Τι είπε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας
Σε διαδικασία αναθεώρησης των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 βρίσκεται το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του επικεφαλής της, Νίκου Βέττα, «κατεβάζει» τον πήχη ανάπτυξης στο 2,1% και «ανεβάζει» τον πληθωρισμό στο 3%.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία παραμένει η ανάπτυξη ιδεών των επενδύσεων, με το ΙΟΒΕ να εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 7,8% φέτος (από 10,8% προηγουμένως), ενώ η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ… θα πέσει στο 2,1% από 2,4% ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. .
Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στο 3% φέτος, ενώ η άμεση προηγούμενη πρόβλεψη έθεσε τον πήχη στο 2,8% και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με τάση σταθεροποίησης κοντά στο 10%. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα πέσει στο 10,3% φέτος. Για τον πληθωρισμό, εκτός από τη διεθνή συγκυρία, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στα υπάρχοντα εγχώρια προβλήματα.
Δύσκολες προοπτικές καταναλωτών για το 2024 – Προσδοκίες για το 2025
Προκλήσεις
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Βέττας σημείωσε ότι υπήρξε μια αρνητική έκπληξη όσον αφορά την επενδυτική πορεία το 2023, καθώς η ανάπτυξή τους ήταν πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις που είχαν αντίκτυπο στην ανάπτυξη ιδεών. Η κόπωση της αγοράς εργασίας είναι εμφανής καθώς μειώνεται το ποσοστό ανεργίας. Εάν το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιηθεί στο 10%, πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα πουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους. Υπάρχει και κόπωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι προκλήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν. Τα τελευταία χρόνια, η παρεμβατική κρατική πολιτική έχει αυξηθεί σε όλες τις αγορές, που κυμαίνονται από επιδοτήσεις όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως παρεμβάσεις στην αγοράστρια για λόγους ακρίβειας.
Θετική εικόνα
Στα θετικά της χώρας μας, σύμφωνα με τον Vett, συγκαταλέγεται η σημαντική μείωση του πιστωτικού περιθωρίου της χώρας ως {αποτέλεσμα} της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και η καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία της σε σχέσης με την ευρωζώνη, η αύξηση του τουρισμού που επιτρέπει την εξισορρόπηση του τρέχοντος ισοζύγιο, καλό επιχειρηματικό κλίμα και καλά δημόσια οικονομικά, όπως φάνηκε στην {περίπτωση} του ελλείμματος.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό σε {επίπεδο} ευρωζώνης, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ είπε ότι η νομισματική δουλειά που έγινε έφερε αποτελέσματα, αλλά θα παραμείνει στο 2% για κάποιο διάστημα.
Επιπλέον, κύριε Βέττα, παρατηρείται μείωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός της οποίας ωστόσο παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% από 0,5% πέρυσι. Σύμφωνα με τον Vett, η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, τα δημοσιονομικά δεδομένα και η {εφαρμογή} του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι επί του παρόντος παράγοντες που καθορίζουν την προοδευτικότητα του ΑΕΠ το 2024.
Απειλές
• Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές {επίπεδο} (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
• Πιο αργή μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη το 2024, ειδικά στο εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών της ενέργειας.
• Υψηλό έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου διαρθρωτικού χαρακτήρα.
• Αγοράστρια εργασίας: Πιο αργή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, εν μέρει λόγω της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
• Σταδιακά πιο αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι. Η φορολογική βάση στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη.
• Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ μετά τα μέσα του 2023 Επίμονος πληθωρισμός βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, υψηλότερος από το 2024.
• Υψηλό περιθώριο επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις και συστηματικά αρνητικό επιτόκιο αποταμίευσης νοικοκυριών.
• Ο κίνδυνος εκ νέου αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων και του κόστους ζωής. Τα επισφαλή δάνεια εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών αποτελούν εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.
• Επενδυτικό μείγμα: Επενδύσεις σε στέγαση/κατασκευές και μεταφορικό εξοπλισμό, πτώση σε άλλους τομείς.
Θετική προοπτική
• Η επιτάχυνση της εφαρμογής του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με την επέκταση του δανειστικού σκέλους και του REPowerEU, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» διεθνή κεφάλαια για παραγωγικές και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
• Η μείωση των επιτοκίων, αν ξεκινήσει νωρίτερα, στα μέσα του έτους, θα είναι ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων.
• Ποντάρετε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, βελτιώνοντας σταδιακά το εξωτερικό ισοζύγιο.
• Οι μεταρρυθμίσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 2024-2027 ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγικότητα πέρα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
• Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την οικονομία θα απελευθερώσει παραγωγικούς πόρους για πιο αποτελεσματική διανομή.
• Σημαντική συσσώρευση κατασκευαστικών έργων.