ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πράσινο φως για μεσοπρόθεσμες προβλέψεις [γραφήματα]

Μακροοικονομικές εκτιμήσεις και προκλήσεις

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση κειμένου που δημοσίευσε σήμερα.

σημειώνει, ωστόσο, ότι πιθανές προκλήσεις στην {εφαρμογή} του μακροοικονομικού σεναρίου του ΠΠ 2024 μπορεί να προκύψουν από αβεβαιότητα που προκύπτει από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια της πληθωριστικής πίεσης, από εξωγενείς κραδασμούς στην οικονομία λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και πιθανές απαιτήσεις σύμφωνα με νέους κανόνες του πρόσφατα εγκριθέντος συμφώνου διαχείρισης του προϋπολογισμού.

ΟΟΣΑ: «Βλέπει» χαμηλότερες πτήσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη ιδεών, το χρέος και το χρέος

Υπολογίζει

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το μακροοικονομικό του σενάριο είναι συνεπές με το σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας του 2023 και τον αντίστοιχο κρατικό προϋπολογισμό για το 2024. Η EDS προβλέπει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (2,3% για το 2024 και 2,4% για το 2024 .2025) , αν και ελαφρώς πιο συντηρητικά, με το μακροοικονομικό σενάριο που περιγράφεται στο τρέχον πρόγραμμα πλαίσιο για το 2024, καθώς και με τα σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων εθνικών και διεθνών φορέων.

Η ελαφρώς πιο προσεκτική κρίση του EDS βασίζεται στον ισχυρότερο αντίκτυπο του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών της ΕΕ και στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Θετική προοδευτικότητα

Θετική αλλαγή για την ελληνική οικονομία είναι ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης το 2024, πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,8%). Η προοδευτικότητα του πληθωρισμού είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 (2,6% για το 2024) και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2% για το 2025.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της πορεία, φθάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 1,6%, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται, με πρόβλεψη για το 2024 9,1%.

Προκλήσεις

Η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: την αποτελεσματική {εφαρμογή} του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ταχύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και την περαιτέρω αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, πιθανές προκλήσεις στην {εφαρμογή} του μακροοικονομικού σεναρίου PR 2024 μπορεί να προκύψουν από αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια της πληθωριστικής πίεσης, από εξωτερικούς κραδασμούς στην οικονομία ως {αποτέλεσμα} γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και από πιθανές απαιτήσεις σε σύμφωνα με τους νέους κανόνες του συμφώνου διαχείρισης του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα.