Σε προοδευτικότητα βρίσκονται οι εργασίες για τις επερχόμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), το οποίο θα προσφέρει στους δικαιούχους έως 1.300 ευρώ μηνιαίως. Πώς επηρεάζει αυτό τους μακροχρόνια ανέργους;
Οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά το πρώτο τρίμηνο 2024γύρω από το νέο της μοντέλο επίδομα ανεργίαςη οποία δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τη μέση αμοιβή του απολυμένου την τελευταία τριετία.
ΔΕΙΤΕ: “Επίδομα παιδιού: Πότε θα κλείσει η πλατφόρμα αιτήσεων”
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας έως 1.300 ευρώ το μήνα;
Το ποσό του οφέλους μπορεί να επιτευχθεί 1.300 ευρώ στους πρώτους μήνες της ανεργίας εάν ο άνεργος βρίσκεται στην αγοράστρια εργασίας πολλά χρόνια και έχει υψηλές αποδοχές.
Στη συνέχεια θα μειωθεί, χωρίς ποτέ να πέσει κάτω από το {επίπεδο} του τακτικού επιδόματος ανεργίας στο οποίο βρίσκεται σήμερα 479 ευρώ.
Το νέο à la carte σύστημα επιδοτήσεων που βασίζεται στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 άνεργοι (αριθμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί) σε εθνικό {επίπεδο} ή στη στοχευόμενη γεωγραφική περιοχή.
Οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας θα επηρεάσουν τους μακροχρόνια ανέργους
Αλλαγές βρίσκονται σε προοδευτικότητα και στο επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Το επίδομα θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο νέο επίδομα ανεργίας, ενώ θα γίνουν πιο ευέλικτα τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να χορηγείται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.
Επιπλέον, εξετάζεται η παράταση της περιόδου καταβολής των παροχών για άτομα που έχουν εργαστεί για αρκετά χρόνια και έχουν πληρώσει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Επί του παρόντος, το επίδομα μακροχρόνια ανέργου των 200 ευρώ καταβάλλεται μετά από 12 μήνες μόνιμης παροχής και για άλλους 12 μήνες, υποστηρίζοντας τον άνεργο για συνολικά 24 μήνες.
Σήμερα, μόνο 20-25 χιλιάδες οι άνεργοι λαμβάνουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ ετησίως με βάση τα ισχύοντα κριτήρια, ενώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους Στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες υπήρχαν 488.714 μακροχρόνια άνεργοι, που αποτελούσαν το 58,4% του συνόλου των ανέργων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: