσφοράς της Αθήνας σε επιτυχημένη προσφοράς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ότι ήταν αυτή που κατάφερε να κινητοποιήσει έξοχα την οργάνωση».
Αναφέρθηκε επίσης στη βασική παρέμβασή της όταν η προετοιμασία της έδρας δεν πήγαινε σύμφωνα με το σχέδιο: «Όταν ανέλαβε, οι προετοιμασίες για τους Αγώνες δεν πήγαιναν καλά. Έφερε όμως ενότητα, έδωσε το μάθημα ότι ένας Έλληνας θα παραμένει πάντα Έλληνας και ότι θα ενισχύσει αυτό το δώρο της Ελλάδας στην ανθρωπότητα». Χαρακτήρισε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως «αξέχαστους αγώνες ονείρου», προσθέτοντας ότι δικαίως θεωρήθηκαν επιστροφή στις ρίζες γιατί μέσω αυτών η αρχαία κληρονομιά συνδυάστηκε με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Τόνισε επίσης τα οφέλη τους για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η «Αθήνα 2004» δημιούργησε μια νέα κουλτούρα εθελοντισμού καθώς 160.000 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά, συνέβαλαν στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου και στην πρώιμη έναρξη του δικτύου του μετρό. Μάλιστα, εξήρε τον ρόλο τους στην προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, καθώς από τα 12 εκατομμύρια επισκέπτες το 2003, τα 24 εκατομμύρια επισκέφτηκαν τη χώρα το 2015. Στο τέλος της εισήγησής του, αναφέρθηκε και στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων, με ίσο αριθμό αθλητών και αθλητών και οι πρώτοι που θα αναμορφώσουν το Ολυμπιακό πρόγραμμα από η αρχή μέχρι το τέλος.
«Τελικά τα καταφέραμε»
Στο ίδιο μέρος, για το νόημα και την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη σύγχρονη Ελλάδα, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε από την πλατφόρμα του φόρουμ, επισημαίνοντας ότι «κάναμε ό,τι δεν περίμενε κάποιος εξωτερικός, αλλά δεν το κάναμε ούτε εμείς ούτε τελικά τα καταφέραμε».
«Σε όλα αυτά τα χρόνια, συναντώ ανθρώπους που μου λένε για το 2004: «Ήμουν κι εγώ εκεί», με περηφάνια, περηφάνια και συγκίνηση. Ωστόσο, πρέπει να υπερβούμε τα συναισθήματα. Η Ελλάδα διεκδίκησε για πρώτη φορά για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια και έπρεπε να αλλάξουμε τη βάση της διεκδίκησης και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν τα διεκδικήσαμε ως κληρονομικά δικαιώματα, αλλά με βάση ότι θα διοργανώναμε τους καλύτερους Αγώνες. Δεν μας πίστεψαν, δεν ήταν εύκολο να τους πείσουμε, αλλά καταφέραμε να τους πείσουμε. Δεύτερον, η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε. Άφησε πίσω του ένα εγχειρίδιο οργανωτικής αριστείας, καλής απόδοσης και συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο. Και τρίτον, οι αγώνες είχαν επιτυχίας γιατί έγιναν εθνική υπόθεση, στοίχημα για κάθε Ελληνίδα. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα φτάναμε καν στην τελετή έναρξης.
Μεταξύ 2000 και 2010, 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για ολυμπιακά έργα
Αξίζει να προστεθεί ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη απάντησε στον Παύλο Τσίμα για το αν οι Αγώνες συνέβαλαν στη μετέπειτα οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός των Αγώνων ήταν 2 δισ., 98 εκατ., 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο κράτος το πλεόνασμα των 130,6 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι, σύμφωνα με έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτοί ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά το Λος Άντζελες το 1932. Σε μια άλλη ερώτηση σχετικά με το συνολικό κοστούς των υποδομών και των έργων που ανέλαβε το ελληνικό κράτος, το ΙΟΒΕ διεξήγαγε μελέτη το 2015 και διαπίστωσε ότι μεταξύ 2000 και 2010 δαπανήθηκαν 6,5 δισ. ευρώ σε ολυμπιακά έργα, ενώ μόνο το 2004 προστέθηκε 2,5% στο ΑΕΠ, το κράτος είχε 2,9 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα κ.λπ., χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τον τουρισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
«Η Ελλάδα επέστρεψε στον χάρτη»
Είκοσι χρόνια αργότερα, πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθείς από την Ολυμπιακή κληρονομιά, τις υποδομές, την τεχνογνωσία και χιλιάδες εκπαιδευμένους ανθρώπους. «Η Ελλάδα επέστρεψε στον χάρτη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι Αγώνες, τα βασικά έργα υποδομής δεν θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους. «Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς αυτά τα έργα, ενώ η ελληνική οικονομία έχει επίσης ωφεληθεί πολύ από αυτό. Για μένα όμως είναι πιο πολύτιμη η εικόνα αυτής της χώρας που έχουν αναπτύξει Έλληνες και ξένοι. Δεν εξατμίστηκε, ό,τι κι αν πέρασε η Ελλάδα», κατέληξε ο επικεφαλής της Αθήνας 2004.