Ποια είναι τα «κλειδιά» για την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος
Η ΑΒ Βασιλόπουλος αντεπιτίθεται σε όλα τα μέτωπα για να γυρίσει το παιχνίδι και να ανακτήσει τη δεύτερη θέση που δεν έχει πρωταγωνιστήσει στο οργανωμένο λιανικό εμπόριο τροφίμων, προστατεύοντας παράλληλα την κερδοφορία της.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Μετατρέπει τα εταιρικά καταστήματα σε franchise – Γιατί καθυστερεί το ντεμπούτο στο Άγιο Όρος
Σε μια κατάσταση όπου ο τζίρος της αλυσίδας έχει «κολλήσει» γύρω στα 2 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια (υποθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια και το 2023), ενώ οι ανταγωνιστές της, πάνω και κάτω, και ειδικά από τη γειτονιά, αυξάνουν τις πωλήσεις, το νέο Η αλφαβητική αφήγηση βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: σχέσης τιμής-ποιότητας, αφοσίωση πελατών και εμπειρίας αγορών.
Στοίχημα τιμής
Εστιάζοντας κυρίως στο Lidl, το οποίο έχει πάψει να είναι σούπερ μάρκετ για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πλέον είναι σαφώς κατώτερο του Σκλαβενίτη, η ΑΒ Βασιλόπουλος εφαρμόζει ένα τολμηρό πρόγραμμα προσφορών και εκπτώσεων, που περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κωδικούς προϊόντων, αλλά και επιστροφή μετρητών (παρέχοντας ΑΒ Plus κουπόνια αξίας 6€ για αγορές αξίας 20€ και άνω σε προϊόντα μεγάλης κατηγορίας, διαφορετικά κάθε εβδομάδα).
Στόχος είναι να «ταιριάζουν» οι τιμές των βασικών αγαθών με τις τιμές της γερμανικής αλυσίδας εκπτώσεων και όχι μόνο να ενισχυθεί στο μυαλό των καταναλωτών ότι αυτή είναι η αλυσίδα με την καλύτερη σχέσης τιμής-ποιότητας.
Ενιαία ιδιωτική ετικέτα
Ταυτόχρονα, με βάση τη μητρική της εταιρεία Ahold-Delhaize, μια μεγάλη διεθνή εταιρεία λιανικής, επαναφέρει το δικό της brand στην καταναλωτική κοινωνία, ενώ ενισχύει τις σχέσεις της με τους Έλληνες παραγωγούς.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο OT ο κ. Νίκος Λαβίδας, Brand Manager AB Vasilopoulos, ένα brand κατασκευάζεται για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και για τις 4 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα) και με αυτόν τον τρόπο , αφενός οι οικονομίες κλίμακας και αφετέρου οι ντόπιοι παραγωγοί αποκτούν την ευκαιρία να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.
Στην Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη ιδεών αποκλειστικών συνεργασιών με παραγωγούς και, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, έχουν ήδη υπογραφεί περίπου 20 συμφωνίες, τόσο με μεμονωμένους επιχειρηματίες όσο και με συνεταιρισμούς.
Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία χρησιμοποιεί τις αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη ως εμπορικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξάγοντας ελληνικά φρούτα, λαχανικά και συσκευασμένα προϊόντα στην Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
«Υπολογίζουμε ότι οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τις 70-80 χιλιάδες. τόνους ετησίως» λέει ο επικεφαλής της ΑΒ. Οι πρώτες παραδόσεις ακτινιδίων έχουν ήδη «φύγει», και η προσφοράς περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές Κρήτης, φράουλες Ηλείας, πορτοκάλια και μανταρίνια από την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία, ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια από την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία, καρότα από Βοιωτίας και καρπούζια από τη δυτική Πελοπόννησο. Παράλληλα, στόχος είναι η εξαγωγή συσκευασμένων προϊόντων όπως όσπρια, ζυμαρικά και τυριά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια πρακτική χρησιμοποιεί και η Lidl, η οποία διατηρεί συνεργασίες με αρκετές δεκάδες Έλληνες παραγωγούς.
Η εμπειρίας αγορών έχει βελτιωθεί
Σε {επίπεδο} αλυσίδας, η «φιλοξενία» άλλων brands σε επιλεγμένες αλυσίδες καταστημάτων, όπως η Holland & Barrett από τον όμιλο Fourlis ή η πολωνική αλυσίδα ενδυμάτων και ειδών οικιακής χρήσης Pepco, σύμφωνα με τη διοίκηση, ενισχύει την αγοραστική εμπειρίας.
Συνολικά, η Holland & Barrett θα ανοίξει 4 καταστήματα shop-in-shop στην αλυσίδα ΑΒ και εξετάζεται η επέκταση της συνεργασίας με την εκπτωτική αλυσίδα Pepco και άλλα καταστήματα κυρίως στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Pepco «συγκατοικεί» με την ΑΒ Βασιλόπουλος σε Παιάνα, Γρεβενά, Σάπες και Σέρρες.
Δύο-τρία νέα εταιρικά καταστήματα
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου φέτος, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν 2-3 καταστήματα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου την ερχόμενη Τετάρτη στη Χερσόνησο της Κρήτης, αν και αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης της τοπικής αλυσίδας εάν υπάρξει κατάλληλη ευκαιρία. βρέθηκαν
…και 50 franchises
Φέτος, ωστόσο, ο στόχος για τα καταστήματα που λειτουργούν στο σύστημα franchise είναι πολύ υψηλότερος, γιατί οι διαχειριστές θέλουν να προσθέσουν 50 νέα καταστήματα στο δίκτυο της αλυσίδας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε προοδευτικότητα και η διαδικασία μετατροπής εταιρικών καταστημάτων, κυρίως μικρών, σε καταστήματα franchise. Ήδη 12 καταστήματα έχουν αλλάξει κατάσταση και η κατάλληλη μετατροπή άλλων 12 αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.
Αυτή τη στιγμή, η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελείται από 302 εταιρικά καταστήματα και 267 καταστήματα franchise.