Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει πάνω από 80.000 τ.μ. ιδιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. Στη Βουλγαρία
Από την παραγωγή σαπουνιού για μικρές επιχειρήσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι την εδραίωση ενός ομίλου τροφίμων και την επέκταση της μητρικής εταιρείας στα βιοκαύσιμα, ο Παύλος Ν. Πέττας (PNP) αποτυπώνει καλύτερα την ταυτόχρονη προοδευτικότητα του τοπίου της ελληνικής επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας.
Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 30 Απριλίου με την υπογραφή της συμφωνίας για τη χρήση του πρώην εργοταξίου του έργου σύνδεσης Ρίου-Αντιρρίου με το ΤΑΪΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου.
TAIPED: Ξεκινά η χρήση του χώρου του πρώην έργου σύνδεσης Ρίου-Αντιρρίου
Ομάδα τροφίμων
Η PNP ιδρύθηκε ως μια μικρή εταιρεία σαπουνιών από τον Παύλο Πέττα και πήρε το όνομά του το 1947. Συνεχώς αναπτυσσόμενη, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο ζωικών πρωτεϊνών το 1977 και αργότερα, το 1982, στα δύσκολα χρόνια της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, να φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή της επιχείρησης με τη μετατροπή της μικρής εταιρείας σε «Μετοχική». Εταιρεία – Α.Ε.».
Δύο χρόνια αργότερα, άρχισε να επενδύει σε εξοπλισμό εφοδιαστικής για την αύξηση της παραγωγής φυτικών ελαίων και λιπών, εγκαθιστώντας σταδιακά δύο διυλιστήρια συνεχούς ροής και μονάδες υδρογόνωσης.
Η δεύτερη γενιά της PNP επέκτεινε τις δραστηριότητές της περιλαμβάνοντας την παραγωγή φυτικών μαργαρινών και την ίδρυση της ΦΑΜΑ ΕΠΕ το 1996 και τρία χρόνια αργότερα μια εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια επένδυσε σε νέα γραμμή παραγωγής μαργαρίνης και το 2001 άνοιξε νέες εγκαταστάσεις στο βιομηχανικό συγκρότημα Σίνδου επιφάνειας 1.300 m2 με ψυγεία 600 m2.
Ένα χρόνο αργότερα, η PNP έδειξε τον εξωτερικό της προσανατολισμό ανοίγοντας μια νέα γραμμή μαργαρίνης στη Βουλγαρία, ενώ συνέχισε να παρουσιάζει ταχεία πρόοδο, δραστηριοποιώντας σήμερα σε δύο σημαντικούς τομείς: την παραγωγή φυτικών λιπαρών για τη βιομηχανία τροφίμων και πρώτων υλών για την αγοράστρια αρτοποιίας. εντός της FAMA Food Service, η οποία το 2010 απέκτησε νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τρία χρόνια αργότερα νέες αποθήκες στο Ηράκλειο.
Βιοκαύσιμα
Ακούγοντας τη ζήτηση για πράσινη ενέργεια, η εταιρεία με επικεφαλής τον Νικόλαο Πέττα αποφάσισε το 2003 να επενδύσει τους πόρους της σε βιώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με την Οδηγία 30/2003 της ΕΕ και τη Συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η PNP ίδρυσε μια από τις πρώτες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα.
Η παραπάνω μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας από βιοντίζελ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006, χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα από υπάρχουσες πηγές, προσθέτοντας έτσι πρόσθετη αξίας στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή η εταιρεία αναπτύσσει βιολογικές «ενεργειακές» καλλιέργειες που καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου από Έλληνες αγρότες για την παροχή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο.
Ο ρυθμός παραγωγής της εταιρείας ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως και λειτουργεί ανεξάρτητα από άλλες εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας διαθέτουν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς.
Η διαδικασία παραγωγής είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και συνδεδεμένη με το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, επιτρέποντας στην εταιρεία να χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα φυσικών ουσιών για τις ανάγκες της.
Η εταιρεία είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να εξάγει τα προϊόντα της σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η τρέχουσα στρατηγική της εταιρείας οδηγεί στην παραγωγή «Πράσινης Ενέργειας».
λάδια για την παραγωγή βιοντίζελ, θέτοντας τις βάσεις για ενεργειακές καλλιέργειες σε μια έκταση 200.000 εκτάρια.
Έξι χρόνια αργότερα ίδρυσε την εταιρεία Βιοαέριο Θράκης με 60% μετοχές και έλαβε επίσης 3 άδειες από τη ΡΑΕ για την κατασκευή 3 πράσινων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 3 MW έκαστος στο βόρειο τμήμα της Θράκης, χρησιμοποιώντας βιοαέριο από αναερόβιες διεργασίες. πέψη της βιομάζας, π.χ. που προκύπτει από την καλλιέργεια ενεργειακών καλλιεργειών.
Ομοίως, το 2012 ίδρυσε την εταιρεία ΑΛΙΑΡΤΟΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Α.Ε. με έδρα την κεντρική Ελλάδα, κατέχοντας το 60% των μετοχών και έλαβε επίσης 1 άδεια από τη ΡΑΕ για την κατασκευή πράσινης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1 3 MW με χρήση βιοαερίου από αναερόβια ζύμωση βιομάζας.
Βήμα προς Ρίο-Αντίρριο
Ταυτόχρονα, μετά από 77 χρόνια ιστορίας, η ΠΝΠ έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη χρήση του πρώην εργοταξίου σύνδεσης Ρίου-Αντιρρίου μετά από χρόνια αχρηστίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναδείχθηκε πλειοδότης, προσφέροντας 2.885.000 €. Η χρηματική αυτή αμοιβή είναι υπερδιπλάσια από το ποσό που είχε προταθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό για το ίδιο ακίνητο και πολύ υψηλότερη από την ανεξάρτητη αποτίμηση.
Και σήμερα υπέγραψε συμφωνία με το ΤΑΪΠΕΔ για την απόκτηση παραθαλάσσιου ακινήτου συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβικό σημαντικό σημείο σε σχέσης με το κεντρικό οδικό δίκτυο της δυτικής Ελλάδας, που συνορεύει με την Ιόνια Οδό. Επίσης στη δημοτική ενότητα Αντιρρίου του δήμου Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συνορεύει βορειοανατολικά με τον οικισμό Άγιος Παντελεήμονας και νοτιοδυτικά με τον οικισμό Αντίρριο. Το ακίνητο έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης λόγω της δυνατότητας δημιουργίας υποδομών για τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ταυτόχρονα, η PNP συνεχίζει να παράγει σήμερα εξειδικευμένα προϊόντα που προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών στα δύο πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσιά της στην επαρχία Αχαΐας, ενώ το ισχυρό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της παρέχει λύσεις σε νέες απαιτήσεις που εκφράζονται από τη βιομηχανία τροφίμων, μια βιομηχανία. στην οποία απευθύνεται κυρίως η ΠΝΠ.
Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει πάνω από 80.000 τ.μ. ιδιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία, περίπου 120 εργαζόμενοι με τριτοβάθμια κατάρτιση και εκπαίδευση, πλήρως αυτόματο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ηλικίας κάτω των 3 ετών, τρία κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα και σημαντικό όγκο εξαγωγών σε χώρες της Μεσογείου και την Ανατολική Ευρώπη.