ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι συστάσεις Χατζηδάκη για τις τράπεζες και οι αντιδράσεις της αγοράς



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Οι συστάσεις Χατζηδάκη για τις τράπεζες και οι αντιδράσεις της αγοράς
Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κάλεσε τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για καταναλωτές από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ την ημέρα – από τον Μάρτιο του 2025 το IRIS θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιχειρηματίες

16 Μαΐου 2024 – 07:10

Σχήμα 0 για τις συστάσεις Χατζηδάκη για τις τράπεζες και την αντίδραση της αγοράς

Στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα Ελλάδος απευθύνθηκαν συστάσεις προς όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον τομέα των πληρωμών -τράπεζες και πάροχοι- να «αγκαλιάσουν» καλύτερα τις άμεσες πληρωμές που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα τόσο μέσω του IRIS όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσής τους. ΤτΕ), εστιάζοντας σε τρόπους για να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη.

«Το επόμενο βήμα για εμάς είναι να επεκτείνουμε τις άμεσες πληρωμές σε όλο το φάσμα των συναλλαγών: τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα). Αυτό σημαίνει ότι πλέον σε όλες τις εταιρείες. Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθειας ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες, σύστημα άμεσων πληρωμών ΔΙΑΣ και ΑΑΔΕ) να συντονίζονται και να κάνουν τις απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητα άμεσων πληρωμών σε συναλλαγές για όλους τους τύπους επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 8ο Συνέδριο Πληρωμών για τις ψηφιακές πληρωμές υπό την αιγίδα της ΔΙΑΣ, ανακοινώνοντας την υποχρεωτική σύνδεσης όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων στο IRIS και, de facto, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2024/ 886 (δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, σε αντίθεση με τον κανονισμό που ορίζει ως προθεσμία τον Οκτώβριο του 2025). Αξίζει να προστεθεί ότι το ποσοστό διείσδυσης των άμεσων πληρωμών στην ελληνική αγοράστρια είναι αυτή τη στιγμή μόλις 15,6% και δυνητικά -μετά από κατάλληλες πρωτοβουλίες- μπορεί να «αγγίξει» και το 50%.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα του ορίου ημερήσιας χρήσης, ο Χατζηδάκης κάλεσε τις τράπεζες να διερευνήσουν και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ξεχωριστό όριο συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς σήμερα επιτρέπουν σωρευτικές μεταφορές έως και 500 ευρώ. «Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν το ημερήσιο όριο για τη χρήση του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 500 ευρώ στην {περίπτωση} μεταφορών σε ιδιώτες και στα 500 ευρώ στην {περίπτωση} πληρωμών σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα». τόνισε, προσθέτοντας: «Όλοι όσοι παραπονιούνται για τραπεζικά τέλη, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν φθηνές ή δωρεάν εναλλακτικές: συστήματα άμεσων πληρωμών – στην Ελλάδα IRIS. Ας ενημερωθούν λοιπόν όλοι και ας εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, είτε είναι απλός πολίτης είτε {επαγγελματίας}. Αντί να παραπονιόμαστε, ας χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές – δωρεάν ή πολύ φθηνές – λύσεις για όλους. Ήδη 2.600.000 συμπολίτες μας επωφελούνται από βοήθεια. Ας ωφεληθούν και οι άλλοι!».

Παράλληλα, το θέμα των δαπανών που καθιστούν τις άμεσες πληρωμές υπηρεσία πολυτελείας έθεσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Τράπεζας κ. Γιώργος Κορφιάτης.

«Συμφωνούμε ότι για να γίνουν οι άμεσες πληρωμές το νέο κανονικό, πρέπει να είναι προσιτές. Αν και το κοστούς χρήσης του TIPS για Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (PPS) είναι χίλια ευρώ ανά συναλλαγή, αυτή τη στιγμή είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται στους καταναλωτές στο πλαίσιο του Premium, με σχετικά υψηλή τιμή», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι αυτό αλλάζει. Με τη νέα ρύθμιση για τις άμεσες πληρωμές, οι προμηθευτές υποχρεούνται να τις προσφέρουν σε ελκυστικές τιμές.

Αναλυτικότερα η επίμαχη ρύθμιση:

1) Εισάγει την υποχρέωση παροχής εντολών απευθείας μεταφοράς από τον Ιανουάριο του 2025.

2) Ρυθμίζει τις τιμές (οι άμεσες πληρωμές δεν θα είναι ακριβότερες από τις τακτικές τραπεζικές μεταφορές) και

3) Επιβάλλει διαδικασίες επαλήθευσης ονόματος δικαιούχου πληρωμής (έλεγχος ονόματος IVAN), αυξάνοντας την ασφάλεια και την {αποτελεσματικότητα}.

«Η νομοθεσία είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Η ιδέα είναι να επιτύχουμε τη μετατροπή των άμεσων πληρωμών από μια «πολυτελή» υπηρεσία στη νέα κανονική. Οι προμηθευτές θα πρέπει να προσφέρουν νέες λύσεις κινητικότητας στο σημαντικό σημείο πώλησης, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις επιλογές και μειώνοντας το κοστούς για τους χρήστες. Θα πρέπει να προσφέρουν όλες τις μεταφορές σε ευρώ από προεπιλογή (μέχρι

χρεοκοπία) ως απευθείας τραπεζικά εμβάσματα», κατέληξε. Σημειώστε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει να δέχεται άμεσες πληρωμές μέσω κωδικού QR στις φυσικές της εγκαταστάσεις για την πώληση συλλεκτικών κερμάτων, χρυσού λιρών Αγγλίας και παράδοσης κερμάτων ευρώ.

Αντιδράσεις της αγοράς

Λαμβάνοντας μια σειρά ενεργειών από την πλευρά των διαφόρων παραγόντων της αγοράς που θα δημιουργήσουν την ανάγκης για τον καταναλωτή να μπορεί να πληρώνει από λογαριασμό σε λογαριασμό με επίκεντρο τον ιστότοπό τους, αγοραστές των οποίων η συνεργασίας θα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ιδεών του IRIS και του φυσικού σημείου πώλησης (POS).

«Θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές για να «εισέλθει» το IRIS στο φυσικό τερματικό. Για παραδείγματα, για την ενοποίηση λογαριασμών με πορτοφόλια, ώστε η εμπειρίας να είναι συγκρίσιμη με αυτή που παρέχεται από την Apple ή το Google Pay. Εξίσου σημαντικό είναι το πόσο θα εξαπλωθεί το IRIS στους καταναλωτές, γιατί εξαρτάται από τον τρόπο πληρωμής που χρησιμοποιούν», είπαν οι εκπρόσωποι των αγοραστών που ήταν παρόντες στο χθεσινό συνέδριο και συμπλήρωσαν: «Κάποια στιγμή θα φτάσει και στα φυσικά τερματικά, αλλά σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να μην είναι προτεραιότητα όπως άλλες λύσεις που μπορεί να έχουν διαφορετική απόδοση στην αγοράστρια.»