ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Chamaz (ΟΤΕ): Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου

Ο Μιχάλης Χαμάζ μίλησε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς για τη συνταγή της επιτυχίας και την αποχώρησή του από τον ΟΤΕ μετά από 14 χρόνια

Ο Μιχάλης Χαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη μακρόχρονη επαγγελματική διαδρομή του στη διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και για τη συνταγή μιας επιτυχημένης θητείας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς.

Όπως είπε, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΤΕ το 2010, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα σε διάφορες δραστηριότητες, καθώς και το ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση του ΟΤΕ».

«Έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου θα γινόταν η εξυγίανση. Μοιραστήκαμε αυτά τα οράματα με τους εργαζόμενους και πιστέψαμε σε αυτά. Στην αρχή, κερδίσαμε μικρές μάχες και μετά αυτές οι μικρές νίκες οδήγησαν σε μεγαλύτερες», σχολίασε περαιτέρω. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το {αποτέλεσμα} της εξυγίανσης και των επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι όταν ξεκίνησε η κρίση του Covid, οι υποδομές είχαν ως {αποτέλεσμα} την αύξηση της κίνησης και οι ανταγωνιστές βασίστηκαν στα δίκτυα του ΟΤΕ. Πρόσθεσε ότι στην αρχή της κρίσης του Covid, «13.000 άτομα στην εταιρεία μας μπήκαν στο διαδίκτυο για να εργαστούν μέσα σε 72 ώρες».

Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη πρόκληση της δουλειάς του στον ΟΤΕ, ο κ. Jamaj τόνισε ότι «η πιο δύσκολη στιγμή ήταν στην αρχή των καθηκόντων μου, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανέλαβα τον Νοέμβριο, το Καστελλόριζο τον Μάιο φέτος.

Περιγράφοντας τις συνθήκες εκείνης της εποχής, ο κ. Chamaz εξήγησε ότι «Η Ρυθμιστική Αρχή μας ανάγκασε να είμαστε 100% πιο ακριβοί από τους ανταγωνιστές μας. Η τιμολογιακή πολιτική ήταν επίσης μεγάλο προβληματισμός, έπρεπε να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη και έπρεπε να μειώσουμε το προσωπικό από 20.000 σε 10.000 Το μισθολογικό κοστούς ήταν 1 δισ. ευρώ και έπρεπε να πέσει κάτω από τις 500.000.

Όπως τόνισε περαιτέρω, «εκεί σχεδιάσαμε την προσέγγισή μας, μιλήσαμε με εκπροσώπους των εργαζομένων, υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά τελικά τους πείσαμε ότι αυτή ήταν η μόνη διέξοδος εξυγίανσης. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε με τους μετόχους ότι δεν θα πληρώσουμε μέρισμα για τέσσερα χρόνια. Εισαγάγαμε εθελοντικές λύσεις και αποζημίωση για τους υπαλλήλους, που ήταν πρωτοποριακές εκείνη την εποχή – και μετά ακολούθησαν και άλλες, τράπεζες κ.λπ.

Πρόσθεσε επίσης: «Η εταιρεία μείωσε την απασχόληση κατά 5.000 άτομα μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά έχουμε προσλάβει άλλους 3.000 υπαλλήλους. Ο συνδυασμός των μεγαλύτερων εργαζομένων που φεύγουν και των νεότερων εργαζομένων που έρχονται μάς βοήθησε να αλλάξουμε την κουλτούρα της εταιρείας και να προσελκύσουμε πελάτες».

Αναφερόμενος στη μακρόχρονη θητεία του στον ΟΤΕ, ο κ. Chamaz τόνισε ότι πριν από το 2004, ο μέσος όρος παραμονής ενός διοικητή στον ΟΤΕ ήταν λιγότερο από δύο χρόνια. «Όταν αναλαμβάνεις μια εταιρεία και έχεις, για παραδείγματα, ένα δεκαετές πλάνο, δεν το νιώθεις καν, για να το πω απλά, και σε αντικαθιστούν. Στην {περίπτωση} των βασικών μετόχων, όταν ανέλαβα την εταιρεία, εφόσον πέτυχα τους στόχους που είχα υποβάλει, δεν υπήρχε θέμα αλλαγής διοικητικού συμβουλίου», είπε.

Αναφερόμενος στα «τεχνολογικά αθλήματα», εξήγησε ότι δεν είναι ακριβό «άπαξ και μπεις στο τρένο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και θα αλλάξει τα πάντα, από την κατάρτιση μέχρι πολλές ειδικότητες», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρησή του αυτό το καλοκαίρι, ο Chamaz είπε ότι «κάθε μάνατζερ, αθλητής, καλλιτέχνης και ίσως ακόμη και δημοσιογράφος λέει ότι πρέπει να ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγεις. Νομίζω ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για μένα. Όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες, είμαστε μια από τις καλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Η εταιρεία είναι πλέον εγχώρια, στο αποκορύφωμα των επιδόσεων και των κερδών, οπότε είναι πολύ σημαντικό να δώσω τη σκυτάλη στον διάδοχό μου, γιατί έχει ήδη λύσει πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν όταν ανέλαβα την εταιρεία.

Αναφερόμενος στη συνταγή της επιτυχίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μονοδιάστατη, είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Όραμα, στόχοι, επιμονή, καμία απογοήτευση από αποτυχίες, μαθαίνεις εξίσου από τις αποτυχίες, ειλικρίνεια, {αξιοπιστία}, ενσυναίσθηση, οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ο λόγος σου να είναι συμβόλαιο, να αναδεικνύει τη συμβολή των συνεργατών σου, να λύνει προβλήματα.

Και κατέληξε: «Θα σου πω με μια φράση: πρέπει να μπεις στη θέση του άλλου. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε στους συντρόφους σας με τον τρόπο που θα θέλατε να σας φέρονται».