Οι λιανοπωλητές γίνονται… βασιλιάδες του real estate – Οι υποθέσεις Σκλαβενίτη και Μασούτης και η μελέτη περίπτωσης Γαλαξίας
Τα ακίνητα ήταν πάντα ένα καυτό θέμα για τη βιομηχανία των σούπερ μάρκετ της χώρας, η οποία διαθέτει 3.800 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, η αύξηση των πωλήσεων για Έλληνες και ξένους λιανοπωλητές συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική του δικτύου. Σήμερα, όμως, ισχυρότεροι «παίκτες» αντιμετωπίζουν πιο δημιουργικά τον παράγοντα «ακίνητα» και όχι απλοί χρήστες όπως παλιά.
Η κίνηση της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Γιάννη Μασούτη να λειτουργήσουν και να αναπτύξουν ακίνητη περιουσία μέσω ανεξάρτητων εταιρειών αντικατοπτρίζει τις αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι οι εθνικοί οργανωμένοι όμιλοι λιανικής πώλησης τροφίμων έχουν περάσει εδώ και καιρό πέρα από το στάδιο του παντοπωλείου, ενισχύοντας την κερδοφορία τους από διάφορες πηγές, ακολουθώντας το παραδείγματα τους. Ευρωπαίους συναδέλφους.
Με το «καπέλο» του διαχειριστή ακινήτων
Με μοναδικό μέτοχο τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε. Η νέα εταιρεία Pitsos Property Management Sole Proprietorship Α.Ε. έχει ως κύριο στόχο την «ενοικίαση και {διαχείριση} ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων», ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέρος για το εμβληματικό ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη, αλλά και διευρύνοντας τις δραστηριότητες του ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ενοικίαση και {διαχείριση} ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων είναι και στόχος της ανώνυμης εταιρείας Artemis Property Management, μέτοχοι της οποίας είναι οι Μαρία Σκλαβενίτου, Γεράσιμος Σκλαβενίτη και Βασιλική Σκλαβενίτου, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούνιο για τη βέλτιστη {διαχείριση}. της οικογενειακής περιουσίας.
Η αγοράστρια του πρώην εργοστασίου Pitsos, όπου παράγονται οι ομώνυμες λευκές οικιακές συσκευές εδώ και 62 χρόνια, δεν είναι το μόνο ορόσημο που έχει αποκτήσει ο Σκλαβενίτης τα τελευταία χρόνια (βλέπε πρώην κτίριο MAVA-Renault, κινηματογράφο Novacinema Odeon, Izola κ.λπ.) και σίγουρα δεν είναι θα είναι το τελευταίο.
Φυσικά σε 53.000 τ.μ. Το πρώην εργοστάσιο δεν θα είναι χώρος λιανικής, αλλά μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης. Άλλωστε, το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, ο τζίρος του οποίου το 2023 ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή εστιάζει στην ανάπτυξη ιδεών υποδομών.
Ήδη βρίσκεται σε προοδευτικότητα η κατασκευή μικτής βιομηχανικής εγκατάστασης σε οικόπεδο περίπου 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα. Για τις ανάγκες του νέου εργοστασίου παρασκευής έτοιμων γευμάτων, θα κατασκευαστεί κάθετα ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής καθώς και χώροι αποθήκευσης και διανομής. Μάλιστα, οι κατασκευαστικές εργασίες που έχει αναλάβει η Ten Brinke Hellas είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούν σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος όχι μόνο της Sclavenitis, αλλά και της The Mart, της οικογενειακής επιχείρησης.
Οι συνολικές επενδύσεις το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικό εξοπλισμό ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ξεκίνησε να αγοράζει ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από 9 καταστήματα συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ. και δύο ακόμη βιομηχανικές ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω και να ενισχύσει τη θέση της στην αγοράστρια.
Ακολουθώντας τα βήματα των Tesco και Aldi
Η ακίνητη περιουσία ήταν πάντα μια από τις προτεραιότητες του Γιάννη Μασούτη, εξ ου και η ίδρυση της Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία το 2004, η οποία ειδικεύεται κυρίως στη {διαχείριση} ακινήτων και στην κατασκευή εμπορικών εγκαταστάσεων.
Η εταιρεία που απορρόφησε τη ΝΕΩΡΗΣ ΜΑΕ, ένα από τα οχήματα ειδικού σκοπού που δημιούργησε η τράπεζα Πειραιώς, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης της ΕΒΖ, συνεχίζει να κατέχει 14 ακίνητα και χωράφια έναντι τιμής αγοράς 7,735 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει οικιστικά και μη. -επενδυτικές δραστηριότητες, όπως αυτή στο Trzech Mosty .
Ακολουθώντας το σύνθετο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που υιοθέτησαν οι Sainsbury’s, Tesco και Aldi (τόσο η Nord όσο και η Süd), ο Δ. Μασούτης, εκτός από το κατάστημα που θα φτιάξει στις Τρεις Γέφυρες, σχεδιάζει και δύο δίδυμες 9όροφες πολυκατοικίες. , στο οποίο θα φιλοξενηθούν 110 διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών. Το συγκρότημα θα διαθέτει δύο υπόγειες θέσεις στάθμευσης, μία για το κατάστημα και μία για τους κατοίκους και των δύο συγκροτημάτων κατοικιών.
Στο οικόπεδο των 5 στρεμμάτων που θα υλοποιηθεί αυτή η επένδυση θα κατασκευαστεί και πρατήριο, το πρώτο πρατήριο Μασούτης στην Αττική, καθώς η εταιρεία διαθέτει ήδη πρατήρια στη βόρεια Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο της Μασούτη είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα επένδυση της εταιρείας στην Αττική, με αξίας που αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συνδυάζεται εμπορική και οικιστική ανάπτυξη ιδεών σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Γιάννη Μασούτη. Το ίδιο έγινε στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη Καβάλας.
Επιπλέον, ο Γιάννης Μασούτης, στον τομέα της απόκτησης, κατασκευής, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, αξιοποίησης και πώλησης οικιστικών και μη ακινήτων θα δραστηριοποιείται και μέσω της Galaxias Real Estate Management and Construction SA, πρώην Dimitra Market Galaxias, με την οποία «μπήκε» στην Κέρκυρα, αναλαμβάνοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της σύμβασης με τη ΣΥΝΚΑ.
«Ο Όμιλος Μασούτη κατέχει περίπου 100 ακίνητα αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Θα συμπεριλάβουμε και αρκετά ιδιωτικά καταστήματα Μασούτης στο Galaxy, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία λιανικής (συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας Μασούτης) θα παραμείνει χωρίς ακίνητη περιουσία. Θα έχει ακόμα το κεντρικό γραφείο, τον αποθηκευτικό χώρο στο Καβαλάρι και κάποια καταστήματα», είπε ο Γιάννης Μασούτης.
Μια άλλη μελέτη περίπτωσης
Μήπως η δανειολήπτρια Πέντε Α.Ε., στην οποία ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, δεν χρησιμοποιεί ένα πιο σύνθετο μοντέλο διαχείρισης ακινήτων, όπως συμβαίνει με τους ομίλους Σκλαβενίτη και Μασούτη, ανεξάρτητα από το πόσο ακίνητα είναι στο DNA της.
Με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 165 εκατ. ευρώ, τα 90 από τα 171 καταστήματα της Galaxia είναι ιδιόκτητα και η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε οικόπεδα για την οργανική επέκταση του δικτύου της. Για το σκοπό αυτό αγόρασε οικόπεδα σε Αγρίνιο, Καλαμάτα και Ιωάννινα, στα οποία θα ανεγερθούν ιδιωτικοί εμπορικοί χώροι.
Το τελευταίο «στοίχημα» της Galaxia, που ιδρύθηκε το 1971 από πέντε φίλους και αριθμεί σήμερα 210 μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στο δίκτυο, αφορά και το real estate, αλλά αυτή δεν είναι η προοδευτικότητα που θα ήθελαν οι μέτοχοι.
Ο λόγος για τη παραγωγή μιας μίνι γκαλερί με κινηματογράφο και τραπεζαρίες σε περιοχή εκτός σχεδίου στη λεωφόρο Αγιαντεή στη Σαλαμίνα. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης, το έργο παραμένει στα χαρτιά γιατί η διαδικασία αδειοδότησης δεν προχωρά.