Καλή επενδυτική κάλυψη της έκδοσης 30ετών «θετικών» ομολόγων – οι επενδυτές δεν φοβούνται τι θα συμβεί μετά το 2032.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 στο 160,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 (161,9% σύμφωνα με τη Eurostat), υποχωρώντας συνολικά κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. 207 % του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, και όμως το υψηλότερο στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το χρέος βρίσκεται σε πτωτική τάση ως {αποτέλεσμα} της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αναμένεται να μειωθεί στο 151,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 147,9% του ΑΕΠ το 2025, με αυξήσεις 2,3%. αντίστοιχα και 2,2%.
Δημόσιο Χρέος: «Έξοδος» με 30ετές ομόλογο και την επόμενη μέρα
Η ανάλυση κειμένου βιωσιμότητας δείχνει ότι, δεδομένου ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια επίσημων πιστωτών με «κλειδωμένα» χαμηλά επιτόκια, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι, αν και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλός. σε 131% το 2029 και έως 116% το 2034
Είναι στημένα
Ο Δημήτριος Τσάκωνας, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εμφανίστηκε πρόσφατα σε επενδυτικό συνέδριο καθησυχαστικός για την πορεία του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι όλα είναι ρυθμισμένα, δεν υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει μετά το 2032, όταν η περίοδος χάριτος λήγει, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας. Υποστήριξε ότι η οργάνωση του ελληνικού χρέους είναι ελκυστική και πρόσθεσε ότι το απόλυτο ύψος του χρέους όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά μπορεί και να μειωθεί, ειδικά επειδή τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσα με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους των διμερών δανείων (GLF) πρώτο μνημόνιο (μετά τα 5, 29 δισ. ευρώ πέρυσι, άλλα 5 δισ. αναμένονται φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια).
Δεν ανησυχούν
Επιπλέον, η ισχυρή ζήτηση από ποιοτικούς επενδυτές κατά την έκδοση 30ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μετά το 2032, όταν λήγει η περίοδος χάριτος για την αναδιάρθρωση του χρέους προς το EFSF. Ταμείο που χρηματοδότησε το δεύτερο πρόγραμμα σταθεροποίησης για την περίοδο 2012-2014 και οι ρυθμίσεις επιτοκίων αυξάνονται ανάλογα. Το Υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ από μια νέα έκδοση 30ετών ομολόγων στη δεύτερη μεγάλη εισβολή του στις αγορές χρέους μετά την ανάκτηση της αξιολόγησης του επενδυτικού βαθμού, ενώ σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, το 40%-50% της έκδοσης αγοράστηκε από μακροπρόθεσμους επενδυτές από κορυφαίους «επενδυτικούς οίκους». Οι προσφορές από 325 επενδυτές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ και η έκδοση θεωρήθηκε «θετικό πιστωτικό γεγονός».
Η αποτίμηση των ομολόγων λήξης στις 15 Ιουνίου 2054 διαμορφώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα στις 165 μονάδες βάσης με μεσαία swaps. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,125%, η τιμή στο 98,057% και η απόδοση στο 4,241%. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δανείστηκε για 30 χρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται σήμερα η Ιταλία (για 30 χρόνια) (η απόδοση των ιταλικών 30ετών ομολόγων είναι περίπου 4,49%).
Μόλις το 14% των επενδυτών προήλθε από την Ελλάδα, ενώ οι καταθέσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ξεχώρισαν από το εξωτερικό, που αντιστοιχούσαν στο 42% της έκδοσης, έναντι 11% των επενδυτών από την Ιβηρική Χερσόνησο και 8% από τη Γαλλία. Το 54% πήγε σε διαχειριστές κεφαλαίων, 22% σε ιδιωτικές τράπεζες, 9% σε hedge funds, 7% σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, 7% σε κεντρικές τράπεζες και 1% σε άλλες.
Ερανος
Υπενθυμίζεται ότι η ODDIX ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος και αυτό μόνο μέσω των τελευταίων νέων εκδόσεων (3 δισ. ευρώ χθες και 4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσω 10ετούς ομολόγου), αλλά και μέσω επανεκδόσεων ομολόγων (περίπου 1 δισ. ευρώ) κάλυψαν το 80% αυτού του ποσού.
Οι επενδυτές αγοράζουν μακροπρόθεσμα ομόλογα της ευρωζώνης για να προστατεύσουν τις καλές αποδόσεις εν όψει της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον προσεχή Ιούνιο, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας επίσης ότι οι αυξήσεις του ελληνικού χρέους από την S&P Global Ratings και τη Fitch Ratings στα τέλη του περασμένου έτους επέτρεψαν στα ελληνικά ομόλογα να πληρούν τις προϋποθέσεις ένα ευρύ φάσμα δεικτών.
{Επίπεδο}
Σε πρόσφατο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ελληνικής Οικονομίας χαρακτήρισε τον επενδυτικό βαθμό ως τεράστιο επίτευγμα, αλλά σημείωσε ότι στόχος για την ελληνική οικονομία πρέπει να είναι η βαθμολογία «Α+», μια βαθμολογία πέντε επίπεδα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. που είχε η χώρα πριν από τη χρεοκοπία. «Όσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση», είπε.
Ορισμένοι οικονομολόγοι, ωστόσο, επεσήμαναν ότι το 2032, όταν λήξει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μνημονιακών δανείων από το EFSF και ξεκινήσει η αποπληρωμή των τόκων, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί και τα επόμενα λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει νομική υποχρέωση να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ (βάσει των νέων κανονισμών, οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να το μειώνουν κατά μέσο όρο 1% ετησίως εάν υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ), γεγονός που το καθιστά λίγο πιο δύσκολο για εμάς.
Πηγή: Εκτύπωση έκδοσης STEP