Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Ψηφιακό γίνεται σταδιακά όλο το φορολογικό σύστημα, τόνισε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς. Είναι χαρακτηριστικό -όπως σημείωσε- ότι πάνω από 300.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή myAADEapp στα κινητά τους τηλέφωνα και ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Παράλληλα, αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημειώνει ότι «έχουμε βάλει στόχο όσοι πρέπει να πάνε στην εφορία και όσοι δεν πρέπει να μην το κάνουν».
Η έκθεσή του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, λέγοντας ότι «δυόμισι δισεκατομμύρια έγγραφα και περισσότερες από δυόμισι τρισεκατομμύρια συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο».
Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και τις προσπάθειες για τον περιορισμό της, τόνισε ότι «εφαρμόζουμε ένα ευρύ πρόγραμμα ψηφιακής εμβάθυνσης των φορολογικών υπηρεσιών, οι ψηφιακές δηλώσεις στο myProperty έχουν αυξηθεί κατά 73%, 300.000 πολίτες κατέβασαν το myaadeapp, θέλουμε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν εμάς, οι ΔΟΥ εξελίσσονται προς τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, διευκολύνοντας τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Επίσης για το myDATA τόνισε ότι «σχεδόν 1,4 εκατ. εγγεγραμμένες εταιρείες, 3,2 δισ. παραστατικά, 2,3 τρισεκατομμύρια συναλλαγές σε ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020 είναι εγγεγραμμένες στο myData, ο φόρος χρεώνεται καθημερινά, δεν μπορούμε να πάμε με τσάντες την τελευταία ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων. προκειμένου να υποβάλουν έγγραφα» υποστήριξε, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή ψηφιακού φορτωτικού για εταιρείες.
Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα επιτρέψει στον μηχανισμό ελέγχου να γνωρίζει την παραγγελία και τον προορισμό της σε πραγματικό χρόνο. Οι ελεγκτές μπορούν να ελέγξουν αμέσως εάν έχει ολοκληρωθεί η παράδοσης, τα έγγραφα και οι εργαζόμενοι εάν είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη απασχόληση.
Αναφερόμενος στις οφειλές προς το δημόσιο, ανέφερε ότι ανείσπρακτα κρίνονται περίπου 26 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, που ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, η φοροδιαφυγή (ΦΠΑ και ανείσπρακτοι φόροι εισοδήματος) φτάνει τα 8 – 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα (δηλαδή η διαφορά μεταξύ θεωρητικών και πραγματικών εσόδων ΦΠΑ) θα προσεγγίσει το 10,2% ΑΕΠ το 2022. με στόχο μείωση στο 9% το 2026.
Τέλος, σχολίασε κατηγορηματικά το λαθρεμπόριο καυσίμων. «Δεν παίζουμε, θα είμαστε αμείλικτοι, θα κλείσουν βενζινάδικα», σημείωσε. «Η τεχνητή νοημοσύνη μάς βοηθά να αποκτούμε καλύτερης ποιότητας πληροφορίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά τελικά οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν».