Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προσπαθήσει να διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι σε {περίπτωση} ανεξόφλητων οφειλών για να απαλλαγεί από μη εισπράξιμες οφειλές και επιβάρυνση των απαιτήσεων. Παράλληλα, σε σχέσης με τις εργασίες για το νέο σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών, δύο υφυπουργοί Θ. Πετραλιάς και Ξ. Θεοχάρης αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό της δυναμικής της αύξησης του χρέους, αλλά και για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρηματιών στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Powergame, το σχέδιο, μόλις πάρει την τελική του μορφή, θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες για να πάρει το πράσινο φως. Ουσιαστικά σχεδιάζεται νέο πλαίσιο επισφαλειών, καλύτερη {παρακολούθηση} φορολογουμένων και επιχειρήσεων για να μην δημιουργούνται νέα χρέη, αλλά και παραγωγή κέντρου αναδιάρθρωσης για εταιρείες που δεν έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σήμερα η οφειλή προς την Εφορία ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 27 δισ. ευρώ θεωρούνται μη ανακτήσιμα. Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπολοίπων θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανείσπρακτο γιατί αφορά παλιές οφειλές έως 20 ετών.
Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε μια νέα αντίληψη, η οποία διακρίνει πλέον τις απαιτήσεις που υπόκεινται σε είσπραξη οφειλών. Αυτό το «αποτελεσματικό» ανεξόφλητο υπόλοιπο υπολογίζεται στα 26 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής οφειλής προς την Εφορία.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι τους τελευταίους μήνες, χάρη στην τεχνολογία και την έναρξη λειτουργίας Κέντρων Είσπραξης και Πιστοποίησης Οφειλών, οι εισροές ήταν μεγαλύτερες. Με τις πρόσφατες αλλαγές τα Κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ) ενεργούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, προχωρώντας σε ad hoc ενέργειες κατά των οφειλετών, όπως:
Επιβολή καταναγκασμού από το κράτος, ασφαλιστικά και άλλα μέτρα αποπληρωμής «κόκκινων» χρεών.
Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
Κατηγοριοποίηση οφειλετών με βάση το ύψος και την τοποθεσία του χρέους ανά γεωγραφική περιοχή με χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα και επαγγελματίες που συχνά αλλάζουν κατοικία, απασχόληση ή επαγγελματική καθοδήγηση, με {αποτέλεσμα} ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από το ΔΟΥ στο ΔΟΥ .
Αυτόματη {παρακολούθηση} της πορείας και της εξέλιξης του «κόκκινου» χρέους.
Με τη νέα μορφή θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα χρέη των επιχειρηματιών. Τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι οι εταιρείες χρωστούν 65 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη διαγραφή παλαιών οφειλών, π.χ. Ακρόπολη ΑΧΕΠΕΥ και Ολυμπιακή, σχεδιάζεται η παραγωγή και λειτουργία του Κέντρου Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων. Σκοπός της νέας μονάδας είναι:
Εύρεση εξατομικευμένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στα μεσαία έως μεγάλα χρέη.
Συγκεντροποίηση της διαχείρισης μέσων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών προς το κράτος.
Αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και αποφυγή χρεοκοπίας για όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
{Παρακολούθηση} υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Έγκαιρη προστασία των κρατικών συμφερόντων.
Διαίρεση οφειλών σε εισπράξιμες και ανείσπρακτες.
Διαγραφή παλαιών χρεών με τη παραγωγή και {εφαρμογή} νέου πλαισίου ελάφρυνσης χρέους.