Αλυσιδωτές αντιδράσεις προβλέπει ο πρόεδρος της ΕΒΕΠ
«Δυστυχώς, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο κόσμος έστρεψε και πάλι το βλέμμα του στη Μέση Ανατολή. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το μέγεθος του ξεσπάσματος του πολέμου στην περιοχή, καθώς η περαιτέρω κλιμάκωση με τη {συμμετοχή} και άλλων γειτονικών χωρών θα είναι σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αντιτρομοκρατικής Ένωσης. . Διαφθορά, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η εμπλοκή μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας όπως το Ιράν και ενός μεγάλου ενεργειακού κόμβου όπως το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την απόφραξη της διώρυγας του Σουέζ, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για εκ νέου απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων. Και προσθέτει: «Σε αυτό το στάδιο σίγουρα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής επίπτωσης γιατί δεν ξέρουμε πώς και τι θα συμβεί. Αλλά γνωρίζουμε από την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα ότι οποιαδήποτε πολεμική πράξη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει οικονομική αναστάτωση».
Τις επόμενες λίγες μέρες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, την ερχόμενη εβδομάδα η διεθνής οικονομική κοινότητα θα βρεθεί επίσης σε πόλεμο με αλυσιδωτές εκρήξεις σε χρηματιστήρια και ξένες αγορές, αλλά και με κατακόρυφη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η όλη κατάσταση μπορεί να αναγκάσει τους επενδυτές να μετακινηθούν σε ασφαλή καταφύγια καθώς οι αγορές παρακολουθούν τα γεγονότα για να αξιολογήσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Ως συνήθως, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα οδηγήσουν τις αγορές για περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, που λειτουργεί ως αντιστάθμιση έναντι της διεθνούς αναταραχής, και το δολάριο, το οποίο θα ωφεληθεί από την κατάσταση.
Εικόνα στην Ελλάδα
Τέλος, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα στη Μέση Ανατολή, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει και να ελπίζει να αποφύγει τις δικές τους και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις.
Και συνοψίζει:
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν άλλο μεγάλο γεωπολιτικό κίνδυνο που απειλεί να βλάψει σοβαρά τον τουριστικό και εξαγωγικό τομέα της χώρας μας. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, όλα όσα συμβαίνουν θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό και στο ενεργειακό κοστούς.
Όλοι θέλουμε εδώ και τώρα να επικρατήσει ο λόγος μετά την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και του ΟΗΕ, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες εκατέρωθεν και όλο αυτό το κακό. Στον πόλεμο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πάντα και παντού η απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα αμάχων. Έτσι, καθώς εξελίσσεται η τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενδείκνυται «το χειρότερο δυνατό». Η ιδέα, φυσικά, είναι να καταλάβουν πώς όλα τα έθνη της περιοχής μπορούν να ζήσουν μαζί και τελικά να έχουν ειρήνη στη Μέση Ανατολή».