ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Έξι δισεκατομμύρια ευρώ για περισσότερες από 120 μεγάλες εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία

Για το ελληνικό startup οικοσύστημα και πιθανές εξαγορές, τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό, στελέχη του κλάδου μίλησαν με τον Τάσο Ζάχο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και αρχισυντάκτη του Fortune, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Πετίνη, διευθύνοντα σύμβουλο της RSM Greece, «παρά τις δυσκολίες, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε πολύ καλή απόδοση πέρυσι, οδήγησε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και διατέθηκαν περισσότερες από 120 σημαντικές συναλλαγές ύψους 6 δισ. ευρώ. Προβλέπω ότι το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο. Είναι βέβαιο ότι η συναλλαγή είναι συνειδητή απόφασης των μετόχων και του διοικητικού συμβουλίου, έχοντας επίγνωση ότι είναι αδύνατο να πετύχει μόνος του. Η λέξη πολιτισμός είναι το βασικότερο στοιχείο και πρέπει να δούμε ποια είναι η σωστή κουλτούρα για να γίνει η συγχώνευση» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Αποστολάκης, ιδρυτής και {συνεργάτης} της VentureFriends, σημείωσε σχετικά με τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών ότι «είναι σημαντικό να ελέγξουμε ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν. Θέλουμε να συνάψουμε συναλλαγές που είναι επωφελείς και για τα δύο μέρη. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για εξαγορές, αλλά δεν είναι καλή στιγμή για να πουλήσετε εταιρείες τεχνολογίας». Σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποστροφή των επενδυτών για τον κίνδυνο και η συνέργεια με τις εταιρείες-στόχους, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν χρήματα.

Βήματα

Βήματα που πρέπει να κάνει η εταιρεία για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή που θα έχει μελλοντικές προοπτικές – ανέφερε στην παρουσίασή της η Άννα Μάντα, Συνέταιρος του Δικηγορικού Γραφείου Karatzas i Wspólnicy. «Προχωρούμε με ό,τι έχουμε μπροστά μας για να αξιοποιήσουμε μια προσέγγιση out-of-the-box και μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την απόκτηση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν καλοί σύμβουλοι πίσω από μια εταιρεία που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Κάποιος μπορεί να έχει μια υπέροχη ιδέα, αλλά δεν αξίζει από μόνος του, πρέπει να υπάρχει μια δυνατή ομάδα από πίσω. Εξετάζουμε επίσης τη σωστή οργάνωση της συναλλαγής ώστε η εταιρεία να έχει τη ικανότητα χρηματοδότησης», εξήγησε ο Μάντα. Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για ενδεχόμενη εξαγορά ή συγχώνευση, ειδικά από την πλευρά των νεότερων επιχειρηματιών.

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Kariera, μίλησε για την ιδιαίτερη ιστορία του career.gr, αλλά και για τις αρχικές δυσκολίες με τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν δυσκολίες με τη χρηματοδότηση, σήμερα το σύστημα απόκτησης κεφαλαίων για startups είναι πιο εξελιγμένο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που άρχισαν να πετυχαίνουν άνοιξαν τον δρόμο.

Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς εξαγορές, ενώ αναφέρθηκε στην εκ νέου απόκτηση του δικού του «μωρού», Career, που πούλησε μαζί με 30 άτομα και γραφεία στην Ελλάδα και αγόρασε ξανά. για 480 υπαλλήλους και γραφεία σε 8 χώρες. Ένα παραδείγματα που δείχνει ότι οι εγχώριες καινοτόμες εταιρείες μπορούν πλέον να συναλλάσσονται με μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό, παρόλο που θεωρούνται μικρές από τα διεθνή πρότυπα.