ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

EpsilonNet: Στοιχεία συναλλαγής και επόμενη μέρα

Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο της πληροφορικής στη διεθνή σκηνή

Τα σκαμπανεβάσματα στο επιχειρηματικό τοπίο οφείλονται στη νέα τάξη πραγμάτων στον κλάδο της πληροφορικής.

Η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Epsilon Net έγινε στόχος μετά τη δημόσια πρόταση της General Atlantic για την απόκτηση του υπόλοιπου 37,08% των μετοχών.

Χθες ο βασικός μέτοχος της Epsilon Net, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος. Ο Γιάννης Μίχος έχει έρθει σε συμφωνία με το ταμείο General Atlantic και μαζί με την Εθνική Τράπεζα θα αγοράσουν το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας.

Epsilon Net: Switch sides – δημόσια πρόταση για έξοδο από το AX

Ο κ. Γιάννης Μίχος, που κατέχει το 55,42%, η Εθνική Τράπεζα, που κατέχει το 7,5% (62,92% συνολικά) και η GA Capital Fund, που θα εισέλθει πλέον στην εταιρεία και ελέγχεται από την MGP, LLC, με έδρα την GASC στο Ντέλαγουερ, θα προχωρήσει στην απόκτηση του υπόλοιπου 37,08% προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Epsilon Net.

Ειδικότερα, θα υπάρξει δημόσια πρόταση με στόχο την έξοδο της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο. Πρόθεση του βασικού μετόχου Ιωάννη Μίχου είναι να διατηρήσει το ποσοστό του στην εταιρεία.

Η προσφερόμενη τιμή των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή για το 37,08% των 54.200.000 μετοχών που δεν κατέχουν ο κ. Μίχος (55,42%) και η NGE (7,5%), συνολικά για δύο 62,92%, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι πρακτικά ευρώ. Για την απόκτηση 20.097.360 μετοχών χρειάζονται 241,17 εκατ.

Οι μετοχές της εταιρείας, πριν ανασταλεί την Πέμπτη λόγω της ανακοίνωσης της δημόσιας προσφοράς, έκλεισαν στα 10,10 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε στα 547,42 εκατ. ευρώ.

Ο Μίχος είναι παρών την επόμενη μέρα

Η παραπάνω κίνηση αποδίδεται στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο της πληροφορικής στον διεθνή χώρο. Για να τα αξιοποιήσει, το πρόγραμμα βασίζεται στη ικανότητα της EpsilonNet και της General Atlantic να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια από διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μίχος δεν δείχνει διατεθειμένος να πουλήσει και επενδύει σε fund για από κοινού {διαχείριση} του μέλλοντος της εταιρείας. Αναμένεται ότι το ταμείο κεφαλαίου GA θα καταβάλει ποσό άνω των 241 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 37,08% της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο όμιλος αναμένεται να αποχωρήσει από το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας μάλιστα τη δεύτερη εταιρεία πληροφορικής μέσα σε λίγους μήνες που αποφάσισε να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο (προηγήθηκε η Entersoft, επίσης ενεργή στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού). .

Από την άποψη των προοπτικών της εταιρείας, η ατέλειωτος αύξηση του μεριδίου αγοράς και η επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων ως προς την τελική κερδοφορία είναι οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης του ομίλου Epsilon Net, ο οποίος το 2023 κατέγραψε σημαντική αύξηση στο οικονομικό του μέγεθος.

Καυτή βιομηχανία πληροφορικής

Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα στον κλάδο είναι ένα ακόμη μωσαϊκό μεγάλων αλλαγών που συντελούνται πρόσφατα. Και αυτή είναι μια συνέχεια της εντατικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε προοδευτικότητα από το 2021, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 42 εξαγορές – σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Optima Bank.

Στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται η μεγάλη εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Π. Γερμανός, αλλά και η {περίπτωση} της EpsiloNnet, η οποία αντικατοπτρίζει και τις προοπτικές του κλάδου. Άλλωστε, τόσο η Epsilon Net όσο και η Entersoft ήταν οι δύο πιο ενεργές εταιρείες το 2022-2023, κλείνοντας 11 και 7 συμφωνίες, αντίστοιχα.

Η Uni Systems από τον όμιλο Quest, η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους να αποκτήσουν, με σκοπό την στήριξης δημόσιων και ιδιωτικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού με τεράστιες εισροές κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια από το Recovery Fund.