«Νεράιδα», «Αστέρια», «Φαντασία», «Δειλινά», «Ακρωτήρι», «Διογένης Παλλάς» και «Αθήνα Αρένα» έδωσαν τη θέση τους σε επενδυτικά ακίνητα.
Κατά τη γνώμη πολλών, η παραλία ταυτίζεται με τη χρυσή εποχή της ανεμελιάς. Ή το έκανε ο Ωνάσης ή το έκανε το αγόρι της διπλανής πόρτας όταν πηγαίναμε στα μπουζούκια τα βράδια της Τετάρτης και το PaSoK ήταν ορθόδοξο.
Από τον Άλιμο μέχρι τη Βούλα, αλλά και αργότερα στη Συγγρού και αργότερα στον Πειραιά, μερικά από τα θρυλικά νυχτερινά κέντρα (κέντρα πολυτελείας, αίθουσες μουσικής, μεγάλες πίστες ή απλά μπουζούκια) όπως η «Νεράιδα», η «Αστέρια», η «Φαντασία», Τα Δειλινά, το «Ακρωτήρι», το «Διογένης Παλλάς» και το «Αθήνα Αρένα», που με τον καιρό φιλοξένησαν όλη την dream team του δημοφιλούς τραγουδιού, λόγω της θέσης και του μεγέθους τους αλλάζουν σκοπό, γίνονται πλέον πραγματικά επενδυτικά ακίνητα σε ακίνητα.
Νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές προσφορές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Στη Μαρίνα Αλίμου
Τώρα λοιπόν που η παραλία ονομάζεται Αθηναϊκή Ριβιέρα και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει ακούσει μόνο για τη δεκαετία του 1980, η «Νεράιδα», που βρίσκεται απέναντι από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, αποτελεί μέρος της ανακατασκευής της Μαρίνας Αλίμου, ένα έργο που είναι « τρέχοντας» REDS για λογαριασμό του ομίλου Ελλάκτωρ.
Για να προχωρήσει η REDS στην έκδοση των κατάλληλων οικοδομικών αδειών και να ξεκινήσει οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης μαρίνας στην Ελλάδα και μιας από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υπογραφεί από τον συνιδιοκτήτη η Κοινή Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ). – αρμόδια υπουργεία, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται από μέρα σε μέρα.
Η ανάπτυξη ιδεών προϋποθέτει, σύμφωνα με το σχέδιο, τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματος της μαρίνας έκτασης 210 εκταρίων, με επίκεντρο
ανάπτυξη ιδεών της ξενοδοχειακής μονάδας και της ζώνης καταστημάτων και εστιατορίου.
Η συνολική αξίας της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής από τη λήξη του σχετικού διαγωνισμού (2020).
Η περίφημη κοσμική «Νεράιδα», στην οποία ο τακτικός προστάτης Αριστοτέλης Ωνάσης, ενάντια σε όλες τις εντολές της χούντας, έσπασε κάθε πιάτο στη μέση, δεν είχε πάντα κοσμικό χαρακτήρα. Ξεκίνησε το 1936 ως ψαροταβέρνα. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1963, η μετατροπή της ταβέρνας σε κοσμικό κέντρο από την παλιά τραγουδίστρια και επιχειρηματία Πάμελα (μετέπειτα φίλη της συζύγου του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα) έδωσε το έναυσμα για να γίνει αστέρι της παραλίας της νυχτερινής ζωής της Αθήνας. Το 1983 η «Νεράιδα» αγοράστηκε από τον Στηβ Κακέτση, ο οποίος τότε την «έκοψε στα δύο», το ένα έγινε Kitchen Bar και το άλλο μισό «Θέα».
Σε ένα μέγα έργο
Στρίβοντας προς την παραλία του Αγίου Κοσμά ήταν το «Ακρωτήρι», ένα από τα μεγαλύτερα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Η περιοχή που λειτούργησε το διάσημο club-restaurant ανήκει στο μέγα έργο της ανοικοδόμησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Σε όλη την παραλιακή περιοχή σχεδιάζονται ξενοδοχειακές, εμπορικές, ψυχαγωγικές και ιστιοπλοϊκές υποδομές.
Επί του παρόντος, στο παραθαλάσσιο μέτωπο, οι κατασκευαστικές εργασίες στο εμπορικό κέντρο Riviera Galleria αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την ολοκλήρωση της κατασκευής το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ταυτόχρονα, τα πρώτα επίπεδα του Πύργου Riviera, ορατό αυτή τη στιγμή από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, θα παραδοθεί ενώ προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες στα οικιστικά συγκροτήματα. Η Lamda έχει ήδη πραγματοποιήσει προπωλήσεις όλων των έργων παραλίας, δηλαδή 171 διαμερίσματα στον ουρανοξύστη Riviera Tower, 115 τριώροφες κατοικίες (The Cove Residences) και 28 οικόπεδα βίλας (The Cove Villas), με έσοδα 1,118 δισ. ευρώ. Λάμπουν ξανά
Όποιος έζησε στην παραλία τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ξέρει καλά τι σημαίνουν τα «Αστέρια» στη Γλυφάδα. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί σήμερα το υπερπολυτελές θέρετρο Grivalia Hospitality μετά την ολοκλήρωση επένδυσης 300 εκατ. ευρώ.
Σε έκταση 278.000 τ.μ. μια προστατευόμενη δασική περιοχή που μοιάζει με ιδιωτικό νησί, με ακτογραμμή 2,2 χλμ., το One & Only Aesthesis, ένα από τα μόλις 35 που δημιουργήθηκαν από τη διεθνή αλυσίδα υπερπολυτελών θέρετρων σε όλο τον κόσμο, έχει δυναμική 127 κλειδιών και 14 ιδιωτικές κατοικίες που θα να πωληθεί.
Αλλαγή χρήσης
Νέο site αναμένεται για δύο νεότερα κέντρα διασκέδασης: το «Αθηνών Αρένα» και το «Διογένης Παλλάς». Πριν από δύο μήνες, τα δύο αυτά ακίνητα, που έφυγαν από την εποχή της νυχτερινής ζωής της Αθήνας, περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο κατάλληλης συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη.
Σε ό,τι αφορά το «Athens Arena», η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ εξέτασε διάφορα σενάρια, από τη μετατροπή του σε χώρο γραφείων και την ανάπτυξη ιδεών πολυλειτουργικών εγκαταστάσεων με συνεδριακό κέντρο, μέχρι την αλλαγή χρήσης του σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, πληροφορίες δείχνουν ότι δεν αποκλείει να το πουλήσει στη σημερινή του κατάσταση εάν αποφασίσει ότι μια τέτοια επιλογής θα τον συμφέρει περισσότερο από το να το διατηρήσει.
Ήδη υπάρχει ζήτηση για αυτό ακόμη και από καλλιτέχνες που θέλουν να το διατηρήσουν ως κέντρο διασκέδασης, κάτι που φέρεται να ωθεί την Prodea να αποφασίσει να το πουλήσει. Το ακίνητο στην οδό Πειραιώς 166-172 πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ έναντι 7 εκατ. ευρώ, των οποίων η εύλογη αξίας κατά την ημερομηνία απόκτησης ανέρχεται σε 7,03 εκατ. ευρώ.
Μεγάλα ονόματα
Το «Ateny Arena» ιδρύθηκε το 2004 και προοριζόταν για 3.000 άτομα. Η τεράστια πίστα φιλοξενούσε κατά καιρούς ηχηρά ονόματα από την ελληνική μουσική σκηνή. Δέκα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Πάνθεον» και μετατράπηκε σε θέατρο 1.600 θέσεων που φιλοξενούσε διάφορα μιούζικαλ. Το 2017 μετονομάστηκε σε «Athens Arena» και λειτούργησε ξανά ως νυχτερινό κέντρο.
Όσον αφορά το ακίνητο όπου βρισκόταν το «Διογένης Παλλάς», το καθεστώς δεν θα αλλάξει καθώς η Prodea θα ξεκινήσει μερική ανακαίνιση προκειμένου να αξιοποιήσει τον χώρο του γραφείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος του γραφείου είναι ήδη ενοικιασμένος, ενώ ενοικιάζεται και το εμπορικό τμήμα του ακινήτου (εκεί υπάρχει κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος).