Έρευνας που διεξήγαγε το MyRoomie δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκατοίκηση στην Ελλάδα λόγω οικονομικής προσιτότητας αλλά και κοινωνικών παραγόντων
Η αυξανόμενη τάση της κοινόχρηστης κατοικίας στην Ελλάδα επισημάνθηκε σε πρόσφατη μελέτη του MyRoomie, η οποία αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κίνηση προς κοινόχρηστους χώρους διαβίωσης λόγω των οικονομικών παραγόντων και των κοινωνικών οφελών της κοινόχρηστης κατοικίας.
Η μείωση του κόστους ζωής και η {διατήρηση} κοινωνικών επαφών είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η συγκατοίκηση κερδίζει δημοτικότητα.
Καίει το κοστούς στέγασης στην Ελλάδα – Πόσα έσοδα θα ενοικιάσει
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης στην Ελλάδα αντανακλά τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τάσεις.
Μικρός:
· Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: το 70% των ατόμων που ενδιαφέρονται να συνζήσουν αναφέρουν το χαμηλότερο κοστούς ζωής ως κύριο κίνητρό τους.
· Κοινωνικοποίηση: Ένα αξιοσημείωτο 22% των πιθανών συγκατοίκων προσελκύονται από την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν νέα άτομα.
· Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή διαμερισμάτων.
· Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ των ατόμων με εμπειρίας συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική του ζωή.
Η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, δείχνει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχει ζήσει σε έγγαμη σχέσης στο παρελθόν και ένα άλλο 40% τη θεωρεί βιώσιμη επιλογής ζωής. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους ζωής, όπως υποδηλώνει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στη συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αποδείχθηκαν επίσης σημαντικοί παράγοντες.
Παρά ορισμένες από τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συμβίωσης είναι σαφής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφερε μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή ως {αποτέλεσμα} της συμβίωσης, ενώ το 45% ανέφερε μικρή βελτίωση.
Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος για συνδιαβίωση έρχεται σε μια εποχή που οι αγορές αστικών κατοικιών σε όλη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μεγάλη ζήτηση για προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με την προτιμώμενη μέθοδο εύρεσης κατάλληλων διαμερισμάτων να είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες, που χρησιμοποιούνται από το 65% των ενδιαφερομένων.
Η έρευνας διενεργήθηκε τηλεφωνικά από τις 12 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου σε όλη την Ελλάδα και ο αριθμός των δειγμάτων ήταν 1.048. Η κατανομή ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα αποτυπώνεται στο γράφημα και δείχνει τον αντίκτυπο που έχει η συγκατοίκηση ιδιαίτερα στις γυναίκες, περισσότερο στις γυναίκες. στους άνδρες και στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34.
«Τα δεδομένα της έρευνας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το coliving στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην αγοράστρια κατοικίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Dominicos Pritis, διευθύνων σύμβουλος της MyRoomie.
Το MyRoomie είναι μια πλατφόρμα συγκατοίκων PropTech (Property Technology) που συνδέει άτομα που αναζητούν συγκάτοικοι ή δωμάτια. Παρέχει μια εύκολη και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα για τους χρήστες να βρουν τους ιδανικούς συγκάτοικους και τους χώρους διαβίωσής τους.