ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιος θα πληρώσει 350 φορές υψηλότερο φόρο με τις νέες παραδοχές;



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιος θα πληρώσει 350 φορές υψηλότερο φόρο με τις νέες παραδοχές;
Τι αλλάζει – Ποιοι θα πρέπει να «χειραγωγήσουν» άμεσα δηλώσεις για να… αυξήσουν τα κέρδη τους – Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

2 Μαΐου 2024 – 08:09

Σχήμα 0 για ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιος θα πληρώσει 350 φορές περισσότερο φόρο σύμφωνα με τις νέες παραδοχές

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια (νέα) έκπληξη όταν συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πολλοί από αυτούς θα ανακαλύψουν ότι με τις νέες παραδοχές (ελάχιστο επιχειρηματικό εισόδημα), χάνουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους τις ζημίες που υπέστησαν τα προηγούμενα έτη.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το newmoney, αν δηλώσουν ότι έχουν {κέρδος} έστω και 1 ευρώ μικρότερο από το τεκμαρτό ποσό που έχει ορίσει η εφορία. Και με χαμηλά δηλωθέντα κέρδη μπορεί να καταλήξουν να πληρώσουν 350 φορές περισσότερο φόρο (ή πάνω από 3.000 ευρώ παραπάνω) από ό,τι θα δήλωναν αν είχαν δηλώσει μόνο… 1-2 ευρώ περισσότερα κέρδη!

Ωστόσο, δεδομένου ότι η υποβολή των δηλώσεων έχει ξεκινήσει και το 2023 έχει ήδη περάσει και δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να αλλάξουμε τα οικονομικά στοιχεία (έσοδα-έξοδα) μιας δεδομένης χρονιάς, πολλοί μπορεί να καταλήξουν σε επίλυση με τη μορφή φόρου μεταρρύθμιση, δηλαδή «προσαρμογής» των μεταγενέστερων νομίμως αποκτηθέντων κερδών (αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ώστε να μην αφαιρεθούν φέτος) ώστε να αυξηθούν τα δηλωθέντα κέρδη και να ανατραπούν τα τεκμήρια της εφορίας.

Φόρος 3.000 ευρώ ανά 1 ευρώ εισοδήματος

Τι θα γίνει φέτος; Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε.2027/2024), που παρέχει διευκρινίσεις σε {περίπτωση} που κάποιος ειδικός υπέστη ζημιά από προηγούμενα έτη:

α) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό εισόδημα, τότε επιβάλλεται φόρος στο τεκμαρτό εισόδημα του επιχειρηματία, αλλά η ζημία δεν μπορεί να αφαιρεθεί

β) εάν τα δηλωθέντα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα τεκμαρτά, τότε ο φόρος υπολογίζεται στα δηλωθέντα κέρδη, αφού αφαιρεθούν όμως οι ζημίες προηγούμενων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι:

· στην πρώτη {περίπτωση} χάνει το δικαίωμα έκπτωσης της ζημίας για φορολογικούς σκοπούς. Αυτό αφαιρείται για λογιστικούς σκοπούς (δηλαδή στα βιβλία) αλλά δεν έχει καμία πρακτική επίδραση στην τσέπη σας

· στη δεύτερη {περίπτωση} θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο, αν και δήλωσε περισσότερο από την πρώτη {περίπτωση}.

Για παραδείγματα:

Ας υποθέσουμε ότι ο {επαγγελματίας} «έπιασε» τεκμήριο εισοδήματος πχ 20.000 ευρώ.

Αν είχε και ζημιές από προηγούμενα έτη, π.χ. 19.900 ευρώ, τις οποίες μπορούσε να αφαιρέσει (αφαιρέσει) από τα φετινά κέρδη, θα αντιμετωπίσει τα εξής:

– εάν δηλώσει {κέρδος} 19.999 ευρώ (δηλαδή μόλις 1 ευρώ κάτω από την υπόθεση των 20.000 ευρώ), τότε θα φορολογηθεί απευθείας με το ποσό των 20.000 ευρώ «χωρίς έκπτωση», με βάση το τεκμαρτό {κέρδος}. Με άλλα λόγια, η ζημιά δεν αφαιρείται από τη φορολογική βάση και πληρώνετε 3.100 ευρώ φόρο εισοδήματος.

– αν δηλώσει {κέρδος} 20.001 ευρώ (μόνο 1 ευρώ πάνω από την υπόθεση), θα φορολογηθεί με το {κέρδος} μόνο… 101 ευρώ! Κι αυτό γιατί από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημά του 20.001 μπορεί να αφαιρέσει τη ζημία 19.900 ευρώ που είχε από την προηγούμενη χρήση – ενώ δεν μπορούσε να αφαιρέσει από το τεκμαρτό {κέρδος} του.

{Αποτέλεσμα};

Για {κέρδος} 101 ευρώ, ο ίδιος {επαγγελματίας} θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 9 ευρώ, όχι 3.100 Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την ακραία {περίπτωση}, για διαφορά εισοδήματος 1-2 ευρώ, ο επιχειρηματίας θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο 3.091 ευρώ. . Και για ελαφρώς μικρότερα κέρδη θα πληρώσει 344 φορές περισσότερο φόρο!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα με όσους επαγγελματίες υπόκεινται στα «κλασικά» τεκμήρια που ισχύουν για όλα τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία αναιρείται η βλάβη.