ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επισφαλή δάνεια: Αρκετές εταιρείες έχουν αναβιώσει στη διαδικασία διαχείρισης τραπεζικών βιβλίων

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πολύ λίγες εξαγορές προβληματικών εταιρειών μέσω της διαδικασίας κακής διαχείρισης πιστώσεων

Όταν ξεκίνησε ο τελευταίος και πιο σημαντικότητα γύρος εξυγίανσης του τραπεζικού ισολογισμού το 2019, με την έναρξη του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Hercules, τα επισφαλή δάνεια θεωρήθηκαν από πολλούς ως εργαλείο αποδυνάμωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Οι υπερχρεωμένες εταιρείες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα χωρίς νέα ένεση ρευστότητας θα συγκαταλέγονται στους νέους επενδυτές λόγω των προοπτικών ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφελούνταν από μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον μετά την εποχή των μνημονίων.

Πεδίο εφαρμογής: Στην «τριάδα» των καλύτερων επιδόσεων στα «κόκκινα δάνεια» της Ελλάδας

Πέντε χρόνια αργότερα, παραδείγματα επιτυχημένων λύσεων σε προβλήματα υπό το βάρος της ελληνικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, αλλά βιώσιμων, είναι εξαιρετικά λίγα σε σύγκριση με το μέγεθος των ανοιγμάτων σε κίνδυνο.

Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του 2023, η συνολική αξίας των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου ανερχόταν σε 88 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 69 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα σε αμοιβαία κεφάλαια είτε απευθείας μέσω πώλησης είτε μέσω τιτλοποίησης, με τα υπόλοιπα 19 δισ. ευρώ να παραμένουν στους ισολογισμούς τους. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου τα μισά, προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια. Αυτή είναι η μαγιά που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες διαχείρισης για την ανάκτηση κεφαλαίων.

Αποτελέσματα

Επί του παρόντος, τα αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητά. Με εξαίρεση τις συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις προσπάθειες ανάλογων συναλλαγών στους τομείς του κρασιού και των τροφίμων, καμία άλλη αξιόλογη επένδυση δεν έχει γίνει στα κόκκινα δάνεια.

Οι περισσότερες πωλήσεις μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε υπερχρεωμένες εταιρείες που κατείχαν πολύτιμα ακίνητα ως εγγύηση για τα δάνειά τους και προσέλκυσαν επενδυτές κυρίως λόγω των σχεδίων τους να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση ανάκαμψης των τιμών των ακινήτων και καλών επιδόσεων στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την πενταετία 2019-2023 άλλαξαν χέρια 101 χαρτοφυλάκια, σχεδόν αποκλειστικά επιχειρηματικά, με συνολική αξίας απαιτήσεων να ανέρχεται στα 4,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεταβιβάσεις που διευκολύνουν την {εφαρμογή} των στρατηγικών των εταιρειών διαχείρισης για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων, με βάση τους όρους του προγράμματος «Ηρακλής». Ωστόσο, αδυνατούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ανοίγοντας προοπτικές για την ανάδειξη νέων υγιών επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Λόγοι

Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των υπηρεσιών, το αγκάθι στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών που θα δώσουν την ευκαιρία να αναβιώσουν κερδοφόρα έργα είναι τα νομικά εμπόδια που δημιουργούν οι σημερινοί μέτοχοί τους.

«Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που προσπαθούν με κάθε μέσο να μείνουν στις θέσεις τους και να μην χάσουν τα ποσοστά τους, μη βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να παράσχουν τα απαραίτητα καύσιμα που απαιτεί οποιαδήποτε προσπάθειας αναδιάρθρωσης. Ως {αποτέλεσμα}, το προβληματισμός διαιωνίζει και αποθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην εγχώρια αγοράστρια» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Προσθέτουν ότι «παρά τις βελτιώσεις στην ταχύτητα των πλειστηριασμών, οι χρόνοι παραμένουν αργοί. Οπότε η μόνη μόχλευση που έχουμε είναι να μην λειτουργεί αποτελεσματικά».

Ρυθμίσεις

Ωστόσο, εκτός από αυτού του είδους τις συναλλαγές, κεντρικό ρόλο στα σχέδια των τεχνικών σέρβις παίζουν και οι ρυθμίσεις χάρη στις οποίες μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αν και έχουν αυξηθεί σε σχέσης με τα προηγούμενα χρόνια, παραμένουν σε χαμηλό {επίπεδο}.

Ωστόσο, από τη στιγμή που βελτιωθούν οι συνθήκες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπάρχουν εύλογες προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης. Τα πρώτα δείγματα κειμένων που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2024 είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των τελικών υποβολών σχετικών προτάσεων έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ