Η ψηφιοποίηση κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα και είναι ορατή στις αγορές μας. Τι αποφασίζουν να αγοράσουν οι καταναλωτές μέσω Διαδικτύου.
Οι ψηφιακές αγορές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς (και) στην Ελλάδα καθώς η ψηφιοποίηση έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι ηλεκτρονικές αγορές για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι καταναλωτές επιλέγουν συστηματικά ηλεκτρονικά καταστήματα έναντι καταστημάτων.
Στην Ευρώπη, το 91% των πολιτών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 56% έχει βασικές και μεταβασικές ψηφιακές δεξιότητες για την πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων στον ψηφιακό κόσμο.
Ηλεκτρονικό εμπόριο: προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης
Οι ηλεκτρονικές μας αγορές το 2023
Καθώς ο τρόπος ζωής αλλάζει και η ψηφιοποίηση συνεχίζει να προχωρά – από τις καθημερινές μας δραστηριότητες στις δημόσιες υπηρεσίες – τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις ηλεκτρονικές αγορές το 2023 δείχνουν την αλλαγή που συντελείται.
Στην Ελλάδα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (73,55%) ερωτηθέντες αγόρασαν ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (69,7%) και χαμηλότερο από το πρώτο ποσοστό στην Κύπρο με 82,3%.
Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (44,13%) έχουν κάνει παραγγελίες φαγητού μέσω διαδικτύου από εστιατόρια, αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καταστήματα εστίασης, σε σύγκριση με σχεδόν 30% στην ΕΕ. Η Κύπρος για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στις ηλεκτρονικές παραγγελίες με 81,7%.
Πάνω από κάθε τρίτο άτομο αγόρασε ηλεκτρονικά εισιτήρια για τη {μεταφορά} του (38,71%) ή νοίκιασε αυτοκίνητο (35,37%). Και στις δύο περιοχές τα ποσοστά είναι ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι στην ΕΕ (32,78% και 33,18% αντίστοιχα), με τη Νορβηγία να προηγείται (50%) στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις μεταφορές με 72,3%.
Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από τον μέσο όρο της ΕΕ (36,1%) στην αγοράστρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων (32,25%) για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Πρώτη είναι η Δανία με 56%.
Το ποσοστό αγορών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης είναι επίσης χαμηλότερο (25,28%) έναντι 28,24% στην ΕΕ Πρώτη με μικρή διαφορά σε σχέσης με τη Νορβηγία (38,5%) είναι η Σουηδία με 39,1%.
Τέλος, όσον αφορά τις υπηρεσίες ροής και λήψης, η χώρα μας κατατάσσεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (34,5%), με έναν στους τέσσερις (26,31%) να δηλώνει ότι αγόρασε υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Η Νορβηγία κατατάσσεται πρώτη σε αυτή την κατηγορία με 71,4%.
Πηγή: στα ελληνικα