ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κάρτες – POS: Ποιοι και σε ποιο βαθμό μπορούν να επωφεληθούν από τις μειωμένες τραπεζικές προμήθειες



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Κάρτες – POS: Ποιοι και σε ποιο βαθμό μπορούν να επωφεληθούν από τις μειωμένες τραπεζικές προμήθειες
Ισχύει άμεσα για συναλλαγές έως 10 € – Μέση προμήθεια 1% θα μειωθεί στο 0,5% – Εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες

24 Απριλίου 2024 – 07:15

Φωτογραφία 0 για Κάρτα - POS: Ποιοι θα ωφεληθούν από τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και σε ποιο βαθμό

Εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά σε πρατήρια καυσίμων, ταξί, παμπ και μικρά εστιατόρια και καταστήματα θα επωφεληθούν από τη μείωση κατά το ήμισυ των τραπεζικών προμηθειών για πληρωμές με κάρτες και POS.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά στην αλυσίδα πληρωμών, θέτοντας συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο επιτόκιο της τραπεζικής προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Και το πλαφόν θα επιβληθεί οριζόντια σε όλη την «αλυσίδα» πληρωμών με κάρτα, δηλαδή θα ισχύει για μεμονωμένες προμήθειες τραπεζών, εκκαθαριστών και εταιρειών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή POS, οι χρεώσεις χωρίζονται σε τρία μέρη, τα οποία δίνουν τη συνολική τελική χρέωση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, εάν χρησιμοποιείτε τη δική σας κάρτα, η Visa ή η Mastercard, καθώς και ο πάροχος POS, χρεώνουν και προμήθεια. Κάπως έτσι η συνολική προμήθεια κυμαίνεται γύρω στο 1% κατά μέσο όρο (μπορεί να φτάσει και το 2%). Το προβληματισμός των υψηλών τελών επιδεινώνεται στην {περίπτωση} των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών, όπου το κοστούς χρήσης POS σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαλείψει τα περιθώρια κέρδους των πωλητών.

Στην πράξη, σε μια κατάσταση που ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) και εφαρμόζεται άμεσα, η μέση προμήθεια 1% θα μειωθεί στο 0,5%. Η δράση θα αφορά συγκεκριμένους ΚΑΔ και επιχειρήσεις και στόχος της θα είναι να βοηθήσει τα «ψώνια» στην περιοχή και όχι στην {περίπτωση} μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

Κατ’ αρχήν, το περιθώριο κέρδους θα «βασίζεται» στις μικρές επιχειρήσεις που «βγάζουν το ψωμί τους» κυρίως σε συναλλαγές έως 10 ευρώ, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων λιανικής και εστίασης με μεγάλο τζίρο. Για παραδείγματα, οι παραδόσεις σε ένα μικρό και δημοφιλές αρτοποιείο θα είναι «στυλ ψαλιδιού», αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο για μια μεγάλη σχετική αλυσίδα. Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για το εμπόριο.

Όπως εξήγησαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση περίμενε την παρέμβαση τραπεζών και εκκαθαριστών για μείωση της προμήθειας. Ενώ οι τράπεζες ήταν πρόθυμες να μειώσουν στο μισό το δικό τους μέρος των προμηθειών, από 0,20% σε 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες, οι υπόλοιποι σύνδεσμοι του «δικτύου» (δηλαδή πρόσθετες μεμονωμένες χρεώσεις έως 1% και 2%) δεν συμφωνούν. Η κυβέρνηση λοιπόν παρεμβαίνει και νομοθετεί για αυτούς τους τρεις!

Επιπλέον, έως τις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τη σύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS και το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ αναζητά 25.000 «αγνοούμενους» που δεν έκλεισαν καθημερινά ραντεβού, ενώ αναζητείται επίλυση και για τις περίπου 10.000 εταιρείες που δεν μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό σημείο πώλησης επειδή βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστεί η ικανότητα σύνδεσης με POS και η ικανότητα πληρωμής μέσω IRIS (δηλαδή όχι μόνο κινητών τηλεφώνων), καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου συστήματος πληρωμών σε λιανικές πωλήσεις.