ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Titan: Η IPO της Titan America στη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στην 122χρονη ιστορία της

Στα 122 χρόνια ύπαρξής του, τα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και του Παρισιού ακολουθούνται από μια νέα δημόσια προσφοράς στη Νέα Υόρκη

Ένα νέο ορόσημο στην μακραίωνη ιστορία της, στα 122 χρόνια ζωής της, κατακτά μια ομάδα ελληνικών συμφερόντων, οι Τιτάνες.

Η τσιμεντοβιομηχανία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική τροχιά της χώρας τη δεκαετία του 1920ο αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώναεσείς αιώνα, εξακολουθεί να αναπτύσσεται, εισερχόμενος σε όλο και μεγαλύτερες αγορές σε όλο τον κόσμο και αναζητώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και πηγές χρηματοδότησης.

Ο Τιτάνας δεν ταιριάζει στην Ελλάδα… Και αναπτύσσεται εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Σημαντικά ορόσημα στην ιστορία της τσιμεντοβιομηχανίας περιλαμβάνουν η πρόλογος το 1912 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πρόλογος το 2019 στα χρηματιστήρια Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού και επί του παρόντος άλλο ένα ορόσημο είναι η πρόλογος της θυγατρικής Titan America στη Νέα Υόρκη. Χρηματιστήριο. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Ο Μπάιντεν ανοίγει το χαλί… στον Τιτάν και στην Greek Cables

Ίδρυμα Κανελλόπουλου και οικογένεια

Τα θεμέλια για την ίδρυση της εταιρείας Τιτάν τέθηκαν το 1902, όταν τρεις χημικοί, ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Λεόντιος Οικονομίδης και ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος, ένας μηχανικός Αλέξανδρος Ζαχαρίου και ένας έμπορος Νικόλαος Χατζηκιάκος, μετοχικό μέρος 200.000 δραχμών και στόχος τσιμέντου. φυτό. Το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Ελευσίνα.

Το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου Τιτάν στην Ελευσίνα

Το 1910 οι Χατζηκυριάκοι αποχώρησαν από την εταιρεία και τις μετοχές τους ανέλαβαν οι υπόλοιποι εταίροι και η εταιρεία πήρε τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και ονομάστηκε ΤΙΤΑΝ.

Στις 7 Μαρτίου 1911 πρόεδρος έγινε ο Νικόλαος Κανελλόπουλος του Αιγίου, γιος του σταφιδέμπορου Κανέλλου Κανελλόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Κανελλόπουλου έχει τις σελίδες της στην ελληνική ιστορία, ενώ στα μέλη της περιλαμβάνονται βιομήχανοι και πολιτικοί.

Καταστατικό της Εταιρείας Τσιμέντων Τιτάν το 1911

Η Μαριλένη Κανελλοπούλου, κόρη του βιομήχανου Λεωνίδα Κανελλόπουλου, ήταν σύζυγος του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, ενός εκ των προέδρων του ΣΕΒ και μετόχων της Τιτάν. Γιος τους είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, νυν πρόεδρος των ομάδων Τιτάν και ΣΕΒ.

Πρόλογος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το 1912 η Τιτάν εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα έτη 1930-1960 από το εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελευσίνα επέκτεινε τις δραστηριότητές της με εξαγωγές σε αγορές του εξωτερικού. Η Βραζιλία ήταν πρώτη.

Μεταξύ 1962 και 1978 επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας εργοστάσια στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στο Δρέπανο Αχαΐας και στο Καμάρι Βοιωτίας, ενώ ίδρυσε την INTERBETON Building Materials.

Εργοστάσιο παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου στη Θεσσαλονίκη

Από το 1979 έως το 2001, έκανε τα εγκαίνια του, ιδρύοντας μονάδες παραγωγής και σταθμούς μεταφόρτωσης εκτός των συνόρων του.

Το 1979, εγκαινιάστηκαν οι πρώτοι πλωτοί σταθμοί διανομής της εταιρείας στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το 1985-1988, η εταιρεία ξεκίνησε τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και κατασκεύασε ένα σταθμό διανομής στο λιμάνι του Newark του New Jersey (Port Newark, New Jersey).

Μεταξύ 1989 και 1994, ο όμιλος πέτυχε καθετότητα και επένδυσε σε λατομεία και αναμικτήρες έτοιμου σκυροδέματος και στην απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου της Roanoke Cement στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κατασκευάζονται σταθμοί διανομής στην Ιταλία (Βενετία), τη Γαλλία (Μασσαλία) και τη Μεγάλη Βρετανία (Hull).

Το 1998, ο Όμιλος συνέχισε την επέκτασή του σε νέες γεωγραφικές περιοχές με την απόκτηση πλειοψηφικών μετοχών της Plevenski Cement στη Βουλγαρία και της Cementarnica Usje στη Βόρεια Μακεδονία.

Το 1999, ο ΤΙΤΑΝ αποκτά πλειοψηφικές μετοχές της αιγυπτιακής εταιρείας Beni Suef Cement (κοινοπραξία Lafarge-ΤΙΤΑΝ). Έναρξη λειτουργίας νέου σταθμού διανομής στη Safaga της Αιγύπτου.

2000 Εξαγορά της TARMAC AMERICA Inc. μέσω της πλήρους εξαγοράς εργοστασίων τσιμέντου, λατομείων, εργοστασίων έτοιμου σκυροδέματος και σταθμών διανομής στο Roanoke (Βιρτζίνια) και στο Pennsuco (Φλόριντα). Η TARMAC αλλάζει το όνομά της σε TITAN AMERICA και εντάσσεται πλήρως στο εργατικό {δυναμικό} του ομίλου.

Το 2002, ο Tytan γίνεται 100 ετών. Η ιπτάμενη τέφρα προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του Ομίλου με την προσθήκη της αμερικανικής εταιρείας Separation Technologies (STET) στο εργατικό {δυναμικό} του Ομίλου.

Ο όμιλος αναλαμβάνει την επιχειρηματίας τσιμέντου Kosjeric στη Σερβία και ενισχύει την παρουσία του στην Αίγυπτο μέσω της εξαγοράς της Alexandria Portland Cement (κοινοπραξία Lafarge-TITAN).

Τουρκία

Ο Όμιλος Τιτάν συνεχίζει την επέκτασή του και το 2004 εξαγοράζει το εργοστάσιο τσιμέντου Zlatna Panega στη Βουλγαρία.

Το 2007, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην αμερικανική αγοράστρια έτοιμου σκυροδέματος αναλαμβάνοντας τρεις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής από την TITAN AMERICA LLC.

Το 2008 εξαγοράζει τις μετοχές της Lafarge (50%) σε κοινοπραξία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Αίγυπτο και το 50% της Adocim στην Τουρκία.

Το 2010 ανοίγει το νέο εργοστάσιο τσιμέντου ΑΝΤΕΑ στην Αλβανία, επένδυση 200 εκατ. ευρώ και αναλαμβάνεται το εργοστάσιο τσιμέντου Sharr στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 2012 η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την πρόλογος των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2014, η Separation Technologies LLC, θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, μετονομάστηκε σε ST Equipment & Technology LLC.

Το 2016, ο ΤΙΤΑΝ αποκτά μετοχές στη βιομηχανία τσιμέντου Companhia Industrial de Cimento Apodi στη Βραζιλία.

Εργοστάσιο του ομίλου Titan στην Τουρκία

Το 2018, ο ΤΙΤΑΝ αναλαμβάνει τον έλεγχο της κοινοπραξίας του στην Τουρκία, Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret AS

Η εποχή των αναμνηστικών

Η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν άφησε ανεπηρέαστη την ελληνική βιομηχανία.

Το 2018 αποφασίστηκε η μετακίνηση της έδρας της εταιρείας και η πρόλογος των μετοχών της στα χρηματιστήρια Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού.

Το 2019, η TITAN Cement International γίνεται η μητρική εταιρεία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ λόγω του θετικού αποτελέσματος της Δημόσιας Πρότασης του Χρηματιστηρίου που υποβλήθηκε στους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, της πρώην μητρικής εταιρείας του Ομίλου με έδρα την Ελλάδα.

Η TITAN Cement International SA είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, Euronext Παρισίων και Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η πρόλογος στο χρηματιστήριο Euronext είναι άλλο ένα ορόσημο στην εκατονταετηρίδα διεθνούς ανάπτυξης του Τιτάνα.

Πράσινος μετασχηματισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο Όμιλος Τιτάν δεν εφησυχάζει, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.

Συνέχιση των επενδύσεων που το εδραιώνουν στην εποχή του πράσινου μετασχηματισμού, αλλά σημαντικές είναι και οι ενέργειες που κάνει για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Αποδοτικότητα

Συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά αποτελέσματα τόσο για το 2023 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα οικονομικά της.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της φετινής χρονιάς, το σχόλιό του για τις προοπτικές του ομίλου είναι αξιοσημείωτο: «Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά. Οι ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές αγορές αποδίδονται στη στρατηγική ενοποίηση επιχειρήσεων και προϊόντων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας στην αγοράστρια μέσω συνεργειών δικτύων. Εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, την εγγύτητα με τους πελάτες και την αποτελεσματική χρήση των πόρων, προωθούμε αναπτυξιακές επενδύσεις με στόχο την επέκταση της επιχείρησής μας και την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους μας. Οι προοπτικές μας για το 2024 παραμένουν θετικές λόγω των υψηλών όγκων πωλήσεων, των σταθερών επιπέδων τιμών και της επιτυχημένης υλοποίησης έργων που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών».

Αμερική

Η Titan America ανακοινώνει κύκλο εργασιών 370,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, 2,1% υψηλότερος σε σύγκριση με το 2023, με σταθερό EBITDA. Έκλεισαν στα 62,2 εκατ. ευρώ από 66,3 εκατ. ευρώ το 2023.

Εργοστάσιο κλίνκερ-τσιμέντου Pennsuco στις ΗΠΑ

Η ομάδα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει ένα αίτημα επιχορήγησης 61,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο πακέτο IRA για την ανάπτυξη ιδεών καινοτόμου τεχνολογίας γραμμής παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένου πηλού.

Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο βήμα του ομίλου θα είναι η πρόλογος της αμερικανικής θυγατρικής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο «Κύκλος της Ζυρίχης»

Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Τιτάν είναι ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ηλεκτρολογία (Διπλ. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Ακαδημαϊκό ίδρυμα Τεχνολογίας της Ζυρίχης και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, 1987) στο Ακαδημαϊκό ίδρυμα Χάρβαρντ των Η.Π.Α., ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποβάλλεται επίσης σε εξετάσεις ως συνέχεια. του διάσημου «κύκλου της Ζυρίχης» του.

Πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Πριν από 100 χρόνια, σχεδόν όλες οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Τιτάν, καθώς και η παραγωγή της ΣΕΒ, ήταν πρωτοβουλία των γιων πλούσιων σταφιδεμπόρων και πλοιοκτητών που επέστρεψαν στη χώρα μας για σπουδές στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Ο πατέρας του, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, αποφοίτησε επίσης από το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ζυρίχης.

Σε αυτό το δύσκολο «περιβάλλον» και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φόρμουλες ή εύκολες λύσεις για αποτελεσματική διοίκηση, ο μάνατζερ του Titan φαίνεται να έχει πολύ καλές επιδόσεις μέχρι στιγμής.