ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Εργατικά ατυχήματα 2023: Ραγδαία αύξηση – 57 θάνατοι

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν με αφορμή την Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Απασχόληση, στη χώρα μας παρατηρείται ραγδαία αύξηση των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκλονίζει ο αριθμός των 57 νεκρών σε εργατικά δυστυχήματα

Μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχουν ήδη δεχτεί θανάτους στην απασχόληση 57ένα δευτερόλεπτο:

  • ο 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104
  • ο 2021 πέθανε από εργατικά ατυχήματα 31
  • ο 2020 τους έφτασαν 41
  • ο 2019 πέθανε ενώ εργαζόταν 51 Ανθρωποι
  • ο 2018 46 άνθρωποι πέθαναν στην απασχόληση τους

Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων μπορεί να μην είναι ακριβής

Το γεγονός ότι πολλά ατυχήματα παραμένουν μη δηλωμένα εγείρει υποψίες ότι περισσότεροι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από ό,τι αναφέρθηκε επίσημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Απασχόληση (EU OSHA), Ανδρέα Στοϊμενίδη, «ένας μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων δεν καταγγέλλεται και τα ευρήματα γίνονται συνήθως καθυστερημένα, με τους εισαγγελείς να μην δημοσιοποιούν τα ευρήματα μέχρι να περατωθούν οι δικαστικές υποθέσεις, με {αποτέλεσμα} “είμαι χαμένος πληροφορίες».

Ένας υπάλληλος μεταφέρεται από τον χώρο εργασίας με φορείο, με το κράνος εργασίας που φορούσε στα πόδια

Σύμφωνα με το thesstoday.gr για το οποίο μίλησε ο Αν. Στοϊμενίδης “σημάδι τάξης” αιτία του μεγάλου αριθμού ατυχημάτων ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενοι που σε πολλές περιπτώσεις απασχόληση χωρίς ασφάλιση ακόμη και σε επικίνδυνες θέσεις.

Μίλησε επίσης για ενοχοποίηση αυτήν συνδικαλιστική δράση που οδηγεί σε παρεξηγήσεις με τον εργοδότη, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά γεγονότα. Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίαςσχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού 100 που υπογράψαμε πριν Με πρώτο μνημόνιο, Σήμερα Εχουμε 4-5».

Ο πρόεδρός του μας μίλησε για τους λόγους της ραγδαίας ανάπτυξης ΟΣΕΤΕΕ Αυτό περιλαμβάνει την έλλειψη προτεραιότητας στην ασφάλεια στην απασχόληση, αλλά και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Σωϊμενίδης παρουσίασε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθεσίας που δυσκολεύει τις συνθήκες εργασίας:

  • Ο νόμος 4808 του 2021 εντείνει τις εργασίες. Χθες, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται περισσότερες ώρες, συνήθως 49 ημέρες ή περισσότερες την εβδομάδα, με 13% τον μέσο όρο της ΕΕ. είναι 7%.
  • Κανονισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης, που επέτρεπαν τη χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων έως 2 τόνων από μη εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.
  • Πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος που επέτρεπε σε μη εξουσιοδοτημένους ηλεκτρολόγους να εργάζονται στο έδαφος.

Επιθεώρηση εργασίας: 7.859 επιθεωρήσεις τους τελευταίους 8 μήνες – 925.716 ευρώ σε οικονομικές κυρώσεις

Σε ανακοίνωσή της για τη νέα της Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση εργασίαςμε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Απασχόληση, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τελευταίους 8 μήνες αυστηρότεροι έλεγχοι κλάδους με αυξημένη κίνδυνοςτο ίδιο με κατασκευές και βιομηχανία.

Το {αποτέλεσμα} αυτής της εντατικοποίησης είναι η συνειδητοποίηση στο σύνολό της 7.859 επιταγές από 1 Ιανουαρίου έως 25 Απριλίου 2023 και επιβολή χρηματικών κυρώσεων ύψους 925.716 ευρώ. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 15 θανατηφόρα ατυχήματα αμιγώς επαγγελματικού χαρακτήρα, υπαγόμενα στην αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας.