ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Avramar: Μεγάλο (*20*) από τον νέο επενδυτή και «σωσίβιο» 20 εκατ. ευρώ

Γιατί η αγοράστρια χαρακτηρίζει την εταιρεία «Ιχθυοκαλλιέργεια Μαρινόπουλος»

Καθώς τα χρήματα από την ένεση κινήτρων 20 εκατομμυρίων ευρώ ρέουν στα ταμεία της εταιρείας, η μεγαλύτερη πρόκληση για όσους συμμετέχουν στη διάσωση της Avramar είναι τώρα η ταχύτητα εύρεσης νέου επενδυτή.

Την κατάλληλη διαδικασία πωλήσεων «διεξάγει» η Deloitte για λογαριασμό των πιστώτριων τραπεζών και σύμφωνα με παράλληλες πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι να βρεθεί γρήγορα επίλυση για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Λευκός καπνός» για την Avramar – Αποτυχία συγκέντρωσης υπογραφών για δάνειο 20 εκατ. ευρώ

«Μπορεί η επιταγή να έχει αναπηδήσει ή ο προμηθευτής να ζήτησε χρήματα, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Ισχυρίζονται ότι τα χρήματα που δόθηκαν ως προσωρινή χρηματοδότηση τη βοήθησαν να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να της παράσχουν μακροπρόθεσμη στήριξης.

Υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει άνοιγμα άνω των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από 2 εκατ. ευρώ είναι επιταγές.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχουν ήδη δύο ενδιαφερόμενοι από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά εκτιμάται ότι το παιχνίδι αφορά το «κούρεμα» των δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία και τα οποία ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία θεωρείται ότι έχει μεγάλες προοπτικές και, παρά τα οικονομικά προβλήματα, ενδέχεται να επιστρέψει. Άλλωστε, λένε οι μυημένοι, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου, με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και σημαντικό δίκτυο διανομής.

Ιχθυοτροφείο «Μαρινόπουλος».

Παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλη τη διαδικασία της ιχθυοκαλλιέργειας. Και αυτό γιατί η αποτυχία της Avramar απειλεί την αποτυχία άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο λόγω του μεγέθους τους.

Μάλιστα, ακούγονται φωνές ότι το ενδεχόμενο να χωριστεί η εταιρεία σε κομμάτια και να πουληθεί είναι αρνητική προοδευτικότητα, υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Το συγκρίνουν μάλιστα με την {περίπτωση} του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, η κατάρρευση του οποίου απείλησε ολόκληρο το λιανικό εμπόριο.

Η επιστροφή στον κατακερματισμό θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα εξαλείψει κάθε όφελος από τη συγκέντρωσή του. Και δημιουργώντας έναν εθνικό πρωταθλητή.

Η Avramar δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των τριών κορυφαίων ελληνικών δυνάμεων ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, του Σελόντα και της Ανδρομέδας, με την Amerra και τη Mubadala να παίρνουν τον έλεγχο.

Τα προβλήματα άρχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που είχε ως {αποτέλεσμα} τη μείωση των πωλήσεων καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία. Το 2023, η εταιρεία αναθεώρησε τη στρατηγική της ολοκληρώνοντας ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και εστιάζοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη παραγωγή ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων έχουν επηρεάσει αρνητικά το κοστούς παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με {αποτέλεσμα} τη σημαντική μείωση των όγκων και των εσόδων της Avramar.

Ο Όμιλος Avramar απασχολεί περίπου 1.600 άτομα και διαθέτει τρία ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα, προμηθεύοντας αποκλειστικά εκμεταλλεύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.