ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» μοντέλο αερομεταφορών

Τι λέει για αυτό ο υπουργός Μεταφορών;

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενθαρρύνει τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» μοντέλο αεροπορικών μεταφορών, το οποίο θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού μεταφορών», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου «ICAO 2024 Πράσινα Αεροδρόμια», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει τα αεροδρόμιά της πιο πράσινα.

Αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας σε τέσσερις άξονες:

1. Νέος κανονισμός AFIR

Στο πλαίσιο του σχεδίου πρότασης «Fit for 55», η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν υπέρ ενός νέου κανονισμού για την ανάπτυξη ιδεών υποδομών εναλλακτικών καυσίμων σε όλους τους τρόπους μεταφοράς.

Οι ειδικοί στόχοι του προτεινόμενου κανονισμού είναι:

– ασφάλιση της ελάχιστης υποδομής που επιτρέπει την απαιτούμενη χρήση οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων σε όλους τους τρόπους μεταφοράς και σε όλα τα κράτη μέλη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

– ασφάλιση πλήρους διαλειτουργικότητας της υποδομής.

Όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο νέος κανονισμός θέτει στόχους για την ανάπτυξη ιδεών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα αεροσκάφη, στα αεροδρόμια του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ και στο εκτεταμένο δίκτυο.

2. Ανεφοδιάστε τον κανονισμό αεροπορίας της ΕΕ

Ο κύριος στόχος του νέου αεροπορικού κανονισμού RefuelEU, βασικό μέρος του σχεδίου Fit for 55 της ΕΕ, είναι να αυξήσει τη ζήτηση και την προσφοράς βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, τα οποία έχουν χαμηλότερες εκπομπές CO2 από την κηροζίνη, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ αγοράστρια αεροπορικών μεταφορών.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να θέσουν την αεροπορία σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και το 2050, καθώς τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα είναι ένα από τα βασικά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα εργαλεία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές.

Υποχρέωση για τους προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων να διασφαλίζουν ότι όλα τα καύσιμα που παρέχονται στους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών στα αεροδρόμια της ΕΕ περιέχουν μια ελάχιστη αναλογία βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων από το 2025 και μια ελάχιστη αναλογία συνθετικών καυσίμων από το 2030, τα οποία αυξάνονται προοδευτικά έως το 2050.

Οι προμηθευτές καυσίμων θα πρέπει να στοχεύουν σε 2% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα έως το 2025, 6% έως το 2030 και 70% έως το 2050.

3. Στρατηγική αεροδρομίου για προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα, σε συντονισμό με τη Στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Εθνικός Νόμος για το Κλίμα), υιοθέτησε μια νέα στρατηγική που κάλυπτε επίσης κρίσιμες υποδομές όπως αεροδρόμια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της κλιματικής ανθεκτικότητάς της έως το 2050.

4. Η ικανότητα των αεροδρομίων να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πολλά αεροδρόμια στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή, αιολική και υδρογόνο. Καθώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε πολιτικές και κίνητρα για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διατηρεί ηγετική θέση στη χώρα μας με φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Η {συμμετοχή} της στην πρωτοβουλία «Route 2025», η οποία στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2025, πολύ πιο μπροστά από τον στόχο της αεροπορικής βιομηχανίας για το 2050, χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για άλλα αεροδρόμια στην Ελλάδα.