ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: ζητά από την Επιτροπή να παρέμβει για τις διαφορετικές τιμές που χρεώνουν οι πολυεθνικές

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός: «Η Ευρώπη έχει τη ικανότητα ρυθμιστικής παρέμβασης, είναι δύσκολο για μια μόνο χώρα να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις διεθνείς εταιρείες».

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από την Επιτροπή να παρέμβει στο θέμα των διαφορετικών τιμών που χρεώνουν πολυεθνικές εταιρείες, επικαλούμενος το ενδεχόμενο η Ευρώπη να επιβάλει ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μιλώντας για συνάφεια, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εννοεί και ανάλογες ή ενιαίες τιμές για προϊόντα που πωλούν οι διεθνείς εταιρείες μας. Ετοιμάζω μια επιστολή προς την κ. von der Leyen και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε οι διεθνείς εταιρείες να μας εξηγήσουν γιατί ακολουθούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να επιβάλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο».

Συνάφεια: «Πληθωρισμός απληστίας» Μητσοτάκη – Διαμαρτύρονται τα κόμματα

Εξήγησε επίσης ότι «η Ευρώπη έχει να παίξει ρόλο σε αυτό. Η Ευρώπη έχει τη ικανότητα να παρεμβαίνει ρυθμιστικά, είναι δύσκολο για μια μεμονωμένη χώρα να εξαπατά τις πολυεθνικές εταιρείες. Προσθέστε σε αυτό αγροτικές και δημογραφικές πολιτικές και θα καταλάβετε γιατί αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει το προβληματισμός «γιατί εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός ακρίβειας για τα τρόφιμα, αλλά όχι για το ρεύμα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυξήσεις έγιναν στον ιδιωτικό τομέα ενώ χαράτσια έδωσε και η κυβέρνηση.

Τόνισε επίσης ότι η πρώτη κρατική παρέμβαση από την εμφάνιση του δημοσιονομικού χώρου θα περιλαμβάνει μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλάω για τις ευρωεκλογές τονίζω την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Είμαι υπέρ ενός κοινού χρηματοδοτικού μέσου για την ευρωπαϊκή άμυνα. Πιστεύω ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Αυτό που πραγματικά σκέφτομαι είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, ένας ευρωπαϊκός σιδερένιος θόλος, αυτή είναι μια πρόταση που επεξεργάζομαι με κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να εξασφαλίσουμε την αεράμυνα της χώρας μας».

Συνεργασίας με την Τουρκία και βίζες

«Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις παγιωμένες εθνικές θέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είναι θετικό ότι μιλάμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία γίνονται κανονικές. Θεωρώ σημαντική προοδευτικότητα το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση τους τελευταίους 15 μήνες, δηλαδή η εγκληματικότητα στο Αιγαίο είναι μηδενική. Σημαντική πρόοδο έχουμε επίσης στο {επίπεδο} της συνεργασίας για τη μετανάστευση, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία. Η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί, μεταξύ άλλων, αυξάνει τη σημαντική ροή τουριστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Θαλάσσια πάρκα

Αναφερόμενος στα θαλάσσια πάρκα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιβάλει αυξημένες υποχρεώσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, δεν θυμάμαι να έχω πάρει ποτέ την άδεια κανενός. Φυσικά, τα πάρκα θα κατασκευαστούν εντός του χώρου της ελληνικής κυριαρχίας. Αναρωτιέμαι αν το Θαλάσσιο Πάρκο Κυκλάδων ισχύει για την Τουρκία; Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα προσεγγίζει αυτές τις συνομιλίες με αυστηρά καθορισμένη εθνική γραμμή. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι η πρωτοβουλία για το θαλάσσιο πάρκο δεν αφορά τίποτα άλλο από την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μας. «Δεν έχω αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τη μόνιμη θέση της στο Αιγαίο και την άποψή της ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές από την οριοθέτηση της ΑΟΖ, που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα».

Με βάση πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ