Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Σε μια κίνηση έκπληξη για την Αθήνα χθες, ο S&P House ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Διατήρησε τη βαθμολογία για την Ελλάδα στο «BBB-», αλλά ανέβασε την προοπτική νέας υποβάθμισης σε «θετικό». Σε έξι μήνες, όταν επιστρέψει με νέα {αξιολόγηση}, θα φανεί αν μπορεί να συνεχιστεί το σερί.
Η Standard and Poor’s θέτει πλέον τις προϋποθέσεις για νέες βελτιώσεις: ανάπτυξη ιδεών, πλεονάσματα, μείωση του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσουν την Ελλάδα. Όλα αυτά τα βλέπει να συμβαίνουν και τα αποδίδει στο μεταρρυθμιστικό έργο και την ανεξαρτησία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά υπό έναν όρο: να μπορεί η κοινωνία να δει τα οφέλη της προόδου, να συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμμετέχει στις προσπάθειες.
Συνδεθείτε στις αγορές
Ακόμη και σε περιόδους πολέμου και οικονομικής αστάθειας – στα πρόθυρα ύφεσης – στην Ευρώπη, το Αμερικανικό Επιμελητήριο «ρίσκαρε» να στείλει μήνυμα-σύσταση στους πελάτες του (επενδυτές) που το ακολουθούν, να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη ιδεών και την ασφάλειά της. μπορεί να παρέχει.
Όπως τονίζει, «με την περσινή επανεκλογή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) άρχισε να εφαρμόζει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα». Ανακοινώνει ενημερώσεις εάν το έργο της συνεχιστεί. Αλλά προειδοποιεί για υποβάθμιση εάν:
– Οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν επιδεινωθεί πολύ πέρα από τις προσδοκίες μας
– εάν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο σκληρά από όσο υποθέτουμε σήμερα.
Ποιος είναι ο κίνδυνος;
«Κατά την άποψή μας, ο κύριος κίνδυνος εφαρμογής είναι η εμφάνιση κόπωσης μεταρρυθμίσεων, ειδικά εάν δεν γίνουν αισθητά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την κοινωνία».
Πώς πάει η οικονομία
Ωστόσο, ξένοι τεχνοκράτες βλέπουν ότι παρά τα προβλήματα, η ελληνική οικονομία «σηκώνει κεφάλι» και ξεκλειδώνει διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα.
Διθύραμβος στα μεταρρυθμιστικά έργα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η εξήγηση που δίνει το ξένο Επιμελητήριο στην Έκθεσή του!
Αναφέρει τους εξής λόγους:
– Η κυβέρνηση προωθεί ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση παλαιών παθολογιών.
– Παρά την οικονομική ύφεση, η ανάπτυξη ιδεών έχει υπερβεί τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.
– Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει τον αρχικό της στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος.
– Το σημερινό πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται και μειώνεται συνεχώς. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πέσει στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
– «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το πετύχει συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας μεγάλους πόρους από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, αλλά και διατηρώντας σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τονίζεται στην Έκθεση. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε περίπου 131% του ΑΕΠ έως το 2027, ενώ το καθαρό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 119% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2027.
– «Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την επανεκλογή της έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι απίθανο να συναντήσει σημαντικά νομοθετικά εμπόδια στην υλοποίηση του πολιτικού της προγράμματος». (…) Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγράφησε και άρχισε να συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.