ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Πίεση για ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στη δομή και τη χρηματοδότησή τους

Εκτός από την οικονομική βιωσιμότητα για τη χρηματοδότηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων

Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν έμφαση στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων που συμμορφώνονται με το ESG, αλλά και γενικότερα στην ενσωμάτωση των πρακτικών ESG στη λειτουργική τους δομή. Αυτή την έμφαση τόνισαν και συνεχίζουν να τονίζουν στις δημόσιες ομιλίες τους και οι 4 διευθυντές συστημικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι εκτός από την οικονομική βιωσιμότητα στη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου, μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών πτυχών, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης. (ESG) κριτήρια που πληρούν οι εταιρείες .

Τράπεζες: Να είστε προσεκτικοί όταν χορηγείτε στεγαστικά δάνεια

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος στην {αξιολόγηση} των κριτηρίων ESG που ενσωματώνουν οι εταιρείες στις εργασίες τους, όπως πρόσφατα επισήμανε ο Πάκης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ESG, Corporate Department Governance and Green Issues Banking της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είναι τα δεδομένα. συλλογή. Στο πλαίσιο αυτό, σε σχέσης με τη σχετική πρωτοβουλία της ΕΕΤ, σε συνεργασίας με την Τειρεσίας Α.Ε., αναπτύχθηκε και λανσαρίστηκε η διατραπεζική πλατφόρμα ESGr, η οποία περιέχει κοινά διατραπεζικά ερωτηματολόγια ESG, που έχουν αναπτυχθεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και βέλτιστες πρακτικές.

Τα πλεονεκτήματα των κοινών διατραπεζικών ερωτηματολογίων ESG για επιχειρήσεις, που ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, Επικεφαλής ESG της Eurobank, στην ομιλία του στο Delphi Forum, συνοψίζονται ενδεικτικά ως εξής:

– Τυποποίηση και περιορισμός του όγκου των πληροφοριών που ζητούν οι επιχειρηματίες.

– Διευκολύνσεις για εταιρείες με τη συμπλήρωση έρευνας κοινής για όλες τις τράπεζες.

-Ένα ερωτηματολόγιο για εταιρείες ίδιου μεγέθους και κλάδου του ίδιου κλάδου.

-Αυτοματοποιημένη επίλυση που επιταχύνει τη διαδικασία εγγραφής και διασφαλίζει τη σωστή συμπλήρωση και την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων.

– Εναρμόνιση των απαιτούμενων δεδομένων με τους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων: Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβολή αναφορών βιωσιμότητας από εταιρείες (Corporate Sustainability Reporting – CSDR).

Ερωτηματολόγιο – Κίνητρα συμμετοχής

Όπως ανέφερε στην ομιλία της στο Boussias Events Digital Banking and Insurance Summit η CEO της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν κίνητρα να απαντήσουν σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι αναμένουν ορισμένα οφέλη. Ένα ιδιαίτερο {πλεονέκτημα} είναι ότι, χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρωθεί μια έρευνας, θα συναφθεί ενεργειακή σύμβαση με πιθανώς διαφορετικούς όρους, για παραδείγματα υψηλότερο επιτόκιο ή μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Επομένως, η πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους μετά την ολοκλήρωση της έρευνας είναι ευκολότερη όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά κυρίως για τα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως είπε η κ. Απαλαγάκη, περιγράφοντας τη δομή της έρευνας, «είναι απλή και βασική, δεν απαιτεί περιττά πράγματα από εμάς, καθιστά πιθανό ότι η ίδια η εταιρεία θα ετοιμάσει ένα διαφορετικό επιχειρηματικό σχέδιο».

Η έρευνας που πρέπει να συμπληρώσει η εταιρεία σε αυτή την πλατφόρμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ερωτήματα όπως αν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αριθμός εργαζομένων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δραστηριότητές της, αν έχει ασφάλιση, αν έχει το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής, αν θα εφαρμόσει μια πιο φιλική πολιτική για το περιβάλλον. Επίσης, ερωτήσεις σχετικά με τις υποχρεωτικές πρακτικές που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια στην απασχόληση, π.χ. εάν διασφάλισε τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας σε όλο τον κύκλο των δραστηριοτήτων του, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με την αντίληψή του για τις ενέργειες και την υλοποίηση των εταιρικών του συμφερόντων. ανέλαβε κ.λπ.

Όπως τόνισε η κ. Απαλαγάκη, «οι έρευνες αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, στην πράξη μπορούν να αποκτηθούν, αλλά αποτελούν την πρώτη πρόλογος στο νέο περιβάλλον».

Αυτή η μετάβαση είναι δύσκολη, άρα απαιτεί συστηματική προσέγγιση και κυρίως κατάρτιση. Θα δημιουργηθούν στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασίας με φορείς που θα είναι εθελοντικοί και θα έχουν διπλή αποστολή: πρώτον, θα συνίστανται στη βελτίωση των προσόντων του διευθυντικού προσωπικού που θα ασχολείται με αυτά τα θέματα και δεύτερον, θα αφορούν και τις επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν εδώ και χρόνια υπεύθυνη τραπεζική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ