Προϋπόθεση για την ανάπτυξη ιδεών είναι η {εφαρμογή} μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας
Μετά από δύο εβδομάδες πυκνών αναφορών, εκτιμήσεων και αξιολογήσεων που σφράγισαν την επιτυχή είσοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η ελληνική οικονομία έχει έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, εκτός εάν Αυτό συμβαίνει μια μεγάλη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον.
Και με μια ισχυρή προϋπόθεση: ότι θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς – από τους φόρους μέχρι το δικαστικό σύστημα, την υγεία, τον ανταγωνισμό και την αγοράστρια εργασίας.
Η κυβέρνηση έχει μόνο μια δουλειά να κάνει: τη μεταρρύθμιση
Αυτό είναι το καταλήγοντας όλων των εκθέσεων και των εκτιμήσεων που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ξένους επενδυτικούς οίκους και ελληνικά ιδρύματα όπως το ΙΟΒΕ, όπως επιβεβαιώνουν οι αγορές με 11πλάσια αύξηση Ελληνικές εκπομπές 30πλάσιες θερινά ομόλογα την περασμένη Τετάρτη.
ΑΕΠ
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη ιδεών 2,1% φέτος και 1,9% το 2025, το ΙΟΒΕ «βλέπει» τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, ενώ η S&P εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,4% την πενταετία περίοδο 2024-2027. Παρά τις καθοδικές αναθεωρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις (π. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την περίοδο έως το 2027 προβλέπει και το υπουργείο Οικονομικών στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα στείλει στις Βρυξέλλες.
Πλεόνασμα – Χρέος
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν σταθερά πάνω από 2,1% του ΑΕΠ από φέτος έως το 2029, δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια και μείωση του δημόσιου χρέους στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029 από 168,8% το 2023 Η S&P εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές και ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2,1% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί φέτος, σηματοδοτώντας το τέλος της μεταπανδημικής περιόδου δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα. Η εταιρεία αναμένει βελτίωση του δημοσιονομικού επιτοκίου και τα επόμενα χρόνια.
Αγκάθια
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν οι κύριοι τομείς κινδύνου στα σημαντικότερα γεγονότα διεθνών και εγχώριων οίκων και οργανισμών. Ένα από τα «ευάλωτα» σημεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την S&P, παρά την αισθητή βελτίωσή του πέρυσι (κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας) στο 6,4% του ΑΕΠ από 10,3% το 2022. τα έτη 2024-2027, το έλλειμμα θα παραμείνει (κατά μέσο όρο) στο 5,4% του ΑΕΠ – αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, που χαρακτηρίζει το υψηλό {επίπεδο} πληθωρισμού στη χώρα μας. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναμένει να υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και στο 2,1% το 2025, ενώ το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τη νέα του κρίση για το 2023 στο 3% (από 2,8%), υποδεικνύοντας ότι η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ.
Ποιες μεταρρυθμίσεις περιμένουν από την Ελλάδα διεθνείς οργανισμοί και ξένες εταιρείες;
1. Πλήρης έξοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TFS) από τις συστημικές τράπεζες μαζί με την πώληση του τελευταίου ποσοστού που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα και επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να παραμένουν στις μη συστημικές τράπεζες.
2. Αυστηρή {εφαρμογή} μέτρων ανάσχεσης της φοροδιαφυγής και μείωσης της γκρίζας ζώνης μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών και των ελέγχων. Η S&P θεωρεί βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τη σύνδεσης ταμειακών μηχανών με σημεία πώλησης σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
3. Δικαστική μεταρρύθμιση. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων σοβαρών παρενεργειών για την κοινωνία, επιβαρύνουν την επενδυτική κοινότητα, εκτιμούν διεθνείς οργανισμοί στις εκθέσεις τους.
4. Οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, ο ανταγωνισμός και η λειτουργία των αγορών, καθώς και η πλήρης χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ