Ο νέος στόχος καθαρών πρωτογενών δαπανών αντικαθιστά τον στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων και υποχρεώσεων της χώρας για την περίοδο 2025-2028
Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Αθανάσιος Πετραλιάς, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
Ο Πετραλιάς τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα στις οικονομικές μας πολιτικές που ήταν αποτελεσματικές ως προς τους στόχους, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε τις ενέργειες που δεσμευτήκαμε πριν και μετά τις εκλογές». .
9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό, λέει ο Τζεντιλόνι
Αναφέρθηκε στον νέο στόχο καθαρών πρωτογενών δαπανών που αντικαθιστά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος και στις δεσμεύσεις του κράτους για την περίοδο 2025-2028.
Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023, όπως αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους, φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, αυξήσεις συντάξεων, ενώ τον Ιανουάριο ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα, όπως αύξηση των μισθών των γιατρών και υπερωρίες. αύξηση του επιδόματος τοκετού. Στα μέτρα αυτά πρέπει να προστεθούν νέα μέτρα ύψους 870 εκατ. ευρώ για το 2025, όπως περικοπή 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του φόρου αυτοαπασχόλησης για αυτοαπασχολούμενους, μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες και νέα αύξηση των συντάξεων.
«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «παραμένει θετική έκπληξη για την Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και απέναντι στις αγορές».
Στη συζήτηση με θέμα «Greece’s Economic Horizon: Mid-Term Assessment» συμμετείχαν και ο Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών και ο Chris Allen, Μόνιμος Οικονομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Ο κ. Αργυρού επισήμανε ότι «Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. είναι καλύτερα επειδή τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη ιδεών» και ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη ιδεών είναι συμπληρωματικοί στόχοι».
Χαρακτήρισε θετική αλλαγή για τη χώρα μας την ειδική αντιμετώπιση των αμυντικών δαπανών στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει καταγράψει πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις με προοπτικές για ακόμη καλύτερες επιδόσεις καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ανάπτυξη ιδεών σε σχέσης με άλλες χώρες της Ε.Ε. “
Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από θετικά γεγονότα για την ελληνική οικονομία, όπως η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τεχνολογιών, με τις αγορές να επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Αργυρού τόνισε ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι συνυφασμένη με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης, δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης, ενώ καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα.