ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μια κινεζική αλυσίδα ηλεκτρονικών καταστημάτων βρίσκεται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο



Τρέχοντα ζητήματα

Μια κινεζική αλυσίδα ηλεκτρονικών καταστημάτων βρίσκεται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εξαπατήθηκαν – οι απατεώνες δημιούργησαν περισσότερες από 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες

8 Μαΐου 2024 – 09:30

Η φωτογραφία 0 δείχνει την κινεζική αλυσίδα ηλεκτρονικών καταστημάτων πίσω από μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Φαίνεται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαπατήθηκαν να μοιράζονται τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες με μια τεράστια διαδικτυακή αλυσίδα λιανικής με έδρα την Κίνα.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής έρευνας των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκαλύπτει αυτό που το Chartered Trading Standards Institute του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους του, στην οποία δημιουργήθηκαν 76.000 ψεύτικοι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα δεδομένα που ελέγχθηκαν από δημοσιογράφους και ειδικούς πληροφορικής δείχνουν ότι αυτό το δίκτυο είναι καλά οργανωμένο, τεχνικά αποδοτικό και συνεχώς αναπτύσσεται.

Ανέντιμοι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πλαστά ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με έκπτωση από τις Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας.

Ταυτόχρονα, οι διαθέσιμες γλώσσες που κυμαίνονται από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες στους ιστότοπους δεν υποδηλώνουν σε καμία {περίπτωση} ότι πρόκειται για απάτη.

Ωστόσο, αυτοί οι ιστότοποι δεν έχουν καμία σχέσης με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καταναλωτές που ανέφεραν τις εμπειρίες τους ισχυρίστηκαν ότι δεν έλαβαν προϊόντα.

Φαίνεται ότι τα πρώτα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα αυτής της αλυσίδας δημιουργήθηκαν το 2015. Η ανάλυση κειμένου δεδομένων δείχνει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο «παραγγελίες» ολοκληρώθηκαν μόνο την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι απατεώνες που κρύβονται πίσω από αυτό το δίκτυο προσπάθησαν να εκβιάσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλά από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν χρεοκοπήσει, αλλά το ένα τρίτο από αυτά –πάνω από 22.500– εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα, σχεδόν όλοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν δώσει διευθύνσεις email και 476.000 από αυτούς έχουν παράσχει στοιχεία χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας, συμπεριλαμβανομένου ενός τριψήφιου αριθμού ασφαλείας. Όλοι παρείχαν επίσης τα ονόματά τους, τους αριθμούς τηλεφώνου, το email και τις ταχυδρομικές τους διευθύνσεις στο ψεύτικο δίκτυο.