ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαμαντίδης (ΣΕΒΕ): Η ελληνική κουζίνα αντέχει τις γεωπολιτικές αναταράξεις

Οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν τόσο το 2022 -η συνολική αξίας του αυξήθηκε από 6,7 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ- όσο και το 2023 φτάνοντας τα 9,1 δισ. ευρώ

Ανθεκτικότητα σε δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες, είτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε για τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, καταδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη ιδεών, ειδικά μετά το 2020, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. -Πρόεδρος ΜΠΕ του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

Χούθι: Επίθεση με πυραύλους και drone σε ελληνόκτητο πλοίο Κυκλάδες

«Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες που απέκλεισαν τις αγορές από Έλληνες εξαγωγείς όπως η Ρωσία, αλλά και εμπορικούς δρόμους όπως η Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας αύξηση του κόστους μεταφοράς, έχουμε δει ανθεκτικότητα στον τομέα των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν τόσο το 2022 -η συνολική αξίας του αυξήθηκε από 6,7 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ- όσο και το 2023 φτάνοντας τα 9,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των θαλάσσιων μεταφορών, και το μερίδιο των εξαγωγών τροφίμων και ποτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί από 68% το 2019 σε 72% το 2023. – σημειώνει ο Διαμαντίδης.

Στην ερώτησή του για τη συνολική επίδραση των γεωπολιτικών συνθηκών στις ελληνικές εξαγωγές (όχι μόνο στα τρόφιμα), λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους στις logistic αλυσίδες, απαντά: «Τα τελευταία χρόνια ζητήθηκε από τους Έλληνες εξαγωγείς να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και προϊόντων στη διεθνή αγοράστρια. Παρά τις αρνητικές προβλέψεις για την εμπορική δραστηριότητα της χώρας μας, παρατηρήσαμε ακριβώς το αντίθετο {αποτέλεσμα}. Το 2022, μετά την πανδημική κρίση και την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε αξίας αυξήθηκαν στα 55,7 δισ. ευρώ από 39,9 δισ. ευρώ το 2021, καταρρίπτοντας κάθε ιστορικό ρεκόρ. Το 2023, οι επιθέσεις των Χούτι σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έκαναν τη {μεταφορά} αγαθών εξαιρετικά ακριβή, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες να αλλάξουν τις επιλογές τους. Ωστόσο, η προσαρμογής των ελληνικών εταιρειών στα νέα δεδομένα ήταν επιτυχής και η συνολική αξίας των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων θα φτάσει τα 50,4 δισ. ευρώ το 2023».

Με άλλα λόγια, τα ελληνικά τρόφιμα εξακολουθούν να φτάνουν στις ξένες αγορές παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Πόσο εξέχουσα είναι όμως η θέση τους στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ σήμερα; Τα ελληνικά πιάτα, σημειώνει ο Διαμαντίδης, καταλαμβάνουν πλέον σημαντική θέση στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ και η δημοτικότητά τους αυξάνεται διαρκώς, κάτι που ενισχύεται από την καλή φήμη της ελληνικής κουζίνας. «Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο ετικέτες «made in Greece», ειδικά σε κατηγορίες όπως το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το μέλι και το τυρί φέτα, καθώς τα προϊόντα αυτά φημίζονται για την αυθεντική γεύση, την υψηλή ποιότητα και τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τους. αυτούς», εξηγεί. .

Ποια χρονιά έγινε η μεγάλη «έκρηξη» των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποιος παράγοντας συνέβαλε σε αυτό; «Το 2020 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ζήτηση για υγιεινά και αυθεντικά μεσογειακά προϊόντα, με επικεφαλής το ελληνικό ελαιόλαδο, τη φέτα, το γιαούρτι, το μέλι και τις ελιές. Παράλληλα, τα φρούτα κατατάσσονται ψηλά στις ελληνικές εξαγωγές. Η πΓΔΜ συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την εξαγωγική επιτυχίας. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές της χώρας μας (στον κλάδο), ενώ οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας καταλαμβάνουν την έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Η Μακεδονία παράγει μεγάλο ποσοστό από αυτά τα διακριτικά προϊόντα, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξαγωγική ισχύ της Ελλάδας στον κλάδο των τροφίμων, με σταθερή ανοδική πορεία διαχρονικά», απαντά ο κ. Διαμαντίδης.

Σύμμαχοι Ελλήνων εξαγωγέων στις ασιατικές αγορές

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές σε χώρες τεράστιου μεγέθους και πολλών ιδιαιτεροτήτων, όπως η Κίνα, με ραγδαία αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη. Χαρακτηριστικό παραδείγματα το ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις «κυκλοφόρησε» στην κινεζική αγοράστρια ως καλλυντικό. Σε άλλες ασιατικές αγορές, π.χ. στην Ιαπωνία, οι καταναλωτές έχουν ειδικές απαιτήσεις ακόμη και ως προς το σχήμα των φρούτων και των λαχανικών. Αυτές οι αγορές είναι παραδοσιακά «δύσκολες». Πώς διαμορφώνονται οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων σε τέτοιες περιοχές; «Οι ασιατικές αγορές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω των σημαντικών διαφορών στην κουλτούρα τους, γεγονός που καθιστά την προσαρμογής πολύ δύσκολη και δαπανηρή για τους εξαγωγείς. Η αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων τροφίμων και ποτών, που από πολλούς θεωρούνται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ή προϊόντα πολυτελείας, καθώς και η συνεχώς αυξανόμενη φήμη της μεσογειακής κουζίνας, έχουν γίνει σύμμαχοι των Ελλήνων εξαγωγέων που κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές και να διευρύνουν το πεδίο εξαγωγές τροφίμων και ποτών» τονίζει.πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Ποιες νέες αγορές έχει «ξεκλειδώσει» το ελληνικό φαγητό τα τελευταία χρόνια και ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη πενταετία; Πόσο πιθανό είναι οι εξαγωγές αυτού του κλάδου σε τρίτες χώρες να φτάσουν σταδιακά τις εξαγωγές προς την ΕΕ; «Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε ότι ο πιο σημαντικότητα στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και πιθανώς να αναπτύξει ήδη υπάρχουσες εμπορικές συνεργασίες με τρίτες χώρες. Είναι απίθανο τα αγαθά και οι υπηρεσίες να μπορούν να εξάγονται με τον ίδιο ρυθμό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι πρώτα απαραίτητο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ταχεία ανάπτυξη ιδεών του εμπορίου με τρίτες χώρες μέσω της σωστής εμπορίας και αποτελεσματικής προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις χώρες αυτές και να υπάρχουν πάντα ευνοϊκές συνθήκες και σταθερότητα στη διεθνή αγοράστρια. ότι αυτό το εμπόριο μπορεί να διατηρηθεί. Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε το αντίθετο φαινόμενο, όπου οι δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες ανάγκασαν πολλές εταιρείες να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγοράστρια», λέει ο Διαμαντίδης.

Πόσες εταιρείες τροφίμων έχουν λάβει μέχρι στιγμής το συλλογικό σήμα «Μακεδονία ΜΕΓΑΛΗ» και σε ποιες κατηγορίες προϊόντων ξεχωρίζουν; Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, μέχρι στιγμής 50 εταιρείες έχουν λάβει άδεια χρήσης του ευρωπαϊκού συλλογικού σήματος ΣΕΒΕ «Macedonia the Great». Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.