Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ και σήμερα ανέρχονται σε λιγότερο από 11 δισ. ευρώ
«Το Plan Hercules είναι μια στρατηγική μετασχηματισμού που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στις τράπεζες και σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην 9η. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα συνέβαλε στην επιστροφή της χώρας στο επενδυτικό {επίπεδο}, στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, όπως φαίνεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην «απελευθέρωση» καταθέσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Το 2019 η αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 11 δισ. ευρώ. «Υπήρξε σημαντική ενίσχυση του κεφαλαίου της τράπεζας. Το πρόγραμμα Hercules απελευθέρωσε πόρους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ιδεών της πραγματικής οικονομίας, ανοίγοντας το δρόμο προς την κερδοφορία», είπε ο κ. Ζαββός.
«Χάρη στο πρόγραμμα «Herkules» διευρύνθηκε η δευτερογενής αγοράστρια για τα ΜΕΔ και δημιουργήθηκε μια αγοράστρια για τους εξυπηρετητές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση και διαχείριση των NPLs», τόνισε, μιλώντας για μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία που έφερε μετρήσιμα αποτελέσματα και τεχνογνωσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}, προσθέτοντας ότι: «Τώρα χρειαζόμαστε έναν «πράσινο Ηρακλή» στην Ευρώπη που θα χρηματοδοτούσε τις τεράστιες ανάγκες που σχετίζονται με τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».
Οικονομική αναγκαιότητα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal Hellas Θεόδωρος Αθανασόπουλος σχολίασε ότι περίπου τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη υλοποίηση του έργου Hercules, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος και διαμορφώνεται μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική. Δώδεκα εταιρείες απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 90 δισ. εκ των οποίων τα μισά προήλθαν από τον «Ηρακλή».
«Ήταν οικονομική ανάγκης», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, τονίζοντας ότι χωρίς υπαλλήλους υπηρεσιών, το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς απαιτούσε ανεξάρτητες εταιρείες. «Θα υπάρξει σταδιακή μείωση του αριθμού των παικτών, δεδομένου ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη αλλάζει. Το aftermarket στην Ευρώπη είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να σκεφτούμε την προστασία των καταναλωτών», σημείωσε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί σέρβις προσφέρουν πολύ υψηλό {επίπεδο} υπηρεσιών όσον αφορά την επικοινωνίας, την παραπομπή, την υπηρεσία πελατών, τα πλαίσια και τις πολιτικές που τηρούν.
Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι «οι δραστηριότητές τους ωφελούν την οικονομία γιατί της μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία», επισημαίνοντας ότι το 50% των δανείων είναι εγγυημένο από το ελληνικό κράτος και η απόδοσή τους δεν αφορά μόνο τους επενδυτές, αλλά και τις «αποδόσεις» και το ίδιο το κράτος.
Ο {συνεργάτης}, Banking Practice, Co-Head, Oliver Wyman, Ελλάδα, Euan Robertson, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα, ορισμένα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και να αποπληρωθούν στις τράπεζες. «Αυτό είναι απαραίτητο γιατί είναι απαραίτητο να επεκταθεί ο τραπεζικός τομέας», είπε, σημειώνοντας ότι αυτός ο τομέας έχει τη φθηνότερη χρηματοδότηση για αυτά τα δάνεια και προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους με την όσο το δυνατόν πιο άμεση εκταμίευση. Ωστόσο, τα δάνεια θα πρέπει να επιστραφούν στις τράπεζες με τρόπο που να μην απειλείται η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Robertson πρότεινε ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ, καταλήγοντας στο καταλήγοντας ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.