Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει πλήρως (με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Συμπεριφοράς) τη διάταξη για τέλη έως 3.000 ευρώ για καταγγελίες επωνυμίας σχετικά με πλαστές αποδείξεις που οδηγούν σε αποκάλυψη φορολογητέου υλικού. Και παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός εισήχθη πολύ καιρό μετά την κυκλοφορία του λογισμικού που «πιάνει» πλαστούς λογαριασμούς στην αγοράστρια, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναρωτιούνται πότε θα μεταφερθούν αυτά τα μπόνους στον τραπεζικό τους λογαριασμό και αν θα επηρεάσουν μόνο όσους υποβάλλουν προσωπικά παράπονα.
Οι πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι τέλη για παράπονα θα χρεώνονται μόνο μετά την ψήφιση της πράξης, άρα παλιά «καρφιά» θα μείνουν χωρίς μπόνους.
Ωστόσο, η δίωξη των πλαστών λογαριασμών συνεχίζεται αμείωτη και, ειδικότερα, η ΑΑΔΕ έλαβε 163.610 καταγγελίες μέσω appodixi, εκ των οποίων οι 74.202 ήταν επώνυμες καταγγελίες και οι 89.408 ανώνυμες. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, εάν από προσωπική καταγγελία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης ΔΟΥ, σχετικά με στοιχεία λιανικών πωλήσεων, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί χρηματική ποινή, παράβαση ή πλαστογραφία ή παρέμβαση στη λειτουργία Φόρου Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματικό έπαθλο μετά από απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Το χρηματικό έπαθλο είναι δεκαπλάσιο της αξίας συναλλαγής του διαφημιζόμενου αντικειμένου λιανικής που εκδόθηκε, συμπεριλαμβανομένου του ισχύοντος ΦΠΑ. Σε καμία {περίπτωση} δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ ή μεγαλύτερο από 3.000 ευρώ. Εάν η καταγγελία αφορά πολλά φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ίδια οντότητα, η χρηματική ανταμοιβή υπολογίζεται με βάση το στοιχείο φόρου υψηλότερης αξίας που έχει εκδοθεί.
Εξετάζεται τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καταγγελίες φοροδιαφυγής που υποβάλλονται στην αποκλειστική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν δηλαδή θα υπάρξει ανταμοιβή για αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων εσόδων ή μετρητών «μαϊμού», αλλά για σοβαρότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί συνολικά 11.788 καταγγελίες -ανώνυμες και επώνυμες- που αφορούν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, εκτός από τις καταγγελίες πολιτών, οι επιθεωρητές της ΑΑΔΕ καταρτίζουν τις δικές τους λίστες και οι νεότερες περιλαμβάνουν:
Τουριστική βάση, πολυτελείς βίλες, διαχειριστές ακινήτων για βραχυχρόνια ενοικίαση
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Online παραγγελίες εταιρειών εστίασης (πλατφόρμες)
Πλατφόρμες κρατήσεων ταξί
Ροή αγαθών εντός και μεταξύ των συνόρων (στόχευση μετά τη χρήση CMR)
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων
Υποβολή δήλωσης μηδενικού ΦΠΑ από επιχειρήσεις
Κύκλοι απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ
Σημαντική αξιολογείται η κλαδική στόχευση των επιχειρηματιών των οποίων η εμπλοκή στη παραγωγή του «κενού» ΦΠΑ
Νέο… «ρομπότ» της εφορίας έχουν και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ που ονομάζεται Ειδικό Λογισμικό Αυτόματου Ελέγχου Αυξήσεων Περιουσιακών Στοιχείων (ΕΛΑΕΠΠ). Νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους φορολογικούς ελεγκτές να «φτάσουν» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματοκιβώτια και ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να λάβουν αναλύσεις και πληροφορίες σχετικά με τους ελεγχόμενους: κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμες πέτρες, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και ρευστά περιουσιακά στοιχεία , που έχουν ασφαλιστεί σε τραπεζικά χρηματοκιβώτια, για κάθε είδους συναλλαγές «πλαστικού χρήματος» και κινήσεις αποπληρωμής δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά).