ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφοί – Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα θα επενδύσει στη χρηματοοικονομική γνώση των Ελλήνων

Η χρήση αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων όπως αμοιβαία κεφάλαια, κρατικά ομόλογα και μετοχές είναι ακόμη περιορισμένη

Τον βασικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα τόνισε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, στο πλαίσιο της εισήγησής του στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, του μεγάλου ποσοστού αυτοαπασχολούμενων αλλά και του παραδοσιακού ρόλου του κράτους στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται καθοριστικό δράσεις για την κατάρτιση των πολιτών σε θέματα οικονομικής συμμετοχής και πολιτισμού, που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών της χώρας και στην ευημερία των πολιτών.

Αποθήκευση ενέργειας: ένα ρεαλιστικό αντίβαρο στο φυσικό αέριο

Χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής οικονομικής εικόνας και συμπεριφοράς είναι τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης στα νοικοκυριά, των οποίων οι αποταμιεύσεις κατευθύνονται κυρίως στην αγοράστρια ακινήτων και απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου, ακόμη και σε μετρητά.

Η χρήση αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα συνδεδεμένα με μονάδες, κρατικά ομόλογα και μετοχές παραμένει περιορισμένη.

Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση λόγω έλλειψης χρηματοοικονομικών γνώσεων βαθαίνει το προβληματισμός. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, υπάρχουν πολλές δυναμικές μικρές επιχειρήσεις που είναι διεθνώς ανταγωνιστικές. Ας φανταστούμε – τόνισε – πώς θα ήταν η Ελλάδα αν όλες οι μικρές επιχειρήσεις είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας τόνισε το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι οι καταλληλότερες για να συμβάλουν στη βελτίωση της γνώσης και στην ενίσχυση της οικονομικής θέσης στη χώρα μας. Γιατί είναι κάτι πολύ σχετικό με τη λειτουργία τους και μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα από άλλους γιατί γνωρίζουν τα προβλήματα και κατανοούν την πολυπλοκότητα τέτοιων εννοιών.

Αυτό περιμένει η κοινωνία από τις τράπεζες. Πολλά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν για τα οικονομικά τους και το κοινό πιστεύει ότι είναι ευθύνη των τραπεζών να εκπαιδεύουν τους πελάτες τους σχετικά με το δανεισμό, την αποταμίευση, την επένδυση και την αποφυγή οικονομικών κινδύνων.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρείται τράπεζα καταπιστεύματος στην Ελλάδα καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ανάληψη δράσης από την τράπεζα ως προς αυτό. Το ΕΤΕ έχει το μέγεθος και τη γεωγραφική εμβέλεια που απαιτούνται για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων του.

Συνεργασίες

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εθνική δημιουργεί συνεργασίες με φορείς που ειδικεύονται στη χρηματοοικονομική κατάρτιση ή τη λειτουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών πλατφορμών, απώτερος στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη ιδεών προγραμμάτων που απευθύνονται σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Με γνώμονα τα νοικοκυριά, για να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, διαθέσιμη σε όλους μέσω ψηφιακών καναλιών, τόνισε ο Μυλωνάς.

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να παρέχουμε περιγραφή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης που να είναι εύκολα κατανοητό σε όλους και να προωθήσουμε την αλληλεπίδραση – ξεκινώντας από βασικές έννοιες όπως η αποταμίευση έως πιο σύνθετες έννοιες όπως η {διαχείριση} του οικογενειακού προϋπολογισμού, οι επενδύσεις, η ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρησιμοποιούμε το εκτεταμένο δίκτυο εξειδικευμένων συμβούλων μας σε όλη την Ελλάδα για να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους επιχειρηματίες.

Αναγνωρίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, μέσω της οικονομικής ενδυνάμωσης, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται να διαδραματίσει το ρόλο της και να επενδύσει χρόνο και πόρους για τη στήριξη ενός πολύ σημαντικού πυλώνα της κοινωνικής στρατηγικής τα επόμενα χρόνια.